Electrolux Newsroom Belgium

“Muziek is waarschijnlijk een betere smaakmaker dan zout”

Volgens de bevindingen van de Britse professor in de experimentele psychologie Charles Spence, is een groot deel van onze smaakbeleving niet gerelateerd aan enkel eten of drinken. Zijn onderzoeksresultaten vertellen ons bijvoorbeeld dat hoe zwaarder het bestek en de glazen zijn die op tafel staan, hoe beter het eten smaakt. Betekent dit dan het einde van zout als smaakmaker? Tasteology is de naam van een nieuwe AEG documentaire die de vier stappen naar betere kookresultaten uit de doeken doet. We worden getrakteerd op technieken die de zintuigen stimuleren, voedingrijk zijn en tegelijk ook lekker smaken. Tasteology werd gelanceerd op 25 mei en is te bekijken op YouTube.

Het zal je niet verbazen dat de manier waarop eten gepresenteerd wordt, onze eetervaring beïnvloedt. Toch is het interessant om ook eens te kijken hoe de presentatie ook kan zorgen voor een aparte smaakbeleving. Chef-kok Jozef Youssef en professor Charles Spence werken al een tijdje samen om de volledige smaakervaring en de innovaties die daarmee gepaard gaan, in kaart te brengen. “Kitchen Theory” is de naam van hun project waarmee ze op zoek gaan naar de manier waarop onze zintuigen onze smaakbeleving en algemene eetervaring kunnen beïnvloeden. Jozef Youssef is bijvoorbeeld gefascineerd door het effect van geluid op onze smaakverwachting.

“Wanneer je mensen zou blinddoeken en hen twee stukken selder zou geven dan zal 99% van de proefpersonen de selder verkiezen die het meest knapperige geluid maakt. Waarom? Omdat we ontzettend veel vooroordelen hebben over voeding. We verwachten van selder dat het een knapperig zal zijn. Alles wat niet zo klinkt, voelt gewoon niet goed aan. Het strookt namelijk niet met onze verwachtingen.

Een ander belangrijk onderdeel van smaakervaring heeft te maken met kleur. Studies uitgevoerd door professor Charles Spence (Oxford University), tonen aan dat mensen smaken en kleuren aan elkaar linken. Rood wordt geassocieerd met zoet, groen met zuur, wit met zout en zwart met een bittere smaak. Deze theorie gaat ook op voor borden en de achtergrond waartegen een gerecht geserveerd wordt. Omdat witte borden geassocieerd worden met zoet en zwart met bitter, zal een aardbeienmousse dus smakelijker lijken op een wit bord.

Naast kleur en geluid speelt ook presentatie een belangrijke rol in onze voedselverwachtingen. Chef Jaques, ook wel Cathrine Flynn genoemd, is een beroemde chef en populaire Instagramster. Zij toont aan haar 125 000 volgers op Instagram de meest prachtige bordschikkingen die op fine dining lijken maar eigenlijk vanuit het dichtstbijzijnde tankstation afkomstig zijn. In het begin hield ze haar identiteit nog geheim en er deden in die periode dan ook vele speculaties en geruchten de ronde over deze mysterieuze chef. In januari 2016 onthulde ze wie ze was, waarna dit nieuws zich verspreidde als een lopend vuurtje. Onder andere Vogue, The New York Times en Metro schreven artikels over haar.

“Er bestaan enorm veel verschillende manieren om uitmuntende smaakervaringen te verkrijgen en wat Tasteology ons daarover leert is zeer intigrerend”, zegt Lovisa Sunnerholm, Executive Producer bij AEG. “We wilden onze kijkers de middelen aanreiken om een versnelling hoger te schakelen in hun kookervaringen. Dankzij inspiratie vanuit de hele wereld die hen wordt aangereikt door een nieuwe soort kookexperten.

Ondersteunende feiten en tips:

 Kleur- en smaakgids:

  • Rood = zout
  • Groen= zuur
  • Wit = zout
  • Bruin/zwart = bitter

Save and share this post