Electrolux Newsroom Belgium

“Opbergen – de stap die vaak vergeten wordt in de kookkunst”

We leven in een tijdperk waarin we milieubewuster zijn dan ooit tevoren. Toch lijkt het alsof we vaak vergeten hoe we het best zorg kunnen dragen voor onze voeding. Tasteology is de naam van de nieuwe AEG documentairereeks die de vier stappen naar perfecte kookresultaten uit de doeken doet, kookresultaten die alle zintuigen weten te prikkelen en tevens duurzaam, voedzaam en smaakvol zijn. Deze vierdelige serie neemt de kijker mee op een reis rond de wereld waarop er veel kennis en inspiratie meegegeven wordt die hij nog niet heeft gezien op de alom gekende kookprogramma’s op televisie. Tasteology werd op 25 mei gelanceerd en is te bekijken op Youtube.

Uit een rapport van de Verenigde Naties[1] blijkt dat één derde van alle voeding die nu geproduceerd wordt, nooit geconsumeerd zal worden. Een reden hiervoor is dat we vergeten zijn hoe zorg te dragen voor onze voeding. Volgens Ludwig Maurer, een chef-kok die gespecialiseerd is in vlees en een onderdeel vormt van Tasteology, kan het correct bewaren van voeding en kliekjes ervoor zorgen dat we creatiever worden en meer smaken leren ontdekken. Ludwig Maurer is dan ook verbaasd over onze nalatigheid met voeding en gelooft dat er niet enkel moet gefocust worden op de ingrediënten die we nodig hebben om een gerecht te bereiden, maar ook op hoe we deze het beste behandelen en bewaren.

Iedereen praat altijd over de beste gerechten en het belang van kwalitatieve ingrediënten, zonder te vertellen hoe we deze ingrediënten het best kunnen bewaren. Ikzelf vind dit een zeer belangrijke stap in het kookproces die maar al te vaak vergeten wordt. Hoe voedsel bewaard wordt, heeft namelijk een grote impact op hoe het uiteindelijk zal smaken”, zegt Ludwig Maurer.

Volgens deze vleeschef zorgt voldoende kennis over de bewaring van ingrediënten dus niet enkel voor een betere smaak, maar kan men ingrediënten hierdoor ook tot drie keer langer bewaren. “Het probleem is dat de meeste mensen niet precies weten waar ze ingrediënten moeten plaatsen in een koelkast. Meestal openen ze gewoon de deur en zetten ze de ingrediënten op een willekeurige plaats neer. Hierbij denken ze vaak dat zolang alles koel staat, het wel in orde zal zijn. Toch kan de juiste plaats in de koelkast ervoor zorgen dat een product drie keer langer houdbaar blijft”, zegt Ludwig Maurer.

 Innovatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan

 Er bestaan verschillende initiatieven die voedselverspilling tegen willen gaan. In Tasteology zal de kijker zo onder andere kennis maken met Feedback, een organisatie die benadrukt dat je zeker 5000 mensen kan voeden door verstandig om te springen met kliekjes. De organisatie doet dit door middel van kookworkshops waarbij enkel voedseloverschotten, die anders weggegooid zouden worden, gebruikt worden als ingrediënten.

Een ander initiatief met dezelfde ambitie is Culinary Misfits. Dit project ontstond in Berlijn en wordt geleid door Lea Brumsack en Tanja Krakowski, twee dames die een passie delen voor het hergebruik van groenten en fruit die niet meer verkocht mogen worden in de supermarkt.

Deze dames durven zichzelf ook wel eens “kliekjesartiesten” te noemen en specialiseren zich vooral in de bereiding van creatieve en smakelijke maaltijden met voedselrestjes.

AEG is het brein achter Tasteology en heeft de ambitie om zoveel mogelijk mensen te inspireren en hen iets bij te leren over hoe je duurzaam en smakelijk kan eten terwijl alle zintuigen geprikkeld worden. “Het bewaren van voedsel op een degelijke manier is een probleem”, zegt Mats Ekblad, Director Advanced Development, Global R&D Food Preservation bij Electrolux. “De meeste chef-koks weten wel iets af van de bewaring van voedsel en delen de mening dat dit in het kookproces even belangrijk is als de kooktemperatuur en presentatie van gerechten. Naast de lancering van nieuwe technologieën en oplossingen is het ook onze missie om mensen iets bij te leren over hoe je voeding beter kan bewaren om zo voedselverspilling te verminderen en de smaak van voedsel te verbeteren.”

Bekijk de aflevering over koeling hier https://youtu.be/8psoDp0igXE

3 technologische oplossingen die je kunnen helpen om minder voedsel te verspillen:

Twintech technologie: groenten en fruit kunnen op een week tijd meer dan 10 tot 15 % van hun vochtigheid verliezen wanneer ze bewaard worden in ijsvrije koelkasten met vriesvak. Deze toestellen gebruiken de koude en erg droge lucht van het vriesvak en laten dit dan circuleren om de koelkast op temperatuur te houden. AEG’s TwinTech systeem scheidt deze twee systemen van bevriezen en koelen. Dit zorgt ervoor dat het vriesvak droog en ijsvrij blijft terwijl de koelkast vochtig blijft. Op deze manier blijven smaak, voedingsstoffen en textuur optimaal bewaard. Onafhankelijke tests toonden al aan dat bijvoorbeeld aardbeien 92% van hun gewicht konden behouden nadat ze 10 dagen in een koelkast met TwinTech systeem bewaard werden.*

 CustomFlex opbergsysteem: AEG lanceerde onlangs het meest flexibele opbergsysteem op de markt. Dit bestaat uit een innovatief en aanpasbaar deuropbergsysteem waarin verplaatsbare vakken steeds herschikt kunnen worden en de opbergruimte dus veranderd kan worden naargelang de variatie van boodschappen. “Dit is het ultieme, flexibele koelkastontwerp waarbij honderden mogelijke combinaties je kunnen helpen om de koelkast overzichtelijk te houden. Hierdoor heb je altijd een perfect overzicht van wat er nog in je koelkast staat, en laat dit nu net een van de beste manieren zijn om voedselverspilling te verminderen” zegt Mats Ekblad.

 De Nul-gradenlade: de koelkasten van AEG hebben allemaal een lade die een constante temperatuur van 0 graden heeft. Deze heeft als functie om vis en vlees te bewaren op een ideale temperatuur en vochtigheidsgraad die er op hun beurt voor zorgen dat de smaak zo goed mogelijk behouden blijft, én dit langer dan de maximale houdbaarheidsdatum.

Ondersteunende feiten en tips

Gids voor wat je waar het best in de koelkast zet;

Bovenaan: 4-5°

Rijpe groenten

Onderaan: 0-3°

Vis en vlees die een lagere temperatuur en een hogere vochtigheidsgraad nodig hebben.

Deur: 5-7 °C

Glazen bokalen, blikjes en drank

Uitzonderingen:

Aardappelen en appels worden best buiten de koelkast bewaard.

Tomaten worden best niet samen met andere groenten bewaard omdat ze hoge dosissen ethylene bevatten. Ethylene kan worden overgedragen op andere groenten waardoor deze op hun beurt sneller bederven.

Recept van Culinary Misfits

‘Leftover smoothie’

  • ½ pompoen
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • gember
  • kaneel
  • kardemom
  • 300 ml botermelk

 Ludwig Maurer’s dry aging tips

  1. Hang het dier na slachting op. Let er op dat de temperatuur tussen 1 en 2 graden Celsius bedraagt en de vochtigheid niet hoger is dan 75%. Laat het dier drie weken hangen.
  2. Het vlees is nu klaar voor afwerking en wordt het best gedurende een periode van 3 tot 5 dagen opgehangen. Aangewezen hiervoor is een temperatuur van 2 tot 4 graden en een vochtigheid van 95%.
  3. Dit alles heeft als resultaat dat het vlees een betere en meer intense smaak heeft.

[1] 1 Voedselverspillings Voetafdruk: de impact op natuurlijke bronnen, 2013, http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf

Save and share this post