Electrolux Newsroom Netherlands

Poetsende mini-robots winnen Electrolux Design Lab 2013

Foto's

Hoe ziet de toekomst van ons huis eruit? Hoe gaan we het inrichten? Krijgen we vliegende robots die schoonmaken, een luchtreinigende muur of misschien wel een keukenhologram? Het zou kunnen, want deze drie revolutionaire concepten maken deel uit van de inzendingen die tijdens de 11e Electrolux Design Lab 2013 de finale haalden.

De winnaar
De Colombiaanse student Adrian Perez Zapata heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de finale in het Fotografiska Museum in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zijn winnende concept, Mab, is spectaculair: Perez Zapata laat honderden vliegende mini-robots het huis schoonmaken. Mab scant het huis en bepaalt welke plekken vuil zijn. De vliegende robots doen vervolgens het werk door een druppel water op het vervuilde oppervlak achter te laten.

De student is dolblij met zijn eerste plaats, en vertelt waar hij zijn inspiratie voor het winnende concept vandaan haalde: “In de tuin van de universiteit zag ik vaak zwermen bijen vliegen, die op een zeer gecontroleerde manier bloemen bestoven. Het was magisch om dat proces te zien. Mijn project borduurt hierop voort. Je hoeft Mab maar kort te configureren om het systeem autonoom te laten functioneren.  Je kan zo rustig achterover leunen en kijken naar een zwerm robots die je huis schoonmaakt.”

De jury was onder de indruk: “Mab is een innovatief concept dat ervoor zorgt dat de schoonmaak-werkzaamheden in huis en op de zaak tot een minimum worden beperkt, met maximaal resultaat. Het verandert onze kijk op robots,” zegt Stefano Marzano, Chief Design Officer bij Electrolux en voorzitter van de jury.

De tweede prijs ging naar de Braziliaan Luiz Silva voor zijn 3D-voedselprinter. Dit concept kan volgens de jury bijdragen aan een gezondere levensstijl en het terugdringen van chronische ziektes. Jeabyun Yeon uit Zuid-Korea won de derde prijs met zijn luchtreinigende muur. De jury vond het een uniek concept dat een poetische bijdrage kan leveren aan de bouwwereld. Het winnende concept met de poetsende mini-robots won ook de Publieksprijs. Mab kreeg meer dan 40 procent van de stemmen via de website van Design Lab.

Een podium voor aanstormend talent
Met de wedstrijd wil Electrolux design studenten stimuleren verder te denken, en hun ideeën te delen op internationaal niveau. Deelnemers doen hun best baanbrekende ideeën te verzinnen voor het huishouden van de toekomst. Het beste idee wordt beloond 5.000 euro en een betaalde stage bij één van de design instituten van Electrolux. De winnaar van de tweede prijs krijgt 3.000 euro en de nummer drie gaat naar huis met 2.000 euro. De deelnemer met de meeste stemmen van het publiek wint de Publieksprijs, een geldprijs van 1.000 euro.

Meer dan 1.700 inzendingen
Onze eigen Ermi van Oers bleef helaas steken in de halve finale. Van Oers haalde de kranten met haar idee voor een tijd- en ruimtebesparende keuken, die automatisch recepten voorstelt op basis van de ingrediënten die de gebruiker in huis heeft. Er waren in totaal vijf rondes en meer dan 1.700 inzendingen uit zestig landen. Uiteindelijk bleven er iets meer dan honderd deelnemers over. Het thema dit jaar was ‘Inspired Urban Living’. Hoe gaan we in huis om met minder ruimte en opslag en blijven we toch zo comfortabel mogelijk leven?

Thema’s van de voorgaande jaren waren:

2003 – Gebruiksvriendelijke oplossingen
2004 – Designs van de toekomst
2005 – Designs van de toekomst
2006 – Designs voor gezond eten
2007 – ‘Groene’ designs
2008 – De Internet Generatie
2009 – Designs voor de komende 90 jaar
2010 – De tweede Space Age
2011 – Intelligente Mobiliteit
2012 – Beleving = design

###

Voor het downloaden van tekst- en beeldmateriaal, en voor meer informatie over de noviteiten van Electrolux bezoekt u https://newsroom.electrolux.com/nl

Voor meer informatie over Electrolux bezoekt u http://www.electrolux.nl of het Electrolux Experience Center, Vennootsweg 1, 2404 CG Alphen aan den Rijn
(0172) 468 468

Contactpersonen bij Electrolux Home Products (Nederland) B.V.
Vincent Goffin
Tel. +32 2 716 24 94/Mob. +32 477 34 78 30
vincent.goffin@electrolux.be

Rosalie Buijel
Tel. +31 172 468 151
rosalie.buijel@electrolux.nl

Voor meer informatie, beeld- of reviewmateriaal neemt u contact op met:
Weber Shandwick
Majoy Juriaans of Jessica van Rijswick
Tel. +31 70 312 10 70
mjuriaans@webershandwick.com of jvanrijswick@webershandwick.com

Over Electrolux Group
Electrolux is wereldwijd toonaangevend op het gebied van apparaten voor huishoudelijk en professioneel gebruik en levert elk jaar ruim 40 miljoen producten aan klanten in meer dan 150 landen. Het bedrijf richt zich op innovatieve oplossingen met ontwerpen waarover nagedacht zijn. Alle noviteiten zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek om de consument in alle wensen tegemoet te komen. Producten van Electrolux zijn onder andere koelkasten, vaatwassers, airconditioners en kleine huishoudelijke apparaten. Vermaarde productmerken zoals AEG, Electrolux en Zanussi behoren tot Electrolux Groep. In 2012 had de Groep een omzet van SEK 110 miljard en had 61.000 werknemers in dienst. Voor meer nieuws over Electrolux bezoekt u http://www.electrolux.nl. Voor meer informatie over AEG bezoekt u http://www.aeg.nl en voor informatie over Zanussi bezoekt u http://www.zanussi.nl

 

Bewaar en deel dit artikel