Electrolux Newsroom Belgium

Thema Electrolux Design Lab 2013 bekendgemaakt: ‘Inspired Urban Living’

Photos

In 2013 organiseert Electrolux voor de elfde keer de internationale ontwerpwedstrijd Design Lab. In het verleden bracht de competitie al een groot aantal creatieve en innovatieve oplossingen voort, waaronder recent het Aeroball concept in 2012. Dit jaar nodigt Electrolux studenten uit om zich te laten inspireren door de hedendaagse urban lifestyle en met intuïtieve en innovatieve oplossingen te komen voor de leefomgeving van de toekomst.

Electrolux Design Lab 2013 daagt wereldwijd studenten uit om te strijden voor een betaalde stageplaats van zes maanden en een geldprijs van 5.000 euro. Hiervoor moeten ze creatieve ideeën indienen voor producten die inspelen op de uitdagingen van de toekomst. Het thema van dit jaar, Inspired Urban Living, is gebaseerd op de groeiende urbanisatie, waarbij ruimte schaarser wordt doordat mensen steeds dichter bij elkaar gaan wonen. De vraag is dan ook welke rol design kan spelen om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn op deze sociale verandering?

Voor het eerst in het elfjarig bestaan van de Design Lab 2013 krijgen deelnemers de kans om binnen het thema ‘Urban lifestyle’ uit drie focusgebieden te kiezen. Deze zijn: social cooking, natural air en easy cleaning. Daarnaast richt de briefing zich dit jaar niet alleen op de traditionele categorie ‘industriële vormgeving’, maar ook op gebruiksartikelen en diensten.

“Bij Electrolux vinden we het belangrijk om vanuit een breed perspectief naar design te kijken. Voor ons zijn alle ontwerpen die de leefomgeving en lifestyle van onze consumenten verbeteren belangrijk. Dat is ook de reden waarom wij ons dit jaar op een bredere productgroep richten met Design Lab 2013. We nodigen studenten uit om na te denken over producten, accessoires, gebruiksartikelen en diensten binnen de drie belangrijke gebieden: social cooking, natural air en easy cleaning,” zegt Stefano Marzano, Chief Design Officer bij Electrolux.

 

Belangrijkste ontwikkelingen voor Design Lab 2013

  • Bredere focus

De inzending kan een product, accessoire, gebruiksartikel of dienst zijn. Hierdoor dagen we studenten van verschillende ontwerpstudies uit om creatief na te denken over innovatieve oplossingen voor het toekomstige huishouden.

  • Online platform

De beste inzendingen worden online gepubliceerd, waardoor de studenten de kans krijgen om hun inzendingen via sociale media te promoten.

  • Conceptontwikkelingsproces

De wedstrijd bestaat uit verschillende fases, zodat de deelnemers zich tijdens het proces op de verschillende onderdelen van de conceptontwikkeling kunnen richten. In de eerste fase draait het om conceptcreatie, gevolgd door de visuele presentatie en technische specificaties. Hierdoor kunnen de beste inzendingen zich gedurende de wedstrijd blijven ontwikkelen.

  • Feedback van Electrolux professionals

Doordat de beoordeling in verschillende fases gebeurt, gaan alleen de beste inzendingen door naar de volgende ronde. Professionals van Electrolux maken deel uit van het selectieproces. Zij zullen de beste inzendingen selecteren, de deelnemers van feedback voorzien en hen aanmoedigen doorheen de wedstrijd.

 

De Finale

In de laatste fase worden acht finalisten geselecteerd voor de finale. Tijdens een speciaal evenement presenteren zij hun inzendingen aan een jury, bestaande uit internationaal gerenommeerde professionals. De jury zal de ontwerpen beoordelen op verschillende criteria waaronder intuïtief design, innovatie en consumenteninzicht. Het beste ontwerp wint naast een geldprijs van 5.000 euro, een betaalde stageplaats van zes maanden in een internationaal designcentrum van Electrolux. De tweede en derde prijs bestaan uit geldprijzen van respectievelijk 3.000 en 2.000 euro. Bovendien wordt een publieksprijs ter waarde van 1.000 euro uitgereikt op basis van de online stemmen.

 

###

 Voor meer informatie over Design Lab 2013 bezoek:

 

 Voor alle persvragen, neemt u contact op met:

Vincent Goffin – PR & Consumer Activation Manager BENELUX

GSM +32 (0)477 34 78 30
vincent.goffin@electrolux.be

 

Weber Shandwick

Evelyne Van Cleven & Perrine Sokal

Tel. 02/894 90 42 – 02/894 90 39

evancleven@webershandwick.compsokal@webershandwick.com

Save and share this post