Electrolux Newsroom Belgium

Calima Persbericht

Photos

Electrolux ‘Calima’:

eerste wasmachine met ingebouwde droogplank

 

‘Calima’, de nieuwste wasmachine uit het topgamma van Electrolux is uitgerust met een verwarmd bovenblad en ingebouwde droogplank. Daarop kan zelfs delicate kledij snel en veilig gedroogd worden. Dit toestel heeft uiteraard ook de beste programma’s voor het wassen van jeans, wol, zijde, lingerie en kasjmier. Met de ‘Time Manager’-functie van dit A+ toestel bepaal je bovendien zelf hoe lang een wasbeurt duurt.

 

Als eerste ter wereld komt Electrolux met een oplossing om kledij, die niet in de droogkast mag of kan, toch snel en veilig te drogen. Uit een grootscheeps onderzoek* naar de was- en drooggewoonten van de consument bleek dat 92% van de Europeanen moeilijkheden ondervindt bij het drogen van hun wasgoed. Zeker bij slecht weer leggen ze natte kledij op de grond of over de verwarming, of proberen ze de kledij te drogen met een haardroger of strijkijzer. Efficiënt en veilig is anders…

 

Warme wind

Vanuit deze nood ontwikkelde Electrolux een wasautomaat met als extra troef een uittrekbare, verwarmde droogplank. De naam van het toestel, ‘Calima’, verwijst naar de gelijknamige ‘warme woestijnwind’. Door het geperforeerde bovenblad van de Calima wordt immers hete lucht door het kledingstuk geblazen. Het is de snelste en meest veilige manier om delicate kledij te drogen.

 

Dit verwarmde bovenblad kan uitgetrokken worden tot een oppervlakte groot genoeg voor het drogen van een jeans of twee truitjes naast elkaar. De droogplank heeft ook verschillende programma’s om de droogtijd aan te passen aan het type stof van het kledingstuk. De Calima is dus een oplossing om specifieke kledingstukken te drogen, maar kan natuurlijk ook minder delicaat textiel, zoals handdoeken en sweatshirts aan. In die zin is het een alternatief voor wie geen droogkast heeft.

De warme lucht uit de bovenplank van de Calima zorgt desgewenst zelfs voor een aangename temperatuur in de badkamer!

 

De Calima situeert zich in het topgamma van Electrolux en beschikt uiteraard ook over de beste programma’s voor het wassen van specifiek en delicaat textiel, zoals jeans, wol, zijde en kasjmier. Stukken waarvoor men ‘handwas’ aanraadt, kunnen in alle veiligheid gewassen worden met de Calima.

 

Geen tijd- of energieverlies

Wie geen tijd en energie wil verkwisten, vindt in de Calima een bondgenoot. Dit A+ toestel is eenvoudig te bedienen en verbruikt een minimum aan water en energie. Bovendien kan je met de ‘Time Manager’-functie zelf kiezen hoe lang een wasbeurt duurt. Time Manager heeft zes tijdsniveaus die aangeduid worden op het duidelijke LCD-display. Afhankelijk van de bevuilingsgraad van het wasgoed kan je eenvoudig het beste resultaat selecteren binnen de kortst mogelijke tijd.

 

Kortom, er waait een nieuwe, warme wind door het witgoedlandschap!

Calima is eenvoudig én uniek. Een primeur trouwens: Electrolux is de eerste witgoedfabrikant die met een dergelijk toestel op de markt komt.

 

Electrolux Calima: beknopte technische fiche:

·          Energieklasse: A+

·          Energieverbruik : 1,19 kWh

·          Wascapaciteit: 7 kg

·          Waterverbruik: 49 l

·          Zwiersnelheid: 1.400 t/min

·          Grote vulopening van 30 cm

·          Speciaal programma voor delicate was: handwas, zijde, wol, kort

.

® Adviesverkoopprijs: 829 euro. Vanaf april 2009 overal beschikbaar in België.

 

* Bron: ‘Onderzoek naar was- en drooggewoonten’, uitgevoerd in opdracht van Electrolux door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau Bonamy&Finch, 2007.

 

 

Hoe onderhoud je delicaat textiel?

Kledij in kasjmier, merinoswol en zijde is uiterst licht en heel aangenaam om te dragen omdat de vezels zich aanpassen aan de lichaamstemperatuur. Om deze unieke eigenschappen te behouden, is het belangrijk om deze luxueuze kledingstukken op de juiste te manier te wassen en drogen.

 

Fabrikanten raden aan om deze delicate stoffen met de hand te wassen omdat droogkuis de vezel kan beschadigen. Maar ook handwas kan nefast zijn vanwege de bruuske temperatuurverschillen en de moeilijkheid om de zeep uit te spoelen zonder te wringen. Het verkeerd drogen kan dan weer tot vormverlies lijden.

 

De wasmachines van Electrolux beschikken over een specifiek programma om in alle veiligheid kasjmier en andere delicate stoffen te wassen. Op de revolutionaire droogplank van de ‘Calima’ kan het kledingstuk nu ook snel en veilig gedroogd worden.

 

 

 

 

Hoe gebruik je Calima?

 

1.       Was je kledingstuk met één van de speciale programma’s, zoals ‘handwas’ of ‘wol’;

2.       Plaats het kledingstuk dat je wilt drogen op de droogplank (een vlak oppervlak bovenaan de machine);

3.       Selecteer het programma en de temperatuur aan de hand van het type stof;

Via de perforaties van de droogplank wordt hete lucht geblazen voor het veilig en snel drogen van je kledingstuk.

 

 

 

 

Vincent Goffin, productmanager Electrolux, over de Calima:

 

“Inspelen op wat de huisvrouw (m/v) verlangt!”

 

“Talloze huisvrouwen en –mannen weten ternauwernood raad met het drogen van heel delicate stoffen zoals wol, zijde en lingerie. Je kan ze buiten op de wasdraad laten… natregenen, in de badkamer bewerken met een haardroger, op een radiator leggen. Niet zo efficiënt en zeker niet veilig! Ook een droogkast heeft helaas een aantal beperkingen. Voor dit soort delicate kledij is de Calima dé oplossing. Met dit A+ toestel kan je via de ‘Time manager’-functie zelf bepalen hoe lang de wascyclus duurt. Het toestel is voorzien van een verwarmd en uittrekbaar bovenblad, waarop ook de meest delicate kledingstukken veilig kunnen gedroogd worden. Een ingenieus systeem, bestaande uit een ventilator en een verwarmingselement blaast warme lucht door een geperforeerde bovenplaat. Resultaat: het droogproces gebeurt snel en veilig, de kleren komen onbeschadigd uit de strijd. Graag benadruk ik dat deze revolutionaire wasautomaat tot stand kwam nadat Electrolux bij een uitgebreide groep Europese consumenten heeft gepolst naar hun noden en verlangens op gebied van het zo efficiënt mogelijk drogen van delicate kledingstukken. Dat is onze klassieke aanpak: we lanceren niet zomaar om het even welk toestel, maar spelen in op wat de huisvrouw (m/v) verlangt.”

 

 

Calima FAQ

 

Hoe werkt Calima?

Een ventilator blaast hete lucht door het werkoppervlak. Uw wollen truien en andere delicate kledingstukken worden zacht gedroogd.

 

 

 

Hoe zit het met veiligheid?

Volgens alle veiligheidstests is Calima perfect veilig. Alle elektrische delen zijn afgeschermd voor de gebruiker.

 

Kan een klein kind een vinger in de gaatjes steken?

Neen, de gaatjes zijn te klein. Calima heeft alle veiligheidstests doorstaan, waaronder de tests waarin de veiligheid voor kinderen wordt onderzocht.

 

Kan ik mijn hand verbranden wanneer ik het verwarmingselement aanraak?

De maximumtemperatuur is slechts 50 °C, dat is niet warmer dan een radiator die je zonder enig probleem kunt aanraken.

 

Wat gebeurt er wanneer er water op Calima terechtkomt?

Niets. Bij de tests werd onder meer nagegaan of de toestellen bestand zijn tegen gemorst water. Teveel water wordt gewoon afgevoerd via het afvoercircuit van de wasmachine.

 

Kan ik een droogautomaat bovenop Calima plaatsen?

Neen.

 

Wanneer ik een wollen trui op Calima wil drogen, moet ik de truien dan nog eerst uitwringen tussen handdoeken?

Hoewel het niet noodzakelijk is, zal de droogtijd uiteraard wel ingekort worden wanneer overtollig water eerst uitgewrongen wordt. Het zal van het type stof, delicaat of niet, afhangen of uitwringen al dan niet aangewezen is.


Wat gebeurt er met de wasmachine wanneer Calima defect is? En omgekeerd?

De twee functies werken apart, wanneer de ene functie defect is, blijft de andere gewoon werken.

 

Mijn badkamer is niet voldoende verlucht. Zal dit leiden tot vochtvorming?

Voor Calima is dat geen probleem. Indien een badkamer geen goede verluchting heeft, zal Calima geen verschil maken, in goede noch slechte zin.


Wordt Calima automatisch uitgeschakeld indien de ingestelde tijd voorbij is?

De droogfunctie wordt uitgeschakeld, maar Calima blijft in stand-by.

 

Save and share this post