Electrolux Newsroom Norway

AHO student vant designpris for unikt kokekar i silikon – fremtidens “hit” for småbarnsfamilier

Masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, vant Electrolux’ nasjonale designkonkurranse 2008. Med et innovativt design og spennende materialvalg i silikon har den norske industridesignstudenten laget et unikt kokekarkonsept med fokus på sikkerhet, miljøhensyn og bedre brukerfunksjonalitet på kjøkkenet.

– Mange brannskader på kjøkkenet skyldes uforsiktig omgang med varmeledende stekepanner og kasserroller. I dag produseres slike i aluminium og stål. Jeg ønsket å skape et alternativ til slike materialer. Kasserroller i silikon kan løftes fra komfyren med bare nevene selv om innholdet er fylt med kokende vann, sier designprisvinner og masterstudent ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo, Anders August Kittilsen.

Juryformann og instituttleder Johannes Sigurdjonsson ved Institutt for produktdesign ved NTNU, påpeker i sin begrunnelse at kokekarets materialvalg og formgiving er innovativt med stor brukerfleksibilitet.

Administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux mener vinnerbidraget møter et reelt brukerbehov i markedet.

– Materialvalget og den økte brukeranvendeligheten er spennende. I kombinasjon med nyere induksjonsteknologi vil slike kasseroller kunne bli en ”hit” for småbarnsfamilier, men også for andre kundegrupper. Bidraget har derfor et stort potensial for å kunne settes i produksjon, sier administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux.

I bruk vil oppvarmingstiden være kortere, sammenliknet med tradisjonelle kasseroller i stål og aluminium. Silikonkokekar vil også holde lenger på varmen enn tradisjonelle kasserroller. Brukerfunksjonaliteten er vesentlig forbedret sammenliknet med dagens løsninger. Produktet kan benyttes til steking, koking, eller til oppvarming av mat i mikrobølgeovn. I tillegg kan man benytte produktet som emballasje for nedfrysing.

– I produksjonen vil anvendelse av den såkalte FFC Cambridge prosessen sørge for fravær av skadelig CO2 utslipp i naturen. I tillegg kan silikon resirkuleres. Miljøhensynet var spesielt viktig i fremstillingen av dette konseptet, sier Kittelsen.

Kittelsen fremhever også betydningen av silikonkokekarets høye motstandsdyktighet som kan tåle temperatursvingninger fra minus 90 grader celsius til + 357 grader celsius. Silikon er også et slitesterkt materiale som nærmest er umulig å ødelegge

Silikonkokekaret har en innbydende og jevn overflate som er meget enkel å rengjøre. Kasserollene kan produseres nær sagt i alle farger, også gjennomsiktelig hvis ønskelig.

Prisvinner Kittelsen mottar et utdanningsstipend pålydende 20.000,- kroner fra Electrolux. I tillegg mottar han et Electrolux kombiskap i den høyeste energiklasse A++. Selskapet premierer også studentbidragene som vant 2. og 3. plassen i konkurransen med utdanningsstipender på henholdsvis 10.000,- og 5000,- kroner. De to studentene Jonas Rygh og Jan Kristian Strømsnes fra Høgskolen i Akershus ble kåret til de to øvrige prisvinnerne.

Save and share this post