Electrolux Newsroom Denmark

Håndvask af uld er ’so last century’

Photos

Uldcardigans, -strømper, -undertrøjer og -sweatre er dine bedste venner i vintermånederne. Men uldtøj er også sart, og hvis du vasker og tørrer det forkert, risikerer du, at det krymper eller mister formen. AEG lancerer nu den nye ØKOMix-vaskemaskine, som kan få dit lækre uldtøj til at holde år efter år!

Lytter man til de gamle husmoderråd, skal uldtøj vaskes i hånden i koldt vand og tørres liggende. De færreste har dog hverken tid eller overskud til at vaske tøj i hånden, så ofte bruger det lækre uldtøj mere tid på bunden af vasketøjskurven end på kroppen.

AEG lancerer nu den nye vaske- og dampmaskine AEG ØKOMix, som gør det nemmere for dig at passe godt på dine lækre uldsager, så de er klar til løbeturen, skovturen eller skiferien og holder år efter år. AEG ØKOMix har Woolmark Platinum-certifikat og vasker dit sarte tøj mere skånsomt, end hvis du selv vaskede det i hånden. Så behøver du aldrig mere bekymre dig om, om det krymper, mister formen eller bliver slidt i stykker. Med ØkoMix fra AEG får du perfekte resultater, samtidig med at dit tøj får den mest skånsomme behandling og holder længere – selv dit sarte tøj som uld og silke. Og når dit tøj bare trænger til en opfriskning, kan du nøjes med en hurtig dampvask, som er endnu mere skånsomt for dit tøj og ovenikøbet minimerer behovet for strygning. Samtidig er den nye ØkoMix den mest energibesparende vaskemaskine på markedet med en A+++ ÷50 energiklassificering.

Tips til vask af dit uldtøj

Den moderne husmor og husholdningsekspert Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som står bag hjemmesiden Husmoderen.dk giver her tips til, hvordan du bedst vasker dit uldtøj:

  • Drop de høje temperaturer. De nye maskiner kan vaske ved meget lavere grader end ellers, og tøjet bliver stadig rent, hvis du blot bruger vaskemiddel, som er beregnet til de lave temperaturer. Så skåner du både tøjet, pengepungen og miljøet. Dog skal bakteriefyldt tøj stadig vaskes ved 60°-90°. Trænger din kjole eller skorte bare til at blive frisket op, kan du sagtens nøjes med et dampprogram, som er langt mere skånsomt for tøjet.
  • Vask dit sarte tøj i maskinen. Et husmoderråd, som mange kender, er, at man bør vaske uld, silke og andre sarte stoffer i hånden. Tit står der også på tøjet, at det skal håndvaskes. Men dette gamle råd kommer fra en tid, hvor vaskemaskinerne ikke var så raffinerede, som de er i dag. Nogle af de nye maskiner har fantastiske egenskaber og vasker dine sarte tekstiler som uld og silke mere skånsomt, end hvis du vaskede det i hånden. Fx sikrer maskinerne en konstant vandtemperatur, og det er afgørende, når du skal vaske uld. Med håndvask er det langt sværere at kontrollere vandtemperaturen, når du selv skifter vandet, og derfor risikerer du nemt, at dit lækre uldtøj krymper.
  • Vask tøjet på vrangen. Selvom de nyere maskiner er langt mere skånsomme end før, holder det gamle råd om at vaske tøjet på vrangen stadig, og det er en god investering, da du på den måde slider tøjet mindre ved hver vask.
  •  Tør dit sarte tøj i tumbleren. Ligesom at vaskemaskinerne har fået en opgradering, kan du nu få tørretumblere med specialprogrammer til fx uld, så du slipper for at have uldtøjet liggende og flyde, fordi det helst skal ligge og tørre på en plan flade. Uld bliver nemlig let strakt ud af form, hvis det tørres hængende. Smid uldtøjet i tumbleren, og nyd det 🙂
  • Fjern selv de groveste pletter. Sæbespåner er skånsomme for dit sarte uldtøj, og selv når pletter af særligt grov karakter skal fjernes, holder de gode gamle sæbespåner stadig. Påfør en grød af spånerne, og vask derefter tøjet som normalt i vaskemaskinen.

 

AEG’ s nye vaske- og dampmaskine er i butikkerne nu med en vejledende udsalgspris på 11.345 kr. Læs mere om AEG ØkoMix her.

 

Save and share this post