Electrolux Newsroom Belgium

“Stomen: een ouderwetse, smakeloze kookmethode van de jaren ’80 of de definitie van trendy en smakelijk koken?”

Wanneer je het woord ‘stoom’ hoort, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de dieëten die in de jaren ’80 populair waren. Maar niets is minder waar. De stoommethode vindt stilletjes aan terug zijn weg naar de verfijnde restaurants, en zelfs in onze eigen keukens wordt er terug meer gestoomd. Tasteology is de naam van een nieuwe AEG documentaire die de vier stappen onthult om lekkere, voedzame en duurzame gerechten te bereiden die tegelijk ook nog eens alle zintuigen weten te prikkelen. De vierdelige documentaire neemt de kijker mee op een culinaire reis rond de wereld om inspiratie en diepgaande kennis op te doen die traditionele Tv-programma’s overstijgt. Tasteology werd gelanceerd op 25 mei en is te bekijken op YouTube.

Voeding opwarmen is wellicht één van de meest centrale stappen in het kookproces, en er zijn veel verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Koken en frituren zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende methoden om voeding op te warmen. Toch bestaan er ook nog andere manieren. Stomen, een methode die terug aan populariteit wint, is daar eentje van. Vandaag is stomen terug zeer populair bij topchef-koks over de hele wereld, en wordt het ook terug meer en meer gebruikt in de gezinskeuken. Belangrijk: men mag ‘stomen’ niet verwarren met ‘sous vide’, oftewel ‘vacuümgaren’. Dat is een kooktechniek die ook aan een opmars bezig is bij foodies die willen opscheppen over het feit dat ze hun voeding eerst vacuüm trekken door middel van heet water of stoom alvorens het te koken.

“Wanneer je eten vacuüm gaart, zuig je eerst alle lucht weg. Hierdoor wordt het mogelijk om voedsel op een veel lagere temperatuur te koken, net als bij het stomen. De recente interesse om sous vide ovens te installeren in de eigen keuken is de voorbije jaren gegroeid. Wij zijn ervan overtuigd dat dit komt omdat mensen meer kennis hebben van de voordelen die deze kookmethode hen kan opleveren. Zo laat ze onder andere toe om preciezer te koken op exacte temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de voeding een mooie textuur krijgt en lekker smaakt. Een ander voordeel is dat je maar een vijfde van de kruiden nodig hebt die je zou nodig hebben bij een bereiding in een gewone oven. Dit komt omdat alles meer geconcentreerd wordt wanneer je voeding vacuüm trekt,” zegt Rose Vanhecke, Product Manager Cooking van AEG.

Het gebruik van vochtigheid bij het koken, om zo de hitte beter te verspreiden en voeding sappiger en lekkerder te maken, is al honderden jaren oud. TV kok Catalina Velez, die zelf een natuurliefhebber is, denkt dat iedereen wel eens terug wil keren naar zijn of haar roots om terug pure voeding te eten. Haar passie is het heruitvinden van traditionele kookmethoden in een moderne context.

“Stomen is volgens mij de beste kookmethode, omdat je de ingrediënten in hun meest natuurlijke en dus beste vorm kunt houden. Bij stomen kan je op een zeer lage temperatuur koken gedurende een lange tijd, waardoor de vezels niet breken, wat ervoor zorgt dat er geen voedingswaarden verloren gaan,” zegt Catalina Velez.

Hervé This, een gastro-chemicus, een andere expert die meewerkte aan Tasteology. Hij leerde de wereld om een ei te koken in een vaatwasser en is daarnaast ook de uitvinder van ‘het perfecte ei’. Hij gelooft dat de sleutel tot koken niet de gaartijd is, maar eerder de exacte temperatuur.

Ondersteunende weetjes en tips:

 • Hervé This’ stappenplan voor het perfecte ei:

Kook het ei langzaam in water of in de oven op een temperatuur van exact 65, 66, 67 of 68 graden Celsius gedurende één of acht uur. De temperatuur is hierbij belangrijker dan de tijd. Probeer de verschillende temperaturen uit om te ontdekken welk resultaat jij het lekkerste vindt. Geniet van je perfecte ei!

 • Catalina Velez’s “in the nature stoomgids”

  • Graaf een gat in de grond of in het zand van ongeveer 50 cm diep en stook een vuurtje met takken of stenen.
  • Leg wat verse bladeren bovenaan om je voeding te beschermen voor de rook.
  • Neem nog een vers blad en rol hier de gedroogde of verse vis in, samen met groene bananen en verse kruiden.
  • Vul het gat met grond of zand.
  • De maximum temperatuur die bereikt zal worden bedraagt 100 graden Celsius, de perfecte temperatuur om vis te koken.
  • Laat het eten garen gedurende enkele uren.

Save and share this post