Electrolux Newsroom Belgium

Tram Experience: ontwerp en design

De Tram die gebruikt wordt voor de Tram Experience met de steun van Electrolux, dateert van 1962. Ook in 1972 nog was hij slechts uitgerust met één enkele bestuurdersstoel en toegangsdeuren langs één kant. In 1979 zorgt de MIVB ervoor dat de tram in twee richtingen kan rijden, dat passagiers langs beide zijden kunnen instappen en wordt een nieuwe pantograaf toegevoegd om af te dalen in de tunnels. In 1994 wordt de binnenzijde vernieuwd en de techniek verbeterd. In 2012 treedt de Tram een nieuw tijdperk binnen… als restaurant.

Voor aankleding en design zorgde A&B Project met een strak wit decor.

« Wij zagen de Tram als een voortzetting van het ultramoderne concept van The cube, dat Electrolux in 2011 lanceerde. Wij gebruikten dezelfde materialen en kleuren : strak en wit dus. Het heldere interieur verwijst naar de Scandinavische oorsprong en waarden van Electrolux », zo luidt het bij A&B Project.

Het visueel aspect moest tegelijk krachtig en luchtig zijn. Daarom kregen de meubelen een witte kleur. Enkel de imitatiehouten vloer wijkt hiervan af, wat een warme en gezellige toets toevoegt. De zuivere lijn van het  keukenmeubilair sluit aan bij de zachte curve van de zitmeubelen die zijn uitgevoerd in zachte materialen. « Deze soepelheid en dat zachte aanvoelen waren noodzakelijk. Je weet nooit bij remmanoeuvres », aldus A&B Project. De technische uitdagingen waren inderdaad enorm. Zo moest de bewegende structuur op rubber gemonteerd worden voor de stabiliteit. Ook het tafelservies moet indien nodig schokken kunnen opvangen. Daarom zijn de tafels voorgevormd, zodat de borden en glazen er zo nauw mogelijk bij aansluiten. Ten slotte moest er ook voor worden gezorgd dat alle gasten maximaal kunnen genieten van het uitzicht tijdens hun rondrit door de straten van Brussel : « Daarom hebben we het idee van een lange tafel middenin de Tram laten varen en hebben we gekozen voor gezellige, afzonderlijke tafeltjes met een optimaal uitzicht op de stad. » En Brussel is ook aan de binnenzijde van de ramen prominent aanwezig met een chronologisch opgebouwde fotoreeks van de meest markante plekken van de stad.

[nggallery id=194]

Save and share this post