Electrolux Newsroom Belgium

Electrolux stelt voor: Stofzuigers uit afvalplastic

Photos

Een duurzame productie van energiezuinige toestellen is één van de doelstelling van Electrolux. Met de productie van stofzuigers, gemaakt met afval uit zee, doet deze Zweedse producent tegelijk iets aan het probleem van de plasticsoep.

De meeste kleine huishoudtoestellen hebben een behuizing en onderdelen in kunststof. Door hiervoor gerecycleerd plastic te gebruiken kan een hele berg plastic afval vermeden worden. Bovendien hoeft dit niet ten koste te gaan van de kwaliteit van de toestellen. Electrolux bewijst dit alvast met een gamma ‘groene’ stofzuigers die voor 30 tot 70% bestaan uit gerecycleerd plastic.

Om tegelijk iets te doen aan het probleem van plastic afval op zee, lanceerde Electrolux in 2010 ‘Vac from the Sea’. Met dit project gebruikt Electrolux afval uit zee voor de productie van een aantal iconische stofzuigers. Deze staan symbool voor de nood om de zee niet nog meer te belasten en meer plastic te recycleren.

Plasticsoep

‘Plastic is fantastic’. Maar, als het in zee terecht komt, dan veroorzaakt plastic een gigantisch milieuprobleem. De zogenaamde plasticsoep wordt steeds groter, want plastic vergaat amper …! Met het internationale project ‘Vac from the Sea’ wil Electrolux de plasticsoep onder de aandacht brengen en tegelijk ook zelf iets te doen aan het probleem. Hiervoor steunt Electrolux een aantal maritieme organisaties en gaat de producent ook letterlijk in zee met de vissers op plasticvangst. Het plastic afval dat tussen de visvangst zit, wordt apart gehouden en gebruikt voor de productie van unieke – symbolische – stofzuigers.

Electrolux maakt stofzuigers van afvalplastic uit oceanen

Duurzame apparaten produceren uit gerecycleerd plastic is theoretisch perfect mogelijk. Volgens Electrolux blijkt er in Europa echter een nijpend tekort aan hoogwaardig afvalplastic , en dit terwijl er in onze oceanen massaal veel plastic afval dobbert…

Wereldwijd drijft plastic afval in zeeën en oceanen samen tot gigantische ‘plastic eilanden’– soms wel zo groot als 34 x Nederland! 80% van dat plastic afval blijkt afkomstig van bedrijven en consumenten aan land. Ironisch genoeg is er op het land dan weer een tekort aan gerecycleerd plastic. De vraag is groter dan het aanbod. Elk jaar wordt er 260 miljoen ton plastic geproduceerd. In West-Europa wordt amper 20% daarvan gerecycleerd.

Plastic kan nochtans zo goed als eindeloos gerecycleerd worden. Het gebruik van gerecycleerd plastic betekent een besparing van 50% op het proceswater en tot 90% van het energieverbruik voor de productie van nieuw plastic. De ontwikkelingen in de plasticverwerkende industrie zijn alvast hoopgevend:

“De kunststofverwerkende industrie levert steeds betere kwaliteit, zodat het perfect mogelijk is om duurzame huishoudapparaten te maken met gerecycleerde kunststof.” Geert Scheys, Secretaris-generaal FEDERPLAST.BE (Vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen vzw)

Stofzuigers als statement

Electrolux nam het initiatief om plastic uit zeeën en oceanen te verzamelen om er enkele stofzuigers van te maken. Deze stofzuigers zijn in de eerste plaats een statement en zijn dus niet te koop.

Het doel van dit project Vac from the Sea (naar het Engelse ‘vacuum cleaner) is tweeledig: Enerzijds wil Electrolux mensen bewust maken van het immense probleem van plastic vervuiling. Anderzijds wil dit Zweedse bedrijf het tekort aan gerecycleerd plastic – dat nodig is voor het fabriceren duurzame huishoudtoestellen – onder de aandacht brengen.

Vac from the North Sea

De Benelux-afdeling van Electrolux besloot na te gaan of ook de Noordzee er zo slecht aan toe is en nam contact met de Stichting voor Duurzame Visserij Ontwikkeling. Hiermee was de eerste stap gezet naar de productie van de Electrolux ‘Vac from the North Sea’.

Belgische en Nederlandse vissers houden al geruime tijd het plastic afval dat ze tussen de vis in hun netten vinden apart.

“We stimuleren de vissers om afval niet opnieuw overboord te kieperen door hen grote afvalzakken ter beschikking te stellen. Die afvalzakken worden in de verschillende zeehavens gratis opgehaald, waarna wij het in een speciaal containerpark in Oostende (B) sorteren. Het kost de vissers dus niets, behalve een beetje goeie wil.” Danny Huyghebaert, coördinator van het project Fishing for Litter – Stichting Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO)

Op 18 mei 2011 ging een team van Electrolux mee op de boot van een visser uit Nieuwpoort (B) om met eigen ogen vast te stellen hoeveel afval er nu in de netten terechtkomt. Met dit plastic afval uit de Noordzee werden twee stofzuigers gemaakt, die symbool staan voor de nood om (meer) plastic te recycleren tot duurzame huishoudtoestellen.

Bekijk zeker eens het filmpje dat kort laat zien hoe de Noordzeestofzuigers gemaakt werden (version francophone http://www.youtube.com/watch?v=RXAea7kReeU)

Duurzame ambities

Met een groeiende wereldbevolking komt er steeds meer druk op onze planeet. Verwacht wordt dat tegen 2050 het wereldwijde energieverbruik zal verdubbel. Tegen 2025 zullen bijna 2 miljard mensen in een regio met watertekort leven! Electrolux is van mening dat energie besparen en verstandig omspringen met water een must zijn voor elk bedrijf, en voor elk van ons. Nu wordt naar schatting amper 5% van de elektrische en elektronische apparaten gerecycleerd. Als producent van huishoudtoestellen neemt Electrolux haar verantwoordelijkheid om dit te verbeteren.

Electrolux stelde zich zelfs het ambitieuze doel om tegen 2015 de meest duurzame onderneming ter wereld te worden. Een belangrijke realisatie is alvast de productie van de ‘Green Range’, een milieuvriendelijke en energiezuinige variant van zowat elk type stofzuiger in het klassieke gamma van Electrolux.

Electrolux ‘Green’ range

“De Green Range wordt tot 70% gemaakt van gerecycleerd plastic. Bovendien zijn deze stofzuigers tot 50% energiezuiniger dan de gemiddelde 2000W stofzuiger, zonder dat dit ten koste gaat van de zuigefficiëntie.” – Erik Mulders, Division Manager, Electrolux Small Appliances Benelux

Huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor zo’n 20% van het energieverbruik in een gezin. De keuze voor energiezuinige toestellen kan dus een reëel verschil maken! Wie tien jaar een ‘groene’ Electrolux stofzuiger gebruikt, vermindert de CO2-uitstoot met 320 kg, genoeg om een auto 1.918 km te laten rijden!

Nieuw: Ergorapido Green

De nieuwste telg in het groene gamma stofzuigers van Electrolux is de ‘Ergorapido Green’. Ergorapido is de best verkochte snoerloze stofzuiger in Europa! De milieuvriendelijke variant van deze elegante steelstofzuiger bestaat voor 70% uit gerecycleerd plastic en heeft een Li-Ion batterij van 18V, die milieuvriendelijker, lichter en kleiner is dan klassieke Ni-MH batterijen.

Verkoopprijs: 199.95€

Eén klik voor een schonere oceaan

“Duurzame producten maken is niet genoeg. Wij stimuleren de consument om bewust te kiezen voor duurzame toestellen. Hun keuze maakt dan ook effectief een verschil! Met ‘Vac from the Sea’ steunt Electrolux tegelijk het werk van helden als ‘Algalita’ en ‘5 Gyres’.” – Jocelyne Derycke, Marketing & Communication, Electrolux Small Appliances Benelux

Sinds de start van de ‘Vac from the Sea’-campagne werkt Electrolux nauw samen met de maritieme organisaties Algalita en 5 Gyres. Dank zij hun onderzoek en rapportering spelen beide organisaties een belangrijke rol in de aanpak van plastic afval op zee.

Nu kunnen consumenten mee bepalen welk bedrag Electrolux schenkt aan middelen voor dit onderzoek! Electrolux staat 1,5% van de verkoop van haar ‘groene stofzuigers’ af voor onderzoek. Elke keer dat iemand de Electrolux pagina op facebook http://www.facebook.com/ElectroluxAppliances leuk vindt, schenkt Electrolux 1 euro aan Algalita en 5 Gyres voor hun inspanningen om plastic afval uit zee te halen.

→ Deze consumentenactie loopt nog tot en met 30 oktober 2011.

“17.030 PERSONEN VINDEN DIT LEUK. U TOCH OOK?!

Over Algalita en 5 Gyres

Algalita Marine Research Foundation is een non-profitorganisatie uit California (USA) die zich toelegt op het beschermen van het maritieme milieu. Onderzoek, opleiding en acties om de schade te herstellen staan hierbij centraal. Het onderzoek richt zich vooral op de plasticvervuiling in zee en de mogelijk schadelijke effecten van plastic op het milieu, inclusief de impact van toxische stoffen op de gezondheid van de mens.

5 Gyres is ook een non-profitorganisatie uit Los Angeles (USA) met als missie onderzoek en communicatie rond de globale impact van plasticvervuiling in de oceanen. Al zeilend op de 5 wereldzeeën verzamelt 5 Gyres essentiële gegevens over de vervuiling. De bevindingen worden gedeeld via artikels, tv, websites, blogs en (school)lezingen. Een reizende tentoonstelling rond plasticvervuiling doet wereldwijd musea, wetenschapscentra en aquaria aan.

Beide non-profitorganisaties werken nauw samen, organiseren gezamenlijke expedities en nodigen ook geregeld wetenschappers, journalisten en zeilers uit op hun onderzoeksschip.

‘Vac from the North Sea’ in Electrolux showroom

Benieuwd naar de ‘Vacs from the North Sea’ en de Electrolux Green Range? Na afspraak zijn deze toestellen te bewonderen in de Electrolux showrooms in België en Nederland (zie adressen hieronder).

De ‘Vacs from the North Sea’ zullen ook overal opduiken waar Electrolux een event heeft.

Voor persinformatie en beeldmateriaal, contacteer:

Sabine Simoens, E. sabine.simoens@cayman.be, T. (050)67 17 23, M. (0472)905 344

Info consumenten: België: +32(0)2 716 24 44  Nederland: +31(0)172 468 172

Contact Electrolux Home Products, Jocelyne Derycke, T. +32(0)2 716 25 07,  E. jocelyne.derycke@electrolux.be

Electrolux showrooms:

– België: ‘Electrolux Experience Centre’, Raketstraat 40 – 1040 Evere. Open van maandag tot vrijdag van 10u00 tot 18u00 en op zaterdag van 10u00 tot 17u00

– Nederland: Vennootweg 1 – 2400 AC Alphen a/d Rijn

Filmpje ‘Vac from the North Sea’: http://www.youtube.com/watch?v=TFQv68aDD8g

(version francophone http://www.youtube.com/watch?v=RXAea7kReeU)

Save and share this post