Electrolux Newsroom Belgium

“Tasteology – de nieuwe culinaire documentairereeks van AEG die de stappen naar de ultieme smaakbeleving onthult.”

Tasteology is de naam van een nieuwe AEG documentaire die de vier stappen naar betere kookresultaten uit de doeken doet. We worden getrakteerd op technieken die de zintuigen stimuleren, voedingrijk zijn en tegelijk ook lekker smaken. De vierdelige serie neemt haar kijkers mee op een culinaire reis rond de wereld om zo inspiratie en kennis op te doen die kookprogramma’s op tv doorgaans niet aanbieden. Hoe gaan ze te werk? De documentairemakers delen de genuanceerde kijk van een groep uitzonderlijke experts met de kijker. De groep bestaat onder andere uit een psycholoog die onderzoekt hoe smaak beïnvloed kan worden door geluid, een chemicus die ook wel eens “vader van de moleculaire gastronomie” wordt genoemd, een activist die strijdt tegen voedselverspilling en zo de wereld wil veranderen en een beroemde Instagrammer die eten uit tankstations omtovert tot schitterende bordschikkingen. Tasteology werd gelanceerd op 25 mei en is te bekijken op YouTube. De trailer werd geselecteerd als de openingsact op het FoodCine festival en kende een enorm succes

Met deze missie willen we ontdekken hoe we smaak nog verder kunnen ontwikkelen en hoe we het tot een hoger level kunnen tillen. Daarom lieten we gedurende acht maanden een filmploeg de wereld rondreizen om de meest gerenommeerde smaakexperten in acht verschillende landen te bezoeken. Onze bedoeling was om inzichten te verzamelen van chefs, maar ook om vragen te stellen aan andere soorten experten. We ontmoetten Chef Jaques, een beroemde Instagrammer; Hervé This, een gastro-chemicus die de wereld leerde hoe je een ei kan koken in een vaatwaser en Charles Spence, een psycholoog die onderzoekt hoe geluid de smaak van een gerecht kan beïnvloeden. “We willen investeren in moderne communicatie die de consument een echte meerwaarde biedt. Wat we hier doen maakt deel uit van een bestaande conversatie. We geloven dat dit voor zowel ons merk als voor onze consumentenrelevanter is dan investeren in tv-reclame en banners” zegt Lovisa Sunnerholm, PR Manager (EMEA) bij AEG.

Culinaire tradities en niet-conventionele innovaties

Hitte krijgt vaak het meeste aandacht wanneer het over de bereiding van eten gaat. Toch is dit maar een klein onderdeel van het totaalplaatje. AEG’s missie bestaat eruit om verder te kijken dan hitte en zowel de andere verschillende aspecten van smaak te ontdekken als te kijken naar hoe men het volledige potentieel daarvan kan benutten. Die oefening resulteerde in een portret dat de vier verschillende pijlers van smaak – bron, koelte, hitte en ervaring – uit de doeken doet. Elke aflevering is gewijd aan één van deze aspecten en gaat dieper in op culinaire tradities en niet-conventionele innovaties om de processen die nodig zijn om tot de ultieme smaak te komen, bloot te legen. Het draait allemaal om het vinden van nieuwe manieren van koken en eten die zowel smakelijk als duurzaam zijn. Hapklare kooktips worden dus gemengd met culturele, maatschappelijke en wetenschappelijke inzichten.

Eerder waarom dan hoe

Terwijl vele educatieve bronnen zich focussen op hoe je een maaltijd moet bereiden, gaan de Tasteology-chefs een stapje verder door advies te geven over waarom bepaalde methoden, omstandigheden en tools exceptionele smaakbelevingen kunnen creëren. Psycholoog Charles Spence deelt onder andere zijn onderzoek naar hoe het brein ons helpt te begrijpen hoe voedsel zal smaken nog voor we het proeven en ook hoe omgevingsfactoren, zoals geluiden en kleuren, onze smaakbeleving kunnen beïnvloeden. Charles Spence werkt nauw samen met Jozef Youssef, auteur, hoofdchef en oprichter van het gastronomische project Kitchen Theory. Hun gemeenschappelijke doel bestaat eruit om de volledige smaakervaring te begrijpen.

 “Ik denk dat veel mensen zich afvragen of wetenschap creativiteit in de weg kan staan. Soms is het omgekeerd: belemmert creativiteit wetenschappelijke vooruitgang? Voor mij draait alles rond het begrijpen van hoe je kleuren, geuren, geluiden en sfeer kan gebruiken om tot een complete en harmonieuze smaakervaring te komen. Daarvoor moet je de perfecte balans vinden tussen kunst en wetenschap”, zegt Jozef Youssef, auteur, hoofdchef en oprichter van het gastronomische project Kitchen Theory.

 Een reis van acht maanden en zelfuitgekozen experten uit drie continenten

De filmploeg reisde meer dan acht maanden naar verschillende bestemmingen om daar inzichten te verzamelen van ‘s werelds meest gerenommeerde smaakexperten. Het team ontmoette onder andere de vader van de moleculaire gastronomie Hervé This die tegelijk ook de uitvinder is van “het perfecte ei”, voedselverspillingsactivist Tristram Stuart die de maatschappij duurzamer met voeding wil leren omgaan en tot slot de bekende Instagrammer Chef Jaques la Merde die prachtige bordschikkingen maakt met ingrediënten uit een tankstation. De experts hebben uiteenlopende achtergronden en beschikken allemaal over een specifieke expertise. Toch kunnen ze elkaar vinden in hun nieuwsgierigheid naar smaak.

De vier thema’s: bron, koelte, hitte en ervaring

 Elk van de vier thema’s speelt in op essentiële stappen voor de creatie van de perfecte smaak.

Hier heb je alvast een voorstukje in elke aflevering die 15 minuten duurt:

‘Bron’

Hoe kan één bron alle ingrediënten bevatten om smaak naar een hoger niveau te tillen? En beïnvloeden verloren gegane voedingsstoffen de smaak? Is het waar dat het verlangen naar eten een natuurlijke manier is om ons lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft? Tijdens de ontdekkingstocht naar het antwoord op deze vragen, zal je ook leren over foraging, een trend die back to basics wil gaan en hierbij de originele smaak van ingrediënten wil ontdekken.

‘Koelte’

De zoektocht naar de perfecte smaak start bij respect voor de ingrediënten, ze moeten correct behandeld worden. Hoewel we hier op aarde een enorme hoeveelheid voedsel verspillen, hebben enkele mensen de sleutel tot het probleem ontdekt – opberging. Sommigen beweren dat dit een vergeten stap is tussen de aankoop en de bereiding van voeding. Leer dus hoe je voeding moet opbergen en respecteren om zo de smaak te verbeteren en verspilling te verminderen.

‘Hitte’

Ontdek hoe het bereiden van een maaltijd in de meest optimale condities de smaak kan optimaliseren. Vochtigheid bij het kookproces is een trucje uit de oude doos. Het evenwijdig verspreiden van hitte maakt voeding sappiger en komt de smaak ook ten goede. In deze aflevering leer je meer over het belang van nauwgezette temperaturen bij verschillende kookmethodes en hoe je voordeel kan putten technieken zoals stoomkoken of sous vide. Ook zal je te weten komen wat er precies nodig is om het perfecte ei te bereiden.

‘Ervaring’

Voor goede voeding heb je meer nodig dan enkel een goed recept. De hele eetervaring is minstens even belangrijk. Welk deel van onze eetervaringen komt voort uit smaak? Hoe beïnvloeden kleuren, geluiden, het gewicht van het bestek en de vorm van het bord onze algemene smaakervaring en hoe kunnen we dit gebruiken om smaken te verbeteren?

Bonusaflevring – ‘De klassiekers perfectioneren’

Tasteology bevat ook één bonusaflevering. Als klap op de vuurpijl toont de documentaire ook hoe de theorie kan worden omgezet in de praktijk. De vier smaakexperten worden uitgedaagd om de klassieke Ceaser Salad, even geliefd als gehaat, te vervolmaken.

De experts van Tasteology en waar de filmploeg hen ontmoette:

  • Foraging trendsetters en chefs Satchiko en Hisato Nakahigashi (Kyoto)
  • Mark Schatzker, auteur van The Dorito Effect, een boek over kunstmatige smaakstoffen en de Amerikaanse gezondheidscrisis (Toronto)
  • Voedselverspillingsactivist en auteur Tristram Stuart (Brighton)
  • Duitse chef en fokker van Wagyu koeien Ludwig Maurer en Culinary Misfits (Berlijn)
  • Gastrochemicus Hervé This die de wereld leerde hoe je een ei kan koken in een vaatwasser, (Parijs)
  • Catalina Vélez, één van meest gerenommeerde chefs in Latijns-Amerika. Ze ontdekte dat de Colombiaanse voedingscultuur volledig op stoom gebaseerd is
  • Charles Spence: professor in de experimentele psychologie wiens onderzoek nagaat hoeveel van onze eetervaring effectief afkomstig is van voeding (Oxford)
  • Jozef Youssef, creatief directeur en hoofdchef van het gastronomische project Kitchen Theory dat hij samen met Charles Spence beheert. Hun missie is om de volledige smaakervaring te leren kennen en te innoveren
  • Chef Jacques la Merde (beter gekend als Christine Flynn) is een beroemde chef en populaire Instagrammer met meer dan 125K volgers die prachtige fine-dining bordschikkingen maakt die in realiteit afkomstig zijn uit een tankstation in de buurt (Toronto)

Save and share this post