Electrolux Newsroom Netherlands

Wassen is nog steeds een vrouwenklus

Foto's

Alphen aan de Rijn, 4 september 2012 – Slechts 24% van de samenwonende mannen wast zijn eigen kleren. Wie het dan wel doet? Hun partner! Maar liefst 97% procent van de vrouwen geeft namelijk aan degene te zijn die thuis wordt opgezadeld met de vuile was. Daarnaast doen vrouwen dit ook nog eens vaker dan de heren: bijna de helft van de mannen wast één keer per week of minder zijn was ten opzichte van 30% van de vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder meer dan 1.000 Nederlandse mannen en vrouwen, waarbij gevraagd werd naar hun wasgedrag, wensen en voorkeuren. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van AEG ter gelegenheid van hun 125-jarige bestaan. Om het 125 jarig jubileum te vieren trakteert AEG momenteel op 125 Robijn wasbeurten bij aanschaf van een AEG was- of droogautomaat.

Een man kan de was doen…en het liefst voor Doutzen Kroes
Vrouwen die hun partner willen motiveren ook wat vaker de wasmand te legen, doen er goed aan een paar vuile sokken van Doutzen eraan toe te voegen: 23% van de mannen heeft er geen moeite mee een wasje te draaien voor het Friese topmodel. Vervang de sokken van Doutzen door de overhemden van zijn leidinggevende en manlief komt helemaal niet meer in de buurt van de wasmachine: 28% van de mannelijke respondenten gaf aan absoluut niet de vuile was van de baas te willen doen.

Jong geleerd, is oud gedaan…?
Bij het ontdekken van een lastige vlek vraagt 40% van de mannen en vrouwen tussen de 18 en 34 jaar het liefst advies aan hun moeder. De oudere generatie blijkt een stuk zelfstandiger en praktischer: het overgrote deel van de 55-plussers gooit namelijk het kledingstuk gewoon in de wastrommel en hoopt dat de vlek met goed wasmiddel verdwijnt. Ook het internet is bij alle leeftijden een populaire bron om wasinformatie te vergaren: maar liefst 28 % van de Nederlanders maakt hier gebruik van. Nederlanders gebruiken het web echter niet voor alles. 97% van de respondenten gaan nog altijd het liefst naar de ‘echte’ winkel om een nieuwe wasmachine te kopen.

125 jaar AEG
De vervelendste items om te wassen zijn volgens de respondenten wollen truien en dekbedden, met respectievelijk 32% en 27% van de stemmen. Maar eigenlijk mag er niet geklaagd worden, want vandaag de dag kunnen ook delicate stoffen en dekbedden in de wasmachines van AEG eenvoudig en veilig gewassen worden. Voordat de eerste wasmachines op de markt kwamen was dat wel anders: het kostte toen uren zwoegen boven een wasbord om kledingstukken nog enigszins schoon te krijgen.

AEG begon 125 jaar geleden al met elektriciteitsproductie en –distributie. In 1958 zorgde het bedrijf voor een doorbraak met de introductie van haar eerste wasmachine, de Lavamat. Dit betekende dat er eindelijk een alternatief was voor wassen met de hand. Nu, 54 jaar later, stellen Nederlanders meer eisen aan hun wasmachine dan alleen wassen. Bij de aankoop van een wasmachine staat prijs met 69% op de tweede plek en betrouwbaarheid met 57% op de derde plek. Met maar liefst 74% is energieverbruik absoluut het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een wasmachine. AEG kan hier met haar lange geschiedenis van groen denken over meepraten. In de jaren’80 was AEG pionier in het ontwikkelen van milieuvriendelijke apparaten, waaronder een wasmachine die minder wasmiddel nodig had. Ook nu blijft de producent zich vernieuwen door functies als Auto-Off, waardoor de wasmachine automatisch uitschakelt wanneer de wascyclus voorbij is, en OptiSense waarmee wasmachines automatisch het water- en energieverbruik aanpassen.

Voor meer informatie over 125 jaar AEG bezoek de website www.aeg.nl of AEG Facebook http://www.facebook.com/aegnl.

 ###

Over het onderzoek:
In opdracht van AEG heeft Multiscope het onderzoek representatief uitgevoerd onder meer dan 1.000 Nederlanders. Raadpleeg de website voor meer informatie over Multiscope: http://www.multiscope.nl/.

Contactpersonen:

Electrolux Home Products (Nederland) B.V.
Vincent Goffin
Tel. +32 (0) 2 716 24 94 of mob. +32 (0) 477 34 78 30
vincent.goffin@electrolux.be

Rosalie Buijel
Tel. +31 (0) 172 468 151
rosalie.buijel@electrolux.nl

Voor meer informatie, beeld- of reviewmateriaal neemt u contact op met:

Weber Shandwick
Jessica van Rijswick & Shelly Delwel
Tel. 070 312 10 70
jvanrijswick@webershandwick.com & sdelwel@webershandwick.com

Bewaar en deel dit artikel