Electrolux Newsroom Belgium

Electrolux veilt prototypes uit 100% afvalplastic

Sea plastic vacOp termijn wil Electrolux stofzuigers vervaardigen die voor 100% bestaan uit gerecycleerd plastic. Sinds juli 2010 ververzamelt Electrolux hiervoor plastic afval uit zeeën en oceanen. Op dit moment zijn er vijf stofzuigers vervaardigd die volledig bestaan uit oceaanplastic. Deze prototypes dienen in de eerste plaats als statement en er zal ook eentje geveild worden om verder onderzoek naar de recyclage van afvalplastic te helpen financieren. In afwachting brengt Electrolux een nieuwe versie van de ‘UltraOne Green’. Deze milieuvriendelijke stofzuiger bestaat voor 70% uit gerecycleerd plastic en bevat geen PVC.

Wereldwijd drijft plastic afval in zeeën en oceanen samen tot gigantische ‘plastic eilanden’.80% van dat plastic afval blijkt afkomstig van bedrijven en consumenten aan land. Ironisch genoeg is er op het land dan weer een tekort aan gerecycleerd plastic.

Stofzuigers als statement
Electrolux startte in juli 2010 met het project Vac from the sea (naar het Engelse ‘vacuum cleaner) om iets te doen aan dit immense probleem van plasticvervuiling. Tegelijk wil Electrolux met Vac from the sea de aandacht vestigen op het tekort aan gerecycleerd plastic dat nodig is voor het fabriceren van duurzame huishoudtoestellen. De vijf prototypes die Electrolux maakte zijn elk vervaardigd uit het plastic afval van een bepaalde zee of oceaan: de Stille Oceaan, de Indische Oceaan, de Mediterrane Zee, de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee.

Stofzuiger veilen
Momenteel beschikt men nog niet over de juiste kwaliteit en logistiek om oceaanplastic te reinigen en sorteren, waardoor het niet bruikbaar is voor massaproductie. Electrolux wil graag een van de stofzuigers uit oceaanplastic veilen. De opbrengst gaat dan naar onderzoek om efficiënter oceaanplastic te gebruiken.

Electrolux ‘UltraOne Green’
Eén van de prioriteiten van Electrolux is een duurzame productie van energiezuinige huishoudtoestellen. Na een stofzuiger die bestond uit 55% gerecycleerd plastic, brengt de Zweedse producent nu een stofzuiger op de markt die bestaat uit 70% gerecycleerd plastic (en geen PVC): de ‘UltraOne Green’. Het ultieme streefdoel is natuurlijk 100% voor alle productlijnen. De onzekere voorraad van gerecycleerd onbewerkt plastic is hier echter de grootste hindernis.

Save and share this post