Electrolux Newsroom Netherlands

Het gevolg van één wasbeurt: 700.000 microvezels in ons water

Foto's

AEG introduceert een microplasticsfilter om de toenemende plasticvervuiling aan te pakken.

Alphen aan den Rijn, 19 april 2022 – Textiel is één van de vier belangrijkste bronnen van microplasticvervuiling. Alleen al door het wassen van kleding komen er per huishouden per jaar twee plastic zakken aan microplasticvezels vrij. Wereldwijd gaat dit om ongeveer een half miljoen ton microplasticvezels die in de oceaan terechtkomen dat staat gelijk aan bijna drie miljard polyester overhemden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich hier nauwelijks van bewust zijn. 93 procent van alle volwassenen weet niet hoeveel plastic er in hun kleding zit en de meerderheid onderschat dat met bijna de helft. 

3 miljard overhemden per jaar in de oceaan

Microplasticvervuiling wordt aangetroffen van de top van de Mount Everest[1] tot in het menselijk bloed[2]. Textiel is hiervan één van de vier belangrijkste bronnen. De vezels die gevonden zijn in de Arctische wateren zijn bijvoorbeeld voor 73% afkomstig van synthetisch materiaal dat waarschijnlijk afkomstig is van textiel[3]. Deze microplasticvezels komen vooral vrij tijdens het wassen: uit één lading wasgoed tot maar liefst 700.000 microvezels. Door wassen komt wereldwijd elk jaar ongeveer een half miljoen ton microvezels in de oceaan terecht. Dit staat gelijk aan bijna drie miljard polyester overhemden[4], oftewel vier overhemden per Europeaan die jaarlijks in de oceaan terechtkomen.

Bewust van het probleem, onbewust van de oorzaak

Hoewel textiel een grote oorzaak vormt voor de microplasticvervuiling, zijn Nederlanders zich er niet van bewust wat de bron van deze vezels is. 73 procent van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat polyester – de meest gebruikte vezelsoort in kleding – eigenlijk gemaakt is van plastic. Dit geldt ook voor andere soorten kunststofvezels: 70% van de ondervraagde volwassenen weet bijvoorbeeld niet dat nylon een plasticvezel is en 64% was ook niet in staat om acryl als zodanig te labelen. Op de vraag welk percentage van hun garderobe uit kunststofvezels bestaat, antwoordde 22% dit niet te weten. Uit studies is gebleken dat tot 64% van de nieuwe kleding van plastic[5] is gemaakt, terwijl maar 4% van de ondervraagden dit percentage wist in te schatten.

AEG Microplastic Filter

Om het aantal microvezels dat in het riool terecht komt te beperken introduceert AEG: Het AEG Microplastic Filter. Dit filter voorkomt voor 90% dat microplasticvezels van synthetische materialen tijdens het wassen in het afvalwater belanden. Het filter past op alle AEG-, Electrolux-, en Zanussi-wasmachines en kan aan de muur, aan beide kanten van de machine worden bevestigd.

Volgens Sarah Schaefer, VP Duurzaamheid (Europa) AEG, is een groter bewustzijn over de afkomst van microplastics de eerste stap naar het voorkomen van de vervuiling. “We zijn zo gewend geraakt aan de term ‘synthetisch materiaal’ dat de meesten van ons uit het oog zijn verloren dat die materialen vooral uit plastic bestaan,” aldus Schaefer. “Synthetische materialen hebben legio voordelen, maar om de plasticvervuiling van onze rivieren en oceanen te verminderen, moet er zorgvuldiger mee worden omgegaan.”

Beter voor het milieu, beter voor de portemonnee

Naast het installeren van een microplasticsfilter zijn er nog meer manieren om de vervuiling te minimaliseren. Wat bijvoorbeeld helpt is minder vaak wassen door alleen volle machines te draaien. Zo kun je meteen besparen op je energierekening. Een andere manier is om kleding vaker te dragen – een kledingstuk wordt na gemiddeld tien keer dragen weggegooid – en te investeren in een duurzame garderobe. Materialen die geen microplastics bevatten zijn o.a. biologisch katoen, bamboelinnen, lyocel, tencel en wol. Daarnaast helpt kouder wassen. Uit onderzoek is gebleken dat er bij wassen op 40°C en hoger meer microvezels vrijkomen dan bij wassen op lagere temperaturen.

Onnodig, want de meeste moderne wasmachines wassen op 30°C ook perfect schoon. Bovendien scheelt dit enorm in de energiekosten.

Wil je meer weten over microplasticvezels of het AEG Microplastic Filter? Klik dan hier

[1] https://scientias.nl/nu-ook-microplastics-ontdekt-op-de-hoogste-berg-op-aarde/

[2] https://nos.nl/artikel/2422543-microplastics-voor-het-eerst-aangetoond-in-menselijk-bloed

[3] Changing Markets Foundation Fossil Fashion 2021

[4] https://www.unep.org/news-and-stories/story/fashions-tiny-hidden-secret

[5] https://friendsoftheearth.uk/plastics/microfibres-plastic-in-our-clothes


Opmerkingen voor de redactie

Neem voor meer informatie, vragen en/of beeldmateriaal  contact op met:

Fitzgerald

Megan van den Ende
Megan@fitzgerald.amsterdam

Over het filter

Het AEG Microplastic Filter kan voorkomen dat tot 90% van de microplasticvezels van synthetische materialen tijdens het wassen vrijkomen in het afvalwater. Bevestigd aan een muur, aan weerszijden van de wasmachine, werkt het filter met AEG-, Electrolux- en Zanussi-wasmachines. Het filter bestaat uit een patroon met een dun gaasfilter dat de microplasticvezels opvangt die uit synthetische kleding vrijkomen tijdens het wasproces.

Het filter heeft een vervangingsindicator die, als hij rood wordt, aangeeft dat reiniging nodig is. Met behulp van de bijgeleverde reinigingsborstel moeten de microplasticvezels bij het huisvuil worden gedaan. Het reinigbare filterpatroon kan 6 maanden efficiënt worden gebruikt voordat het moet worden vervangen en gerecycled. Als het niet goed schoongemaakt is, moet het bij het gewone huisvuil. Het filter mag niet onder stromend water worden gereinigd.

Wij zijn AEG

Sinds onze start in Berlijn in 1887, hebben we nooit genoegen genomen met goed genoeg. Wij geloven in verantwoorde innovaties die niet alleen vandaag opvallen, maar die ook helpen bouwen aan een betere toekomst. AEG is onderdeel van de Electrolux Group, een toonaangevend wereldwijd bedrijf. Electrolux maakt het leven voor miljoenen mensen mooier, plezieriger en duurzamer op het gebied van lekker koken, zorg voor kleding én huis en welzijn. Als leverancier van huishoudelijke apparaten plaatsen we de consument centraal bij alles wat we doen. Via onze merken AEG, Electrolux en Zanussi, verkopen we jaarlijks ruim 60 miljoen producten in 120 markten. In 2021 had Electrolux een omzet van SEK 126 miljard en 52.000 mensen in dienst over de hele wereld. Ga voor meer informatie naar electroluxgroup.com

Over het Microvezel Consortium

Het Microvezel Consortium (TMC) faciliteert de ontwikkeling van praktische oplossingen voor de textielindustrie om de fragmentatie van vezels en het vrijkomen ervan in het milieu tijdens de productie en de levenscyclus van het product te minimaliseren. Het werk van TMC is om diepgaand academisch onderzoek te verbinden en te vertalen met de realiteit van commerciële supply-chainproductie. Het doel is om oplossingen te bieden aan merken, retailers en fabrikanten om de textielproductie te transformeren voor het grotere goed van onze ecosystemen.

De Microfibre 2030 Commitment biedt de mogelijkheid om als industrie wereldwijd op één lijn te komen en echte impact te hebben op het vrijgeven van microvezels, door merken, retailers, fabrikanten, onderzoekers, academische en industriële experts samen te brengen. De cross-industryconnectie versnelt het begrip en vermindert de kans op duplicatie van onderzoek en middelen. Een gezamenlijke aanpak maakt een niveau van diep inzicht mogelijk dat onbereikbaar zou zijn voor een opzichzelfstaande organisatie.

Over het onderzoek

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve gegevens die zijn verzameld bij 15.000 volwassenen in vijftien Europese markten. OnePoll, een marktonderzoeksbureau dat enquêtes uitvoert, beheerde het onderzoek in samenwerking met AEG en haar partners. De enquête werd gehouden tussen 15.10.2021 en 10.11.2021 en de gegevens werden verzameld bij de algemene bevolking in de volgende landen: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland en het VK.

De gegevens werden voor elk land gewogen met het oog op een correcte vertegenwoordiging naar leeftijd, burgerlijke staat, inkomen/sociale klasse, etniciteit en regio. Voor een statistiek van 50% is de foutmarge voor een steekproef op een steekproef van 1000 respondenten ±3,1%. Voor kleinere of grotere statistieken neemt de foutenmarge af en daalt deze tot 1,9% voor een statistiek van 10% of 90%. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat alle landen 1000 respondenten per markt hebben. Deze foutmarge is klein, waardoor de gegevens zeer betrouwbaar zijn.

Bewaar en deel dit artikel