Electrolux Newsroom Norway

Inspiro – ovnen som “fikser biffen” med ett tastetrykk

Photos

Ovnen Inspiro

I stortingsproposisjon nr. 1 (2007-2008) gjengis regjeringens matpolitikk hvor myndighetene blant annet har som mål å tilby trygg mat av høy kvalitet for å sikre gode matopplevelser til forbrukerne. Ovnen Inspiro underbygger dette målet ved å gjøre det enklere for alle å tilberede råvarer av høy kvalitet uten å være spesielt skolert innenfor matlaging.

– Ovnen Inspiro ble utviklet for å eliminere behovet for å beherske kompliserende kokkekunst. Med denne ovnen skal det være like enkelt å tilberede en helstekt indrefilet i ovnen, som å lage en frossenpizza, konstaterer produktsjef for Electrolux Terje Eriksen.

I dag oppleves det for mange som en kokkekunst å få indrefileten stekt akkurat slik vi ønsker den. Kokken må overvåke steketermometeret, og gjerne kjenne på kjøttet med sine erfarne fingre med faste mellomrom.

Kokkelering på autopilot
Med en oppsiktsvekkende varmekontrollerende teknologi har Electrolux utviklet en ovn med egne sensorer som kalkulerer den perfekte kombinasjonen av varme og tid som er nødvendig for å varme opp maten til riktig temperatur, etter den erfarne kokkens anbefalinger.

– Noe forenklet følger teknikken for denne ovnen samme logikk som autopiloten i et fly. Piloten programmerer destinasjon og flymaskinen staker ut ruten på egen hånd. Med ovnen Inspiro  er det kokken som bestemmer destinasjon eller resultat, og ovnen navigerer mot et forhåndsprogrammert mål, for eksempel mot et medium stekt lammelår, forteller Eriksen.

Hvordan virker så ovnen?
Skal du steke en hel indrefilet, velger man “steking” via ”touch”- kontrollen på displaypanelet. Deretter velger man ønsket stekenivå på kjøttet. For eksempel om man ønsker kjøttet rødt, medium stekt eller godt stekt. Dette valget gjøres når ovnen er kald.

Fra et kaldt utgangspunkt kalkulerer ”Inspiro” varme og tid som er nødvendig for å oppnå ønsket stekenivå på kjøttet. Denne informasjonen kombineres så med ovnens profesjonelle tilberedingsmetoder som er lagret i ovnens database.  Databasen kalkulerer dernest kombinasjonen av varmefunksjoner (overvarme, undervarme, varmluft eller grill) som skal aktiveres for å oppnå ønsket resultat. Når maten er ferdig, slår ovnen seg av automatisk, og varsler kokken at maten er ferdig.

”Inspiro” kan også fungere som en konvensjonell ovn ved å velge manuell innstilling for tilbereding av maten i ovnen.

Save and share this post