Electrolux Newsroom Norway

Damp får ut smakspotensialet i maten

Photos

Kombinasjonen av varmluft og damp i matlagingen åpner for en helt ny verden på kjøkkenet. Dampsteking gir nemlig maten en mer utpreget smak og konsistens.

[singlepic id=3195 w=320 h=240 float=left]Når man tilbereder mat med bare varmluft, fordamper en del av vannet i råvaren. Dette gjelder for både grønnsaker, kjøtt og fisk. Men med damp beholdes fuktigheten, noe som gjør at smakspotensialet i maten kommer bedre frem. Se hvordan det fungerer.

Restauranter damper maten
– Det er vanskelig å lage en matrett ”crispy” og samtidig unngå at den blir tørr. For å lykkes har profesjonelle kokker over lengre tid brukt ovner som benytter både tørr varmluft og damp, sier mesterkokk Lars Erik Underthun ved spisestedet Feinschmecker i Oslo.

En av de store hemmelighetene bak utsøkte retter på fine restauranter, er matens unike konsistens og saftighet.

– Når vi tilbereder grønnsaker som for eksempel gulrøtter, starter vi gjerne med dampbehandling og avslutter med varmluft. Slik får gulrøttene både en søt smak og en sprø, men passelig fuktig konsistens, forteller Underthun.

[singlepic id=3196 w=320 h=240 float=left]Men det er ikke bare restauranter som har oppdaget fordelen ved damp. I følge en fersk undersøkelse gjennomført på vegne av Electrolux, oppgir over 50 prosent  av de som har benyttet damp i matlagingen at denne tilberedingsmetoden gir bedre eller svært mye bedre smak på maten.

Ivaretar næringsinnholdet
Ettersom tilberedning med damp krever lavere temperaturer, brytes ikke cellene i maten ned. Dette innebærer at færre næringsstoffer og mineraler går tapt i prosessen. I tillegg gjør vann at smaksløkene på tungen vil være bedre i stand til å registrere smaken i maten.

Les saken på dinside.no

Fest for smaksløkene
Ovner med kombinert damp- og varmluftsfunksjoner i matlagingen har vært tilgengelig på det norske markedet en god stund. Likevel er denne måten å tilberede mat på ukjent for mange norske forbrukere.

– Undersøkelsen viser at metoden er relativt lite benyttet blant norske forbrukere, men andelen forventes å øke når flere blir kjent med smaksgevinstene av denne måten å lage mat på. Vi kan gjerne kalle det en slags ”HD”- opplevelse for smaksløkene, sier produktsjef Terje Eriksen i Electrolux.

Henvendelser omkring den nevnte undersøkelsen kan rettes til Marketing Manager i Electrolux Home Products Norway AS, Lene Holtan på e-post eller telefon 22 63 55 77.

Save and share this post