Electrolux Newsroom Norway

NTNU student vant Electrolux designpris med bærbar og vannfri vaskemaskin!

Electrolux feierer i år sitt 90 års jubileum. Hvem så for seg noe så vilt som en vaskemaskin med sentrifuge den gangen selskapet ble etablert? For ikke å si tørketrommel? I sin årvisse designkonkurranse ønsket selskapet å sette fantasien i sving for hva vi kan forvente oss om nye 90 år. Blant de norske bidragene var selvvaskende tallerkener, solcelledrevet grill og bokser med alarm som varsler om matens holdbarhet.

Vinneren ble Susann Hanhwald, utvekslingsstudent fra Dresden til NTNU i Trondheim, for ”Aery wash”. Designidéen er minst like usannsynlig som oppvaskmaskiner var for 90 år siden: En klesvaskemaskin som vasker klær ved hjelp av luft og energien den blir tilført gjennom å bli fraktet rundt. Designstudenter ved Høgskolen i Akershus (HiAk), Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo (AHO) og Norges tekniske og naturvitenskapelige Universitet (NTNU) deltok i konkurransen.

– Samarbeid mellom NTNU som utdanningsinstitusjon og næringslivet er viktig. For å lykkes, er det avgjørende for designstudenter å bli kjent med industrien og hvordan den bringer et produkt fra idé til marked. Denne designkonkurransen er et godt eksempel på et slikt samarbeid. I tillegg var det ekstra hyggelig at førsteprisen tilfalt en student hos oss, sier instituttleder Jon Herman Rismoen ved Institutt for produktdesign, NTNU.

Juryen ble ledet av industridesigner Søren Yran som har vært formann i foreningen norske industridesignere, med Rismoen og høgskolelektor Torgrim Eggen ved Høgskolen i Akershus som representanter for utdanningsmiljøet. Juryen var samstemt i sin konklusjon om at Aery wash var det beste bidraget i forhold til konkurransens intensjon. ”Interessant, nyttig og miljøvennlig – hvis realiserbart”, heter det i juryens vurdering.

– Hvorfor skal vi måtte samle opp stinkende, skitne klær i vaskekurven så lenge før det blir nok volum til å kjøre en vask?, var spørsmålet Susann Hanhwald stilte seg som utgangspunkt for konkurransebidraget. – Løsningen ble å kunne gjøre vasken unna med en gang. Supert, ikke minst for småbarnsfamilier på reise. For stipendet skal jeg blant annet kjøpe mange, mange kaffemaskiner. Jeg trenger å prøve ut kaffemaskiner i tilknytning til hovedoppgaven min, sier hun.

– Vi vet at utdanningen for industri og produktdesign i Norge holder topp internasjonalt nivå. Med denne konkurransen ønsker vi å støtte opp om de dyktigste talentene. Samtidig legger vi ikke skjul på at de dyktigste studentene kan være aktuelle kandidater for selskapets rekruttering i tiden fremover sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge.

For nærmere informasjon, vennligst kontakt

Lene Holtan, Marketing Manager, Electrolux Home Products Norway
Tlf: 22 63 55 77
E-mail: lene.holtan@electrolux.no

Save and share this post