Electrolux Newsroom Netherlands

Electrolux leider op het gebied van duurzaamheid

Foto's

groene energie en verpakkingen van hernieuwbare energiebronnen

Vanaf begin 2016 zullen er in Europa dertien productiefabrieken alleen met elektriciteit werken van hernieuwbare energiebronnen en zes Electrolux fabrieken 80% gerecycled polyetheen film (LDPE) gebruiken voor de productverpakkingen. Dit laat zien dat Electrolux systematisch bezig is om de ecologische voetafdruk in fabrieken wereldwijd te reduceren.

 

Als onderdeel van het Green Spirit programma zullen vanaf begin 2016 de Major Appliances fabrieken in Zweden, Hongarije, Polen, Italië en Duitsland alleen gebruik maken van elektriciteit van hernieuwbare energiebronnen (biomassa en hydro-elektrische-, zonne- en windenergie). Dit zal de CO2-uitstoot reduceren met 75.000 ton per jaar, wat 70% van de totale CO2-uitstoot is van alle Electrolux fabrieken in Europa.

 

Samenwerkingen

“Om dit te bereiken zijn er drie dingen nodig; energy management, de betrokkenheid van het personeel en hernieuwbare energiebronnen”, legt Nora Juhasz van Manufacturing Engineering Energy en Green Spirit Manager Major Appliances EMEA uit. “We hadden de contracten nooit kunnen tekenen zonder de grootse samenwerking tussen het Engineering team en het Purchasing team in Europa”, voegt Alexandre Vitry, EMEA Purchasing Director Indirect & Capex toe.

 

In samenwerking met Global Purchasing en Group Sustainability zal het Electrolux Global Technology Center(GTC) het Green Packaging project opzetten. Dit project zal starten in de Porcia fabriek in Italië, gevolgd door Olawa, Siewierz en Zarow in Polen, Jászberény in Hongarije en Solaro in Italië, met het doel om de CO2-uitstoot te reduceren met 38%. Door gebruik te maken van 80% gerecycled hoge kwaliteit polyetheen krimpfolie voor de externe productverpakking gecombineerd met de huidige maatregelen zal dit zorgen voor een reductie van 2.600 ton van de CO2-uitstoot.

Naast het Green Packaging project zal Major Appliances EMEA in plaats van zuiver polypropyleen gebruik maken van CarboRec, een plastic samenstelling gemaakt van gerecycled polypropyleen voor onderdelen inLaundry, Dish en Cold producten.

Een succesvol voorbeeld is de Green range van stofzuigers, waarbij de Ergorapido gemaakt is van 70% gerecycled plastic, waarbij 92% gerecycled kan worden als de levensduur van het apparaat voorbij is.

 

Meer met groene energie werken

Er zijn goede voorbeelden van hoe Electrolux gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. De Electrolux Professional terreinen in Vallenoncello en de Major Appliances machinerie in Forli gebruiken al deels zonne-energie. De hoofdkantoren van Electrolux in Zweden en Groot-Brittannië gebruiken alleen elektriciteit van hernieuwbare energiebronnen.

 

Meer mogelijkheden om energie te sparen
“Manieren vinden om energie te sparen in bedrijven blijkt een uitdaging,” geeft Gordon Smith, Sustainability Director van Global Manufacturing Engineering toe. Toch is een van de initiatieven van de Green Spirit Team meetings in 2015 uitgevoerd, waardoor Electrolux nu een praktische database heeft met 120 ideeën hoe de fabrieken nog efficiënter met energie om kunnen gaan. “Het betreft een checklist die al is gelanceerd in Latijns-Amerika, Azië Pacific en Europa”, zegt Smith.

“Onze strategie was ten eerste het bevorderen van de efficiëntie op het gebied van energie en het reduceren van het energieverbruik, omdat het de grootste impact heeft op het milieu en op de kosten. Nu, bijna tien jaar later, is het tijd om grote stappen te maken wat betreft hernieuwbare energiebronnen en om onze ecologische voetafdruk te verminderen”, zegt Tomas Dahlman, Director Global Energy Strategies. “Het gaat niet alleen om technologische verbeteringen en investeringen, het gaat nog meer om de betrokkenheid van het personeel en het implementeren van innovatieve ideeën.”

Bewaar en deel dit artikel