Electrolux Newsroom Norway

Slik blir hvitevarene om 40 år

Vet du hva en fiskevasker er? Eller hva med en sneglekoker og en støvsugersau? Går det som semifinalistene i Electrolux sin futuristiske designkonkurranse ser for seg, vil barna dine kanskje skaffe seg dette i fremtiden.

Les også: «Fremtidens dingser» på SinSide.

Befolkningsveksten og tilstrømningen til byene, bare øker. I følge FN vil 74 prosent av verdens befolkning bo i urbane strøk innen 2050. Plassproblemene vil være påtrengende, og miljøbelastningen tyngre. Det er mot dette bakteppet at Electrolux inviterte industridesignstudenter fra hele verden til å skape neste generasjons husholdningsapparater.

25 semifinalister fra 17 land
Blant 1300 bidrag til Electrolux Design Lab, er nå 25 semifinalister fra 17 land på alle kontinenter, plukket ut. Studentene ble spurt om å vurdere hvordan vi vil oppbevare og tilberede mat, vaske klær, rengjøre og ta oppvasken i 2050. Stikkord er «compact living», i betydningen smart, effektivt, innovativt og bærekraftig.

Fisk…[singlepic id=4522 w=320 h=240 float=right]

Et av de mest spektakulære ideene kommer selvsagt fra Japan – hvor teknologiske nyvinninger som fortsatt fremstår som fremtidsvisjoner for oss, for lengst er tatt i bruk. «Bio tank», Akifusa Nakazawas fiskevasker, vasker ikke fisk, men oppvask. Kopper og kar settes i en glasstank med vann, og små «robotfisker» strømmer til for å suge til seg matrester som de så deponerer i en beholder gjennom et hull i bunnen av tanken. I tanken omdannes matavfallet til biobrensel, og gjennom hullet fyller fisken på med ny energi. Altså en selvladende oppvaskmaskin som samtidig gjør tjeneste som fiskeakvarium! I tillegg til det flerfunksjonelle aspektet, tas det hensyn til at stadig flere lever i husstander med enslige som kanskje trenger litt selskap i blant.

sau…[singlepic id=4523 w=300 h=210 float=right]

Når vi først er inne på husdyr, er det på sin plass å trekke frem den vesle, sauelignende roboten med støvsugerhode. Den firbente støvsugeren «Instinct» benytter 3-D-teknologi til å danne seg et bilde av rommet og hvor det er minst motstand i rengjøringsløypa. Støvsugersauen tilpasser seg omgivelsene og kommer til på selv de skitneste steder. Konseptet er australske Berty Bhuruths idé for å bøte på både plass- og tidsklemma, som neppe vil bli mindre presserende for neste generasjon.

…og snegle[singlepic id=4524 w=320 h=240 float=right]

Fascinerende er også sneglekokeren til indiske Peter Alwin – en liten, bærbar induksjonsovn. Basert på den magnetiske induksjonsprosessen, kan den settes på siden av et krus, en kjele eller annen beholder som inneholder noe som skal varmes opp. Størrelsen minimerer behovet for store, plasskrevende ovner i tillegg til vannkoker, og det faktum at den er trådløs gjør at den kan tas med over alt. Energien kommer fra et HD sukkerbatteri, og innebygde sensorer registrerer hva slags mat som skal varmes slik at tid og temperatur blir korrekt.

Les mer om DesignLab og designkonkurransen.

Save and share this post