Electrolux Newsroom Belgium

Electrolux persdossier: 90 jaar trouw aan kwali-tijd voor de vrouw

‘Niet de pil, maar de wasmachine was dé motor achter de emancipatie van de vrouw’. Dat was begin maart nog te lezen in de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan. En toch. Bij Electrolux deed het nieuwsbericht wel een belletje rinkelen. Al 90 jaar brengt deze Zweedse producent huishoudtoestellen op de markt om het leven van vrouwen gemakkelijker te maken. Trendonderzoeker Nathalie Bekx (BeXpertise – Trend Research) stelt vast dat Belgische vrouwen meer dan ooit gebruik maken van tijdbesparende toestellen.

Electrolux bestaat 90 jaar en heeft zich al die tijd tot doel gesteld huishoudtoestellen te ontwerpen die door hun efficiëntie en eenvoudige bediening tijd creëren voor de vrouw. Inderdaad, voor de vrouw… Zelfs in het tijdperk van gelijkheid tussen man en vrouw spenderen vrouwen nog elke week gemiddeld 14 uren meer aan huishoudelijk werk dan mannen! Tijd is dan ook het kostbaarste goed voor vrouwen.

Al drie generaties vrouwen hebben kunnen ondervinden hoe Electrolux het huishouden steeds makkelijker maakt. De wasmachine en de koelkast zijn dan ook de belangrijkste toestellen die de vrouwelijke emancipatie – en onrechtstreeks zelfs de seksuele revolutie – mogelijk maakten.

“Mijn moeder had een huishouden. Ik heb een leven!”

In een hoofdartikel in de krant van het Vaticaan werd letterlijk verklaard dat in de recente geschiedenis vooral de wasmachine het leven van een vrouw heeft veranderd; meer dan de pil, meer dan het recht op abortus en meer dan het recht om buitenshuis te gaan werken. Een man kon voor een vrouw vaak niet doen wat de machines voor haar deden…

Net zoals het leven van een vrouw blijft evolueren, zo is die wasmachine in de voorbije 90 jaar ook continu veranderd en verbeterd. In de volgende negen decennia kunnen we ons zelfs aan nog meer revolutionaire toestellen verwachten.

 

Belgische vrouwen

Trendsetters

Via onderzoek en panelgesprekken stelde trendonderzoeker Nathalie Bekx vast dat de drukbezette Belgische vrouw dankbaar gebruik maakt van de tijdbesparende toestellen. Door hun financiële onafhankelijkheid, beslissen Belgische vrouwen zelf over de aankoop ervan en zijn zij zelfs trendsetters op dit gebied.

79% van de Belgische vrouwen vindt het belangrijk dat producten steeds vernieuwen en mee evolueren met de veranderende behoeften. Slechts 14% vindt het innovatieve aspect eerder of totaal onbelangrijk. Vrouwen van 36 tot 50 jaar vinden vernieuwing in het algemeen belangrijker (87,3%) dan jongere vrouwen (77,3%) en oudere vrouwen (72,7%).

Innovatie op zich is uiteraard geen argument. Dat bleek uit eerder trendonderzoek van BeXpertise voor Procter & Gamble. Op de vraag ‘Welke vernieuwingen verwacht u in de toekomst voor wasproducten?’ antwoordden de bevraagde Belgische vrouwen dat ze vooral een product verwachtten dat beter presteert dan de huidige producten. Het moet de vlekken vlot verwijderen op 40°C, zonder de kledij te verslijten en het moet bovendien milieuvriendelijk zijn en de mensen met een allergie geen last bezorgen. En de dromers onder de respondenten durven zelfs te gewagen van een product dat de last van het strijken volledig van de vrouwelijke schouders neemt. (En toch, Electrolux biedt de oplossing!)

“Voor de aankoop van onze eerste koelkast had ik de goedkeuring nodig van mijn man.”

 

‘Thinking of you’

Electrolux denkt met de vrouwen mee. De slogan ‘Thinking of you’ is hier echt wel op zijn plaats. Om te beginnen voert Electrolux geregeld onderzoek uit bij de huishoudens zelf. Op die manier kan Electrolux perfect inspelen op het gedrag van de consumenten.

 

Eco en innovatie

Sinds de jaren 1980 – lang voor ‘ecologie’ een trendy begrip was – ontwikkelt en produceert Electrolux toestellen  die steeds krachtiger en milieuvriendelijker zijn. Het zijn trouwens vooral vrouwen die letten op het energie- en waterverbruik bij de keuze van een nieuw toestel. Een A+AA label of een tijdbesparend programma zijn doorslaggevende argumenten.

Naar aanleiding van de 90ste verjaardag van Electrolux brengen we in 2010 elk seizoen een dossier rond een bepaald thema:

– Winter (feestdagen): keuken

– Voorjaar: schoonmaak

– Zomer: koelen

– Najaar: wassen

In dit dossier focussen we nu even op de innovaties op het gebied van WASSEN, DROGEN en STRIJKEN.

 

De was

De belangrijkste redenen waarom vrouwen zo gehecht zijn aan hun wasmachine zijn tijdswinst en gebruiksgemak. Waspoederreclames lieten ons decennia lang geloven dat vrouwen genoten van de was en de plas, dat ze kraaiden van de pret als hun kinderen uit de modder kwamen gekropen en ze bijgevolg met schuim en zeep aan de slag mochten. Pas de laatste jaren zie je waspoederreclames die durven te tonen dat vrouwen ook een eigen leven hebben. Vaak maken ze er geen geheim van dat dit leven deels te danken is aan de alsmaar beter wordende wasmachines. Een recent onderzoek van Procter & Gamble wees uit dat mensen tegenwoordig nog slechts een halve dag per week aan wassen spenderen. Het is ooit anders geweest…

Electrolux heeft tegenwoordig een machine, de Wash & Dry, die slechts 36 minuten nodig heeft om te wassen en te drogen. Minder energieverbruik kan ook dank zij de functie Time Manager. Om die reden worden deze toestellen dan ook in het ‘Prinses Elisabeth’-onderzoeksstation op Antarctica gebruikt. De nieuwe wasmachine ICON Insight heeft zelfs een A+AA label.

Kleine wasjes, grote wasjes, het maakt niets meer uit. De topmodellen in het gamma wasmachines passen tegenwoordig de hoeveelheid water aan aan het gewicht van het wasgoed. Een wasje midden in de nacht? De buren zullen er niet wakker van liggen, want de moderne machines zijn zo stil dat je je oren niet kunt geloven.

Jeans? Dan kies je het jeansprogramma. Je favoriete kasjmiertruitje? Met het programma ‘handwas’ loop je geen enkel risico op krimpen. Datzelfde truitje droog je tegenwoordig snel en veilig op de droogplank van de nieuwe Calima.

 

‘Koken’, ‘inweken’, ‘bleken’, ‘stijven’, … Waar is de tijd?!

‘In mijn wasmachine zit soms voor honderden euro’s aan kleding.’

 

Drogen en strijken

Het drogen van delicate kledij was tot voor kort een activiteit op zich. Uit een gedragsonderzoek van Electrolux blijkt dat sokken over de verwarming, truien op stapels handdoeken of druipende jassen op een kapstok in de douche bij 92% van de consumenten een – terechte – bron van ergernis zijn. Met de Calima kwam Electrolux met een elegante oplossing: delicate was wordt gewoon op een uitrekbare droogplank gelegd en de warme wind die erdoorheen blaast droogt snel en veilig alle delicate spulletjes.

Strijken? Samen met dweilen en toiletten schoonmaken behoort dit tot de top-3 van meest gehate klusjes… Waar onze grootmoeders het linnen lieten ‘indampen’ en zelfs de zakdoeken steven, beperkt de nieuwste generatie zich tegenwoordig tot het strijken van de kraag en de manchetten van een hemd. Nieuwe manieren van wassen en drogen beperken dan ook al aanzienlijk de kreuken. Al in 2006 lanceerde Electrolux de Iron Aid Dryer, een revolutionaire droogautomaat die door middel van stoom de strijk met maar liefst 60% vermindert! Daarnaast komt Electrolux – vermoedelijk al in de tweede helft van 2010 – ook met een revolutionaire stoomwasmachine op de markt

 

“De ‘IRONING’ man is in veel huishoudens nog science fiction”

Share more of our thinking on http://www.electrolux.com/

Electrolux is een wereldleider op het vlak van huishoudtoestellen en toestellen voor professioneel gebruik en verkoopt jaarlijks meer dan 40 miljoen producten aan klanten in 150 landen. Het bedrijf legt de nadruk op vernieuwende producten die met veel zorg worden ontworpen. Daarbij baseert het zich op een diepgaand inzicht in wat de klant precies wil om zo tegemoet te komen aan de echte behoeften van consumenten en professionals. Electrolux vervaardigt o.a. koelkasten, vaatwassers, wasmachines, stofzuigers en fornuizen die verkocht worden onder gerenommeerde merknamen als Electrolux, AEG-Electrolux en Zanussi. In 2008 haalde Electrolux een omzet van 105 miljard SEK en telde het 55.000 werknemers. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.electrolux.com/press.

 

PERSINFORMATIE

Sabine Simoens, T (050)67 17 23, MOB (0472)905 344, sabine.simoens@cayman.be

Marie-Christine Brynaert, T (02)363 03 17, publicrelations.belgium@electrolux.be

Save and share this post