Electrolux Newsroom Belgium

De mobiele app die uw kleren langer doet meegaan

Photos

“Ik doe gewoon wat ik van mijn moeder heb geleerd.” Dat krijgen we meestal te horen als we mensen vragen hoe ze met hun kleren omgaan. Maar de tijden zijn veranderd en door al die nieuwe technologieën zijn onze oude gewoontes achterhaald. Door beter voor onze kleren te leren zorgen, gaan die langer mee en kunnen we beter gebruik maken van onze garderobe en zowel onze portemonnee als het milieu sparen.

We verbruiken op dit moment meer kleding dan ooit, maar jammer genoeg dragen we een groot deel daarvan bijna nooit. 80% van de tijd dragen we ongeveer 20% van onze kledij. Eén van de redenen waarom 80% zelden het daglicht ziet, is slijtage. De kleren zien er niet eenmaal niet meer zo goed uit als toen we ze kochten*.

“Een groot deel van de kleren in onze kleerkast wordt al snel niet meer gedragen of zelfs veel te snel weggegooid omdat ze er minder goed uitzien, minder goed aanvoelen en minder goed passen dan toen we ze kochten”, verklaart Ola Nilsson, Head of Fabric Care EMEA bij AEG. “Met de juiste zorg kunnen kleren hun uitzicht en kwaliteit langer behouden en wij willen consumenten daarbij helpen.

We houden graag vast aan oude gewoontes en technologieën

Een juiste behandeling van kleding vereist kennis en ligt zeker niet altijd voor de hand, zelfs met de hulp van de symbolen op de labels.

“Die symbolen zijn voor veel mensen niet duidelijk en bovendien komen die op de labels vaak ook niet overeen met die op de wasmachine”, zegt Nilsson. “De symbolen zijn vaak ook verouderd en gebaseerd op oude technologieën en gewoontes.”

Zo wordt vaak ‘handwassen’ of ‘stomerij’ aanbevolen terwijl die kleren met moderne technologieën toch thuis in de wasmachine kunnen worden gewassen. En de aanbevolen temperatuur is de maximale temperatuur die u mag gebruiken voor het wassen, niet de aanbevolen temperatuur voor elke wasbeurt. Door af te stappen van deze vastgeroeste gewoontes kunt u ervoor zorgen dat uw kleren veel langer als nieuw aanvoelen en hun uitzicht en kwaliteit behouden, vooral als het om moderne, functionele kledij gaat.

Richtlijnen voor een optimale behandeling — altijd bij de hand

AEG wil consumenten helpen om beter voor hun kleren te zorgen en lanceert daarom een mobiele app die u met handige tips door het moderne wasproces loodst. In de app vindt u een labeltool met advies op basis van de symbolen op het waslabel. Vink die symbolen aan in de app en u krijgt meteen advies over de beste wasprogramma’s en -methodes.

“De app biedt ook enkele feiten en mythes over labels”, zegt Nilsson. “We willen de consument stimuleren om zoveel mogelijk te wassen op lage temperatuur en handwassen of de stomerij te vermijden als er andere oplossingen voorhanden zijn.”

De app bevat ook aanbevelingen op basis van de stof waaruit de kleren zijn gemaakt en meer dan honderd tips om vlekken te verwijderen, een probleem waar tal van consumenten mee worstelen.

U kunt ook uw AEG-wasmachine registreren in de app, die u dan zal aanbevelen welk wasprogramma u best gebruikt op basis van de labels op de kleren die u in de wasmachine stopt.

Richtlijnen voor duurzame textielverzorging

Hoe we omgaan met onze kleren heeft gevolgen voor de levensduur ervan en heeft ook een enorme impact op het milieu. Zo kunt u 60% minder energie verbruiken door de wastemperatuur te verlagen van 40°C naar 30°C. Op lagere temperaturen wassen worden de kleuren en vezels van de kleren ook beter behouden, waardoor die langer meegaan. Een andere tip bestaat erin de stomerij zoveel mogelijk te vermijden, omdat hierbij veel chemicaliën worden gebruikt.

“We willen dat kleren langer meegaan en dat consumenten hun kleren ook echt dragen en blijven dragen”, zegt Nilsson. “We bieden wasmachines die door een milde reiniging de levensduur van uw kleren verlengen en tegelijkertijd het energie- en waterverbruik verminderen. Met deze nieuwe app willen we consumenten een extra tool bieden om beter voor hun kleren en voor het milieu te zorgen.”

Samenwerking met specialisten uit verschillende sectoren

De app werd ontwikkeld door het R&D-team van AEG dat gespecialiseerd is in textielverzorging.

“Textielverzorging is al decennialang een aandachtspunt. Die inzichten, onderzoeken en ervaringen hebben we gebruikt als input voor de ontwikkeling van deze app”, verklaart Nilsson.

AEG heeft de richtlijnen voor vlekkenverwijdering samen met Proctor & Gamble en Woolmark ontwikkeld om zo het beste advies te geven voor de behandeling van wol. Daarnaast heeft ook een student van het ESMOD in Berlijn, een van de beste modescholen ter wereld, zich gebogen over het probleem van de vertaling van waslabels.

“Ik heb met veel mensen gesproken en research gedaan rond textielverzorging en het is overduidelijk dat mensen niet genoeg info hebben om goed voor hun kleren te zorgen”, zegt Holly Daggar, een ESMOD-studente die samenwerkt met AEG rond dit thema. “Ik hoop dat mensen andere gewoontes aannemen en ik denk dat de app consumenten daarbij op een hedendaagse manier kan helpen.”

De app wordt voorgesteld op IFA 2015 in Berlijn en zal vanaf januari 2016 te downloaden zijn.

 * P&G Research: P&G Unveils Latest Innovations in Fabric Care Based on Cognitive Science

Over de Electrolux Groep:

Electrolux is een wereldleider in huishoudtoestellen, ontwikkeld op basis van een grondig inzicht in de behoeften van de consument, in nauwe samenwerking met professionele gebruikers. We bieden onze klanten slim bedachte, innovatieve oplossingen voor huishoudelijk en professioneel gebruik, met producten zoals koelkasten, vaatwasmachines, kooktoestellen, stofzuigers, airconditioners en kleine huishoudtoestellen. De Groep is aanwezig op meer dan 150 markten en verkoopt jaarlijks meer dan 50 miljoen producten onder befaamde merken zoals Electrolux, AEG, Zanussi, Frigidaire en Electrolux Grand Cuisine. In 2013 liet Electrolux een omzet optekenen van € 12,6 miljard en stelde de onderneming 61.000 mensen te werk. Meer informatie vindt u op http://group.electrolux.com.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Weber Shandwick

Romain Adam – 02/894 90 36 – radam@webershandwick.com

Save and share this post