Electrolux Newsroom Belgium

“Zijn we door smaakversterkers de echte smaak van onze voeding vergeten?”

De voedingsindustrie manipuleert maar al te vaak onze voeding door ze fletser te maken of juist te sterk te kruiden. In dit licht ontstond een nieuwe beweging: “foraging”. “Foraging”, uitgesproken op z’n Engels, is een trend die terugkeert naar de basis en focust op natuurlijke ingrediënten en echte smaken. Mark Schatzker, auteur van The Dorito Effect, spreekt over “de kracht van smaak” als hij het heeft over het kunstmatig op smaak brengen van voeding. Hij stelt de definitie van wat smaak nu echt is in vraag. Tasteology is de naam van een nieuwe AEG documentaire die de vier stappen onthult om lekkere, voedzame en duurzame gerechten te bereiden die tegelijk ook nog eens alle zintuigen weten te prikkelen.  Tasteology werd gelanceerd op 25 mei en is te bekijken op YouTube.

Twee trendsetters op het gebied van “foraging” zijn Satchiko en Hisato Nakahigashi. Samen runnen ze een tweesterrenrestaurant in een buitenwijk van Kyoto waar ze enkel ingrediënten die in het wild te vinden zijn gebruiken. Ze proberen pure ingrediënten uit de wilde natuur te vinden binnen een cirkel van 10 kilometer. Daarbij verzamelen ze verschillende soorten voedsel zoals wild gras, vis, herten en everzwijnen.

“Ik denk dat het voor zich spreekt dat zelfbereid eten goed smaakt. Toch hangt er ook veel af van de ingrediënten, het ruwe materiaal. Wanneer dit goed smaakt, kan je hier toch wat emotioneel van worden”, zegt Hisato Nakahigashi.

De “foraging”-beweging krijgt steeds meer bijval, maar kunstmatige smaakstoffen lijken nog steeds de bovenhand hebben in onze supermarkten. Mark Schatzker zegt dat zelfs de “natuurlijke” smaakstoffen die in onze voeding verwerkt zijn in laboratoria werden gemaakt. Hij stelt dat onze voeding vroeger heel anders smaakte, omdat het bereidingssproces natuurlijker was en langer duurde.

“Als ik één ding zou kunnen veranderen dan zou ik ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust zijn van het belang van smaak. Ik ben ervan overtuigd dat je beter echte voeding koopt en dus niet de varianten die bewerkt werden. Ga op zoek naar échte voeding, dat het lekkerste is, en ik denk dat je lichaam dan wel voor zichzelf zal zorgen. En het doet dit door de manier waarop voeding smaakt. Laat ons smaak dus een onderdeel van de voedingsconversatie maken”, zegt Mark Schatzker.

“Er bestaan zoveel verschillende leuke trends die je de weg wijzen naar ingrediënten die lekkerder, voedzamer en duurzamer zijn. Tasteology is een manier om inspiratie te delen over hoe we onze voeding beter kunnen maken zonder in te boeten op smaak en beleving. Want dat is volgens ons wat mensen denken te moeten doen om duurzamer te eten”, zegt Lovisa Sunnerholm, Executive Producer van Tasteology bij AEG.

Bekijk de aflevering “Source” hier: https://youtu.be/2zkN089CQqk

Save and share this post