Electrolux Newsroom Belgium

EU lanceert Energielabel voor Stofzuigers: Electrolux gaat stap verder in informeren consument

  • Electrolux vraagt ook aandacht voor de prestatiegerichte parameters om consument optimaal in te lichten
  • Naast nieuw energielabel wordt wattage stofzuigers nu beperkt tot 1600W

De Europese Unie legt vanaf 1 september 2014 de stofzuiger fabrikanten een nieuw energielabel op. Het nieuwe label moet de consument bewust maken van de energiezuinigheidconsumptie van het product dat hij aanschaft. Verder wordt de wattagedrempel voor nieuwe stofzuigers verlaagd naar maximaal 1600 Watt. Electrolux verwelkomt de nieuwe EU-regelgeving met open armen en gaat nog een stapje verder in het informeren en opvoeden van de consument. Naast het adverteren van energiezuinigheid wil Electrolux de consument ook bewust maken van de reinigingsprestatie van zijn stofzuigers.  Electrolux wenst ook de nadruk te leggen op de vier extra parameters om stofzuigers te beoordelen. De prestatiegerichte factoren van het label zijn: stofopname op harde vloer, stofopname op zachte oppervlakken, geluidsniveau en stofuitstoot. Electrolux is ervan overtuigd dat dit de enige manier is om consumenten een weloverwogen beslissing te laten maken bij de aankoop van een stofzuiger die het best bij hun noden en budget past.  

Vanaf 1 september 2014 worden alle stofzuigers die in de Europese Unie worden verkocht, voorzien van een EU-energielabel dat de energiezuinigheid meet. Alleen producten met een laag energieverbruik en goede stofopname zullen een label van de betere klasse krijgen. Het EU-energielabel bevat een parameter aangeduid op een schaal van A tot G waarbij A de beste categorie vertegenwoordigt met de hoogste energie-efficiëntie. Energie-efficiëntie is het energieverbruik in relatie tot de stofopname van de stofzuiger. Het EU-label moet stofzuigproducenten aanmoedigen om meer energie-efficiënte en prestatiegerichte stofzuigers te produceren, waardoor minder efficiënte stofzuigers van de markt zullen verdwijnen.

Naast het nieuwe energielabel legt de Europese Unie ook een limiet op voor het maximum vermogen (Watt) dat een stofzuiger mag verbruiken. Vanaf 1 september mogen nieuwe stofzuigers de wattagedrempel van 1600W niet overschrijden.

Niet enkel energie-efficiëntie, maar ook reinigingsprestatie belangrijk voor consument

Electrolux, wereldleider in huishoudtoestellen, ontvangt de nieuwe EU-wetgeving met open armen: “Wij kunnen het invoeren van het nieuwe energielabel, dat consumenten in de EU een uniforme parameter geeft om de energie-efficiëntie van hun stofzuiger te meten, enkel toejuichen”, vertelt Jocelyne Derycke, Trade Marketing Manager bij Electrolux Benelux.

Daarnaast is het belangrijk voor de consument om ook over voldoende informatie te beschikken wat betreft de reinigingsprestaties van het toestel. Zo is stofopname van het toestel op harde vloer of tapijt van groot belang bij een aankoop beslissing. Electrolux wil dan ook extra aandacht vestigen op de andere parameters op het energielabel.”

Naast energieverbruik, bevat de label vier extra parameters :

  • stofopname op harde vloer: aangeduid op een schaal van A tot G, meet het percentage stof dat opgenomen wordt door de stofzuiger (op harde vloer). A is hierbij de beste prestatieklasse met de hoogste stofzuigkracht.
  • stofopname op tapijt: aangeduid op een schaal van A tot G, meet het percentage stof dat opgenomen wordt door de stofzuiger (op tapijt). A is hierbij de beste prestatieklasse met de hoogste stofzuigkracht.
  • stofuitstoot evalueert het percentage stof dat een stofzuiger uitstoot. Dit wordt uitgedrukt op een schaal van A tot G (waarbij A de beste klasse is met de laagste stofuitstoot).
  • geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel dB (A).

Voordeel voor consument

Electrolux streeft ernaar om stofzuigers aan te bieden met een zo laag mogelijk energieverbruik en de best mogelijke prestaties zonder in te boeten aan functionaliteit. “Wij willen niet enkel informatie geven over de energie-efficiëntie, maar ook over de prestatiekracht van onze stofzuigers. Hiermee willen we de consument, alle nodige informatie aanreiken om een stofzuiger te kiezen die het best bij zijn noden past”, aldus Jocelyne Derycke.

Electrolux is volledig klaar om stofzuigers die voldoen aan de nieuwe EU-regels te introduceren. Reeds sinds 2013 werd de UltraOne Green geïntroduceerd. Deze stofzuiger voldoet reeds aan de vereisten van het A-label van energiezuinigheid, conform de nieuwe EU-regelgeving, maar biedt ook een A-stofopname op harde vloeren en een A-stofuitstoot klassificatie.

Electrolux gaat dit najaar 2014 nog een stap verder met de lancering van een stofzuiger met AAAA- certificaat. Meer informatie over deze productaankondiging volgt.

##EINDE##

Over de Electrolux Groep

Electrolux is een wereldleider in huishoudtoestellen, ontwikkeld op basis van een grondig inzicht in de behoeften van de consument, in nauwe samenwerking met professionele gebruikers.  We bieden onze klanten slim bedachte, innovatieve oplossingen voor huishoudelijk en professioneel gebruik, met producten zoals koelkasten, vaatwasmachines, kooktoestellen, stofzuigers, airconditioners en kleine huishoudtoestellen. De Groep is aanwezig op meer dan 150 markten en verkoopt jaarlijks meer dan 50 miljoen producten onder befaamde merken zoals Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire en Electrolux Grand Cuisine. In 2013 liet Electrolux een omzet optekenen van € 12,6 miljard en stelde de onderneming 61.000 mensen te werk. Meer informatie vindt u op http://group.electrolux.com.

Save and share this post