Electrolux Newsroom Netherlands

Peter Alwin wint met ‘The Snail’ Electrolux Design Lab 2010

Peter Alwin wint met ‘The Snail’

Electrolux Design Lab 2010

Peter Alwin van het National Institute of Design in India is de winnaar geworden van de Electrolux Design Lab 2010 wedstrijd met zijn uitvinding De Snail, de micro-inductieverwarming.

Electrolux, wereldleider op het gebied van huishoudelijke apparaten voor privé – en professioneel gebruik, verkoos The Snail als winnaar van Electrolux Design Lab 2010. De finale vond plaats in Londen op 23 september 2010 tijdens 100% Design Londen, het toonaangevende evenement in United Kingdom voor architectuur en design.
Kookapparaat dat niet onder maar op een pan wordt geplaatst
The Snail is een draagbaar verwarmings- en kookapparaat gebaseerd op magnetische inductieprocessen. Dankzij de afmeting en veelzijdigheid kan de Snail direct op een schaal, pan of mok worden geplaatst om de inhoud te verwarmen. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing van de ruimte die normaal nodig is voor het koken terwijl het proces tevens draagbaar wordt. De snail, van stroom voorzien door een suikerkristal-batterij met een hoge dichtheid, zet de energie van de suiker om en verhit zo een spoel om het magnetische inductieproces naar het kookgerei te geleiden. Geïntegreerde sensoren detecteren het voedseltype dat wordt verwarmd waardoor de tijd en de temperatuur automatisch kunnen worden bijgesteld. Een eenvoudige ‘touch’ display met een interface helpt bij het bewaken van het proces.
Rapport van de jury The Snail is een goed doordacht concept dat zelfs verder gaat dan de opdracht. Behalve dat het een oplossing is voor stadbewoners biedt het bredere gebruiksmogelijkheden voor afgelegen gebieden, net als het geval was bij de eerste mobiele telefoons.

Het organisch design is polariserend en toont potentie voor differentiatie en personalisatie omdat er vele opties zijn voor het toepassen van verschillende kleuren en vormen.

De jury
De jury bestond uit Ineke Hans, oprichter van het ontwerpbureau INEKEHANS/ARNHEM, Benjamin Hubert (Ontwerp van het jaar, British Design awards 2010), Jon Marshall, Studio Director van BarberOsgerby; en Henrik Otto, Senior Vice President van Global Design bij Electrolux.

De award

De Electrolux Design Lab 2010 award is een prijs van € 5000 en een zes maanden betaalde stage in een van de internationale designcentra van Electrolux. De tweede plaats ging naar de Bio Robot Refrigerator, de koele, groene voedselconservering van Yuriy Dmitriev, CSU, Rusland. De derde plaats was voor Elements Modular Kitchen, alles-in-één-keuken-schapruimte van Matthew Gilbride, North Carolina State University, VS. De Bio Robot Refrigerator kreeg ook de People’s Choice Award – de keuze van het publiek dat online kon stemmen.

Ga voor meer informatie, persmateriaal en on-demand video’s naar www.electrolux.com/designlab. Neem voor media-aanvragen contact op met designlab@electrolux.se of charlotte.hartmann@electrolux.nl

Bewaar en deel dit artikel