Electrolux Newsroom Belgium

Onderzoek: Belg experimenteert in de keuken

  • Jongeren vertrouwen op klassieke keuken, ouderen koken avontuurlijker en innovatiever
  • 1 op 2 consumenten verkiest een hapjesdiner boven een copieus gerecht
  • één op tien consumenten kookt met ingrediënten uit eigen moestuin
  • Zes op de tien consumenten maakt steeds een boodschappenlijstje

De Belg is een avontuurlijke kok, dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat AEG[1] vandaag bekend maakt. Opmerkelijk: jongeren (categorie 20-24 jaar) opteren voor klassieke keuken terwijl volwassenen (categorie 35-44 jaar) vaker voor nieuwe en meer gewaagde gerechten opteren. Daarnaast blijkt dat één op twee Belgen (47,1%) zijn gasten liever een breed gamma aan hapjes voorschotelt in plaats van één copieus gerecht (34,3%). Personalisatie staat ook centraal in het kookgedrag van de Belg: driekwart van de Belgen zoekt actief naar nieuwe recepten via tablet (52,5%) of kookboeken (21,9%) maar het merendeel (56,7%) geeft een persoonlijke interpretatie aan de gevonden recepten.

Jongeren en bejaarden zijn de minst avontuurlijke koks in België: de 20- tot 24-jarigen en 65-plussers kiezen het vaakst voor traditionele keuken. Volwassenen (35-44 jarigen) tonen daarentegen het vaakst hun creatieve kant en kiezen het meest voor vernieuwende en avontuurlijke gerechten. Opmerkelijk detail: mannen tonen zich in de keuken avontuurlijker dan vrouwen. Ruim een derde van de mannen (35%) experimenteert achter het fornuis ten opzichte van slecht één op vijf (22%) vrouwen.

Creatief in de keuken

Personalisatie is troef voor de Belgen. Meer dan de helft van de respondenten (56,7%) geeft een persoonlijke toets aan de gerechten die ze klaarmaken. Méér dan 1 op 4 (25,6%) van de Belgen geeft zelfs een volledige andere interpretatie aan een gevonden recept. Slechts één op zes (17,7%) volgt steeds strak de lijntjes van een recept.

Wanneer de Belg gasten ontvangt voor een zelfbereid diner schotelt één op twee (47,1%) het liefst verschillende hapjes voor in plaats van één traditioneel  gerecht te voorzien.

Belgen dragen orde en netheid in de keuken erg hoog in het vaandel: de meerderheid (63,7%) ruimt zijn keuken onmiddellijk op. Slechts een derde (29,1%) laat de afwas en het opruimen voor later.

Tablet wordt kookhulp

Zeven op de tien Belgen (66,4%) doet geen inkopen zonder een boodschappenlijstje op te stellen. Het papieren boodschappenlijstje is hier veruit het populairst: meer dan de helft (58,4%) maakt zijn boodschappenlijstje met pen en papier. Amper één op de tien (8,4%) maakt een digitaal boodschappenlijstje. Ongeveer een derde (33,2%) trekt naar de supermarkt zonder boodschappenlijst.

De tablet is de meest gegeerde hulp in de keuken. Meer dan de helft (52,5%) gebruikt de tablet als hulpmiddel voor nieuwe en creatieve ideeën op te doen. Slechts een vijfde (21,9%) grijpt naar kookboeken voor inspiratie bij het koken. Opvallend is wel dat één op vier helemaal geen inspiratiebron in de keuken gebruikt.

Belg verkiest supermarkt en moestuin

Voor de wekelijkse inkopen vertrouwen de Belgen massaal op de supermarkt in de buurt. Meer dan acht op de tien (84,7%) vertrouwt voor alle ingrediënten op zijn vaste supermarkt. Anderzijds vallen de Belgen steeds vaker terug op hun eigen moestuin: één op de tien (9,3%) kookt met groenten en fruit uit zijn moestuin.

Perscontacten:

Weber Shandwick

Camille Vandenheede – 02 894 90 41 – cvandenheede@webershandwick.com
Romain Adam – 02/894 90 36 – radam@webershandwick.com

 

Over de Electrolux Groep: Electrolux is een wereldleider in huishoudtoestellen, ontwikkeld op basis van een grondig inzicht in de behoeften van de consument, in nauwe samenwerking met professionele gebruikers. We bieden onze klanten slim bedachte, innovatieve oplossingen voor huishoudelijk en professioneel gebruik, met producten zoals koelkasten, vaatwasmachines, kooktoestellen, stofzuigers, airconditioners en kleine huishoudtoestellen. De Groep is aanwezig op meer dan 150 markten en verkoopt jaarlijks meer dan 50 miljoen producten onder befaamde merken zoals Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire en Electrolux Grand Cuisine. In 2013 liet Electrolux een omzet optekenen van € 12,6 miljard en stelde de onderneming 61.000 mensen te werk. Meer informatie vindt u op http://group.electrolux.com.


1 Nationale survey uitgevoerd in België bij 2676 respondenten

Save and share this post