Electrolux Newsroom Finland

Futuristinen ruoanlämmitin voitti Electrolux Design Lab 2010 -kilpailun

Photos

Peter Alwin (National Institute of Design in India) on voittanut Electrolux Design Lab 2010 -kilpailun kannettavalla induktiolämmityslaitteellaan The Snail, Etana.

The Snail -ruoanlämmitin on valittu Electrolux Design Lab 2010 -kilpailun voittajaksi. Voittaja julistettiin Lontoossa 23.9.2010 järjestetyssä finaalissa, joka oli osa Iso-Britannian suurinta arkkitehtuuri- ja muotoilutapahtumaa, 100% Design Londonia. Voittaja saa 5000 euron rahapalkinnon sekä kuuden kuukauden palkallisen työharjoittelupaikan yhdessä Electroluxin kansainvälisistä suunnittelukeskuksista.

“On suuri kunnia voittaa yksi arvostetuimmista tuotesuunnittelukilpailuista”, kertoi Peter Alwin. ”Itse kilpailu oli minulle vähintään yhtä tärkeä kuin voittamani palkinto; opin Electrolux Design Lab -kilpailun aikana paljon uutta. Erityisen hienoa oli saada tuomaristolta rakentavaa palautetta sekä tavata muut finalistit ja nähdä millaista muotoilu on muualla päin maailmaa. Matkustin nyt ensimmäistä kertaa Intian rajojen ulkopuolelle enkä koskaan unohda tätä kokemusta. Odotan jo innolla työharjoitteluani Electroluxilla.”

Voittajakonsepti The Snail, Etana, on kannettava ruoanlämmitin, jonka toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon. Pienen ja monipuolisen laitteen voi kiinnittää suoraan kattilan, pannun tai kahvimukin kylkeen, jolloin astian sisältö alkaa lämmetä. Kätevä laite kulkee helposti mukana eikä vie tilaa keittiössä. Etana saa virtansa erittäin tehokkaasta sokerikristalliakusta. Akun sokerin sisältämä energia lämmittää induktiokelan, joka johtaa sähkömagneettisen induktion lämmitettävään astiaan. Etanan sisäänrakennetut sensorit pystyvät erottamaan minkälaista ruokaa lämmitetään, ja säätävät automaattisesti lämmitysajan ja lämpötilan, jotka näkyvät laitteen kosketusnäytöllä.

Kahdeksatta kertaa järjestettävän Electrolux Design Lab -kilpailun tavoitteena oli tänä vuonna löytää innovatiivisia ideoita tulevaisuuden kaupunkiasumisen haasteisiin. Teollisen muotoilun opiskelijoilta kaivattiin erityisesti ehdotuksia siihen, kuinka ruoanvalmistus ja -säilytys sekä pyykin- ja astioidenpesu hoituvat helpoiten tulevaisuuden ruuhkautuneiden kaupunkien pienissä kotitalouksissa. Kilpailuun lähetettävien ideoiden tuli vastata tulevaisuuden kuluttajien olennaisimpiin tarpeisiin; niiden tuli olla ympäristöystävällisiä, aikaa ja tilaa säästäviä sekä yksilöitäviä.

Electrolux Design Lab 2010:n maineikas tuomaristo oli vaikuttunut Etanan pitkälle viedystä suunnittelutyöstä, joka oli toteutettu jopa tarkemmin kuin tehtävässä vaadittiin. Voittajakonsepti tarjoaa kätevän ruoanlämmitysratkaisun kaupunkilaisille ja sillä on pienen kokonsa ja kannettavuutensa vuoksi potentiaalia tuoda apua myös syrjäisemmille seuduille, aivan kuten matkapuhelimessa aikoinaan. Laitteen orgaaninen design on helposti yksilöitävissä, sillä siihen voi valita erilaisia värejä ja muotoja.

Toiseksi kilpailussa sijoittui ruokaa jäähdyttävää geeliä hyödyntävä The Bio Robot -jääkaappi, jonka suunnitteli Juri Dimitriev (CSU) Venäjältä. Kolmannelle sijalle nousi yhdysvaltalaisen Matthew Gilbriden (North Carolina State University) moduulimainen aurinkoenergialla toimiva keittiökonsepti, The Elements Modular Kitchen. The Bio Robot -jääkaappi sai myös yleisön äänestykseen perustuvan People’s Choice Award -palkinnon. Kilpailuun tuli 1 300 ehdotusta opiskelijoilta yli 50 maasta.

Tuomaristo
Electrolux Design Lab 2010 -kilpailun tuomaristoon kuuluivat INEKEHANS/ARNHEM-suunnittelutoimiston perustaja Ineke Hans, teollinen muotoilija Benjamin Hubert, joka on palkittu arvostetulla Design of the year -palkinnolla (British Design awards 2010), Design Studio BarberOsgersbyn johtaja Jon Marshall sekä Electroluxin Global Design -yksikön johtaja Henrik Otto.

Kahdeksan kärki

ENSIMMÄINEN SIJA: The Snail, kannettava induktiolämmityslaite. Suunnittelija Peter Alwin, National Institute of Design, Intia.

TOINEN SIJA JA YLEISÖN SUOSIKKI: Bio Robot -jääkaappi, jäähdyttävällä geelillä ruokaa viilentävä jääkaappi. Suunnittelija Juri Dimitriev, CSU, Venäjä.

KOLMAS SIJA: Elements Modular Kitchen, moduulimainen aurinkoenergialla toimiva keittiökonsepti. Suunnittelija Matthew Gilbride, North Carolina State University, USA.

NELJÄS SIJA: The Kitchen Hideaway, keittiökonsepti, jossa kokataan virtuaalitodellisuudessa. Suunnittelija Daniel Dobrogorsky, Monash University, Australia

VIIDES SIJA: Clean Closet, vaatteet puhdistava vaatekaappi. Suunnittelija Michael Edenius, Umeå Institute of Design, Ruotsi

KUUDES SIJA: Dismount Washer, vaatteet pesevä pyykkikori. Suunnittelija Lichen Guo, Zhejiang University of Technology, Kiina

SEITSEMÄS SIJA: External Refrigerator, tyylikäs jääkaappi ulkotiloihin. Suunnittelija Nicolas Hubert, L’Ecole de Design Nantes Atlantique, Ranska

KAHDEKSAS SIJA: Eco Cleaner, kannettava astianpesukone ja komposti. Suunnittelija Ahi Andy Mohsen, Elm o Sanat University, Iran

Electrolux Design Lab
Vuodesta 2003 saakka järjestetty Electrolux Design Lab on teollisen muotoilun opiskelijoille suunnattu maailmanlaajuinen kilpailu, joka kokoaa yhteen parhaat ideat tulevaisuuden kodinkoneratkaisuista.

Kilpailussa on joka vuonna eri teema, ja finaali järjestetään aina eri kaupungissa kansainvälisen lehdistötilaisuuden yhteydessä. Aikaisemmat kilpailuteemat ja finaalikaupungit: 90 years ahead, Lontoo, 2009; Designs for the Internet generation, Zürich, 2008; Green designs, Pariisi, 2007; Designs for healthy eating, Barcelona, 2006; Designs of the future, Tukholma, 2005; Designs of the future, New York, 2004; User-driven solutions, Budapest, 2003.

Save and share this post