Electrolux Newsroom Finland

Huhtikuun #SalainenAinesosa on parsa

Huhtikuusta alkaa parsakausi myös Suomessa. Tämän kuukauden  #SalainenAinesosa on kevyt ja terveellinen keväinen herkku. Oikealla tavalla valmistettu parsa tuo veden kielelle ja on täynnä hyviä ravintoaineita.  

Sipulien, valkosipulin ja purjon lailla lilja-kasveihin kuuluva parsa on huhtikuun #SalainenAinesosa. Tämä kevyt herkku lisää väriä ja makua useisiin ruokiin, keitoista ja alkupaloista munakkaisiin ja salaatteihin. Parsaa on olemassa kolmea eri väriä: vihreää, valkoista ja violettia. Yleisimmin marketeista löytyvä vihreä parsa on parhaimmillaan, kun väri on tumma ja päät ovat vielä tiukasti nupussa.

Valkoista parsaa pidetään erityisherkkuna useissa maissa, kuten Saksassa. Vihreän parsan kanssa samaa lajiketta olevan valkoisen parsan vaalea väri saadaan aikaiseksi kasvattamalla parsaa pimeässä, jolloin väriä ei pääse muodostumaan. Violetti parsa on puolestaan eri lajike, jota viljellään Albengan alueella Italiassa. Violetti parsa on vihreää ja valkoista makeampi ja täynnä anthocyanins-antioksidantteja.

Parsaa on viljelty jo 3000 ennen ajanlaskumme alkua. Vihanneksen arvellaan olevan kotoisin itäisen Välimeren ja Vähä-Aasian alueelta. Eräästä muinaisen Egyptin aikaisesta temppelistä on löytynyt maalaus, jossa faarao tarjoaa jumalille parsaa. Nykyisin parsa kasvaa hiekkaisella maaperällä ympäri Eurooppaa, Afrikkaa, Aasiaa ja Amerikkaa. Euroopassa satoaika on huhtikuusta kesäkuun loppuun. Parsa sisältää useita ravintoaineita, joilla ajatellaan olevan jopa nuorentavia, ja syöpää, munuaiskiviä, ja nivelkipuja ehkäiseviä vaikutuksia*.

Parsan valmistaminen

Ensimmäinen askel parsan valmistamisessa, on löytää hyvät parsat. Etsi parsoja, joiden varret ovat kiinteät ja joiden päät ovat nupussa ja syvän vihreän tai violetin värisiä. Poista puiset päät, kun alat valmistaa parsoja. Täydellisen parsan valmistamisen salaisuus löytyy höyryttämisestä tai kevyestä paistamisesta keittämisen sijaan. Tuore parsa on sopivan rapea ja tarpeeksi pehmeä 5-8 minuutin höyryttämisen tai 3-5 minuutin paistamisen jälkeen. Höyryttäminen ja paistaminen auttavat säilyttämään parsan tärkeät ravintoaineet.

*WebMD

Save and share this post