Electrolux Newsroom Belgium

Electrolux maakt stofzuigers van plastic afval uit oceanen

Photos

Vac from the sea 1Vac from the sea 2Green stofzuiger 1Green stofzuiger 2Green stofzuiger 3

vfts_textlogo_cmykOm duurzaam te kunnen produceren is er een nijpend tekort aan gerecycled plastic, en dit terwijl er in onze oceanen massaal veel plastic afval dobbert… Electrolux wil daar iets aan doen en zal enkele stofzuigers produceren uit plastic afval, verzameld op zee. Dit initiatief werd ‘Vac from the sea’ gedoopt en heeft in eerste instantie tot doel consumenten en overheid bewust te maken van de plasticproblematiek.

Wereldwijd drijft plastic afval in zeeën en oceanen samen tot gigantische ‘plastic eilanden’– soms wel zo groot als Frankrijk! 80% van dat plastic afval blijkt afkomstig van bedrijven en consumenten aan land. Ironisch genoeg is er op het land dan weer een tekort aan gerecycleerd plastic. De vraag is groter dan het aanbod, want momenteel wordt slechts 5% van alle plastic gerecycleerd.

Stofzuigers als statement
Electrolux neemt het initiatief om plastic te verzamelen uit zeeën en oceanen om er enkele stofzuigers van te maken. Deze stofzuigers dienen in de eerste plaats als statement en zijn dus niet te koop.

Het doel van dit project Vac from the sea (naar het Engelse ‘vacuum cleaner) is tweeledig: Enerzijds wil Electrolux mensen bewust maken van het immense probleem van plastic vervuiling. Anderzijds wil dit Zweedse bedrijf het tekort aan gerecycleerd plastic – dat nodig is voor het fabriceren duurzame huishoudtoestellen – onder de aandacht brengen.

Electrolux ‘green’ range
P028186Eén van de prioriteiten van Electrolux is een duurzame productie van energiezuinige huishoudtoestellen. Deze Zweedse producent slaagde er eerder al in om een gamma ‘green’ stofzuigers te vervaardigen uit 55% gerecycleerd plastic. In september 2010 komt een Green stofzuiger op de markt die vervaardigd is uit 70% gerecycleerd palstic. Het ultieme streefdoel is natuurlijk 100% voor alle productlijnen. Echter, de onzekere voorraad van gerecycleerd onbewerkt plastic is hier de grootste hindernis. Vandaar het idee om zelf plastic afval te gaan verzamelen voor productie.

Actie: 1 jaar gratis eco-stofzuigzakken
Om het milieuvriendelijke aspect van de ‘Green’ stofzuigers te benadrukken, biedt Electrolux 1 jaar gratis eco-stofzakken, gemaakt uit maïsvezels, bij aankoop van een Green stofzuiger. Deze consumentenactie start 15 september 2010.

Blijf betrokken via social media
Op de Electrolux blog en op de Electrolux Facebookpagina kan je het Vac from the sea-verhaal volgen en inspiratie opdoen om zelf te helpen.

Extra info
Bekijk een filmpje van het project op YouTube.

Save and share this post