Electrolux Newsroom Belgium

Gaat het concept kleding drastisch veranderen? AEG presenteert de documentaire ‘The Next Black’

Vandaag lanceert AEG ‘The Next Black’ – een documentaire van 45 minuten over de nieuwste innovaties in kleding, waarin pioniers zoals Patagonia, adidas, Biocouture en Studio XO aan het woord komen. De film beantwoordt een aantal prangende vragen uit de sector over thema’s zoals fast fashion en draagbare technologie.

Ons concept van kleding zou binnenkort weleens drastisch kunnen veranderen. Nieuwe technologieën en innovatieve stoffen zullen de manier waarop we in de toekomst kleding dragen, grondig transformeren. Ondertussen is de kledingindustrie verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de vervuiling in de wereld. Maar er bestaan innovatieve manieren om ze duurzamer te maken. De documentaire, ‘The Next Black’, gaat vandaag in première en zoekt antwoorden op vragen die de mode-industrie zich stelt, zoals Is ‘fast fashion’ een blijvend fenomeen? Wordt draagbare technologie een onderdeel van onze dagelijkse kleding? Welke innovaties kunnen het gehele kledingconcept veranderen en een meer duurzame kledingindustrie creëren?

De film vraagt de mening van een aantal pioniers, waaronder duurzaamheidskampioen Patagonia; tech-clothing gigant Studio XO; sportkledingicoon adidas en Biocouture, een consultancybedrijf dat onderzoek doet naar levende organismen om kleding en accessoires te ‘kweken’; en Yeh Group, een bedrijf dat een nieuwe methode heeft ontwikkeld om textiel te verven zonder water te gebruiken.

De documentaire werd geproduceerd in samenwerking met het bekroonde productiehuis House of Radon en de officiële trailer trok al internationale aandacht toen hij werd gepubliceerd op Mashable en internationaal supermodel Coco Rocha hem deelde met haar fans.

AEG – Partner van de kledingindustrie

“Aangezien zorg voor kleding centraal staat in onze business, willen we een blik werpen op de toekomst om het textielonderhoud mee vorm te geven”, zegt Ola Nilsson, Head of Laundry bij AEG. ”AEG is altijd een voorloper geweest. Om dat te blijven, innovatie te bevorderen en anderen een stap voor te blijven, willen we met innovatieve bedrijven praten om een idee te krijgen van wat de toekomst in petto heeft.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van dit initiatief van AEG is kennis delen en proactief aan de dialoog deelnemen om maximaal te kunnen bijdragen aan een meer duurzame kledingindustrie.

“Textielverzorging heeft een groot aandeel in de impact die kleding heeft op het milieu en we doen er alles aan om producten te ontwikkelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk; zowel in de productie als in het gebruik”, zegt Gianluca Brotto, Director Environment bij AEG. “We weten dat 80% van de impact afkomstig is van het gebruik van apparaten, dus we willen een positief verschil maken door mensen te leren hoe ze op een meer duurzame manier hun kleding kunnen onderhouden.”

AEG lanceerde onlangs innovatieve wasapparaten die dankzij gepatenteerde technologieën de beste zijn in de markt op het vlak van energie- en waterverbruik. Ze werden ook bekroond met het hoogste Woolmark-certificaat voor hun delicate processen, ook voor kleding in wol en zijde. AEG neemt bovendien deel aan de initiatieven Clever Care en IPrefer30 om de gebruikers te leren hun kleren te verzorgen op een meer duurzame manier.

Dit krijgt u te zien in ‘The Next Black’:

  • Rick Ridgeway, Vice President of Environmental Initiatives bij Patagonia, over duurzaam verbruik en duurzame productie
  • Nancy Tilbury van Studio XO over hoe technologie kleding verandert
  • Suzanne Lee van Biocouture over biologisch materiaal
  • Matt Hymers van adidas over slimme kleding en het miCoach Elite System
  • Sophie Mather van Yeh Group over de DryDye™ Technology; textiel verven zonder water.

Biocouture: duurzame stoffen ‘brouwen’

Positieve veranderingen in productiepatronen zijn een stap in de richting van een meer duurzame kledingindustrie. Maar kunnen we het concept van traditionele kledingmaterialen volledig veranderen op lange termijn? Die vraag verkennen we met Suzanne Lee, creatief directeur van Biocouture Ltd – het eerste biodesign consultancybedrijf ter wereld dat innoveert met micro-organismen om composteerbare modestoffen te maken:

“Deze methode om kleding te produceren sluit dichter aan bij bier brouwen dan om het even welk traditioneel textielproces”, zegt Suzanne Lee in ‘The Next Black’. “Als je fermentatie en een levend organisme gebruikt, is er geen afval, want het organisme produceert de vezel, organiseert hem tot een materiaal en uiteindelijk kun je dat materiaal ‘kweken’ op elk vorm die je wilt.”

Biofabricatie kan de kleding-, accessoire- en sportkledingindustrie compleet veranderen. Vandaag gaan ontwerpers bijvoorbeeld op zoek naar hun materialen vooraleer ze een product ontwerpen. Maar met biogefabriceerde mode kunnen ze zowel de stof als het kledingstuk vanuit niets ontwerpen en kweken – zonder overbodig materiaal dat in de prullenmand verdwijnt, en met totaal nieuwe functionele en esthetische eigenschappen.

Studio XO: maak een tumblr van je lichaam met digitale kleding

Ontdek het snijpunt van kunst, technologie en mode. De documentaire bekijkt nieuwe ontwikkelingen op het vlak van technologie en kleding, zoals digitale kledingstukken. In de film komt Nancy Tilbury van Studio XO, een pionier inzake de fusie van technologie en mode, aan het woord. Het Londense bedrijf creëert digitale mode-ervaringen met interactieve en veranderende kledingstukken.

“Ik denk dat de toekomst van de mode iets meer is dan het verleden van de mode, dat we meer in kleding zullen investeren of naar andere soorten modellen zullen kijken, of misschien een abonnement op onze kleren zullen nemen met de idee dat we een vergoeding betalen voor vaten met een inhoud die we kunnen consumeren. We geloven echt in ‘tumblr for the body’ en ik denk dat dit echt een boeiende tijd is omdat er een soort ‘remix’-cultuur ontstaat. Wat zal dat voor de mode betekenen?” zegt Nancy Tilbury van Studio XO.

Studio XO specialiseert zich in het creëren van interactieve lichtgevende podiumkleding voor performers zoals Lady Gaga en de Black Eyed Peas. Momenteel ontwikkelt Studio XO een lijn digitale prêt-à-porter-kleding. XOB zal zich tot modeconsumenten van de toekomst richten in de loop van 2015.

Patagonia: fast fashion afremmen

Zal de massaproductie van kleding blijven escaleren? Patagonia, een van de duurzaamste ondernemingen in de mode-industrie, onderzoekt in ‘The Next Black’ of je op een duurzame manier kleding kunt produceren. Rick Ridgeway, vicepresident van Environmental Initiatives bij Patagonia, ziet een toekomst waarin de consumenten een andere weg moeten kiezen:

“Er liggen twee wegen voor ons open. De ene leidt naar een behoorlijk nare toekomst, maar de andere voert ons naar een betere toekomst waarin we die indicatoren omkeren en onze planeet gezonder wordt”, zegt hij. “De kledingindustrie moet kleren produceren met zo min mogelijk impact, zonder onnodige schade toe te brengen, en onze klanten, die onze kleding kopen, moeten ze verzorgen, repareren, volledig verslijten, recycleren, ze wassen en reinigen met de beste mogelijke technieken.”

adidas: je kleding registreert wat je doet

Technologie kan ook erg praktisch zijn. In 2013 presenteerde adidas het miCoach Elite System, een monitoringsysteem dat de prestaties van de sporter opvolgt en meet. Het speelt deze belangrijke informatie door tijdens wedstrijden om spelers te helpen topprestaties neer te zetten. In de film vertelt Matt Hymers, product manager bij het hoofdkantoor van adidas in Zuid-Duitsland, er meer over.

“Ik denk dat we vroeg of laat steeds meer sensoren in steeds meer kledingstukken zullen zien en niet alleen in de sport, maar ook in het dagelijkse leven”, zegt Matt Hymers. “Ik denk dat mensen alleen al in het kader van gewone gezondheidscontrole, inzicht in je lichaam, gezondheidszorg en gewoon in het algemeen willen weten wat hun lichaam doormaakt en hoe ze hun levenswijze kunnen verbeteren.”

Yeh Group: geen waterverspilling meer in de kledingindustrie 

Omdat de textielindustrie verantwoordelijk is voor 20% van de wereldwijde watervervuiling, gaat de film op zoek naar innovaties die water overbodig maken en het gebruik van chemicaliën en het energieverbruik bij het industrieel verven van stoffen verminderen. Sophie Mather, Innovation Director bij Yeh Group, stelt de Drydye™ Technology voor, een revolutionair nieuw proces om stoffen te verven zonder water dat een einde maakt aan de verspilling van miljoenen liters water die elk jaar in de traditionele verfprocessen worden verbruikt.

“Als je superkritisch koolstofdioxide kunt gebruiken om stoffen te verven, dan vraag ik me af wat we in onze industrie nog meer met superkritisch koolstofdioxide kunnen doen om echt fenomenale veranderingen teweeg te brengen”, zegt Mather. “Voor mij is de toekomst de Drydye™ Technology combineren met andere toekomstgerichte vezels om prestatieverhogende oplossingen te ontwikkelen waarvan we nooit hadden kunnen dromen.”

Milieuvriendelijke processen zoals de Drydye™ Technology bevinden zich nog in het beginstadium van commercialisering, maar Mather is ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren voor de kledingmerken dergelijke alternatieve processen zullen gebruiken. “Als de technologie bestaat, hebben ze geen excuus.”

Perscontacten:

Weber Shandwick

Evelyne Van Cleven – 02/894 90 42 – evancleven@webershandwick.com

Over de Electrolux Groep:

Electrolux is een wereldleider in huishoudtoestellen, ontwikkeld op basis van een grondig inzicht in de behoeften van de consument, in nauwe samenwerking met professionele gebruikers.  We bieden onze klanten slim bedachte, innovatieve oplossingen voor huishoudelijk en professioneel gebruik, met producten zoals koelkasten, vaatwasmachines, kooktoestellen, stofzuigers, airconditioners en kleine huishoudtoestellen. De Groep is aanwezig op meer dan 150 markten en verkoopt jaarlijks meer dan 50 miljoen producten onder befaamde merken zoals Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire en Electrolux Grand Cuisine. In 2013 liet Electrolux een omzet optekenen van € 12,6 miljard en stelde de onderneming 61.000 mensen te werk. Meer informatie vindt u op http://group.electrolux.com.

Save and share this post