Electrolux Newsroom Norway

Earth Hour Day – Strømsluk i norske hjem

Photos

Til helgen markeres Earth Hour Day over hele verden. Nordmenn kan definitivt gjøre mye annet enn bare å slå av lyset for å spare på energiforbruket!

I følge en miljøundersøkelse fra Electrolux dropper mange nordmenn ENØK knappen for husholdningsapparater. Oppvask- og vaskemaskiner er halvfulle i bruk. Ved matlaging benyttes gamle kasseroller og stekepanner som ikke er tilpasset varmekilden. Resultatet er unødvendig høyt energibruk.

miljo_bilde
I følge tall fra Eurostat bruker norske husholdninger 70 prosent mer strøm enn svenske, og fire ganger så mye som danske husholdninger. Norge ligger også på topp 5-listen for høyest strømforbruk på verdensbasis.

I følge Electrolux’ forbrukerundersøkelse, har 10 prosent av befolkningen aldri benytter energiøkonomiske (ENØK) programmer for oppvaskmaskin eller vaskemaskin. De fleste benytter slike spareprogrammer kun sporadisk.

– Undersøkelsen viser at vi fortsatt har mye å lære når det gjelder miljøvennlige tiltak hjemme. Nye husholdningsapparater har integrerte ENØK funksjoner for mest mulig effektiv energiutnyttelse. Spareprogrammene bidrar til både reduserte CO2 utslipp og lavere strømregninger, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Home Products Norway.

Bruker gamle kjeler til induksjon
Omlag halvparten av befolkningen har i dag energieffektive komfyrer med keramisk topp eller induksjon. Resultatet fra undersøkelsen viser likevel at 30 prosent av befolkningen anvender stekepanner og kasseroller som ikke er tilpasset varmekilden.

– Kasseroller av høy kvalitet har gjerne lang levetid, men det betyr ikke at de passer til den varmekilden du har i hjemmet. Gamle kasseroller, tilpasset tradisjonelle komfyrer, bør ikke benyttes til komfyrer med keramisk topp eller induksjon. Dette fører til lengre oppvarmingstid og unødvendig energibruk, sier Holtan.

Halvfulle oppvask- og vaskemaskiner
Andre tiltak for å redusere energiforbruket er å fylle oppvask- og vaskemaskin helt full før bruk. Hele ¾ av befolkningen fyller alltid opp oppvaskmaskinen før bruk, men kun omlag 52 prosent fyller tilsvarende opp maskinen for tøyvask. Kvinner er flinkere enn menn til å fylle oppvaskmaskinen før bruk. De yngste aldersgruppene er tilsvarende flinkest til å fylle vaskemaskinen med tøy.

Høy restfuktighet ved tøyvask
Resultatet fra undersøkelsen viser for øvrig at 53,8 prosent av befolkningen som regel benytter høyest mulig sentrifugehastighet ved tøyvask, mens 22,9 prosent som regel velger middels hastighet.

– I den grad man ikke vasker sensitive tekstiler, bør man alltid velge den høyeste sentrifugehastigheten for å sikre minst mulig restfuktighet i tøy som skal tørkes i trommel. Dette reduserer tørketiden, og bidrar til reduserte strømregninger sier produktsjef Lena Wånemark i Electrolux.

Når vi tørker tøy i tørketrommelen velger to av tre å lukke døren til vaske- eller baderommet.

– Mange ønsker kanskje å bli skjermet mot sjenerende støy, men vi anbefaler utluftning i rommet under tromling. Da unngår man kondensdannelse og lengre tørketid, sier Wånemark.

Save and share this post