Electrolux Newsroom Norway

Skån miljøet hjemmefra

Electrolux gir deg 10 enkle råd for energieffektiv bruk av husholdningsapparater i hjemmet. Hvis alle følger rådene kan den samfunnsmessige miljøgevinsten bli stor.

[singlepic id=5663 w=200 h=100 float=left]
– Electrolux bruker betydelige ressurser i forskning og utvikling knyttet til produksjon av energieffektive husholdningsapparater til våre forbrukere. Vårt oppdrag er stadig å forbedre våre apparater og redusere deres miljøpåvirkning. Hensikten er å overføre egen miljøkunnskap til forbrukerne ved å gi enkle råd og tips om energieffektive tiltak i hjemmet, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux.

.

Electrolux har utarbeidet noen enkle metoder for å redusere energiforbruket til husholdningsapparater som  kjøleskap, dypfryser, oppvaskmaskin, kokeplate, ovn, vaskemaskin eller tørkemaskin. Rådene er allmenngyldige uavhengig av hvilket apparat man har eller årsmodell.

Kjøkkenet

1. Kjøleskapet bør ha en minimumstemperatur på 4-5 grader, mens fryseren bør ha -18 grader. For hver grad lavere enn dette øker energiforbruket med 6-8 prosent.

2. Fryser eller kjøleskap bør installeres vekk fra varmekilder for å unngå reduksjon av kompressor- og kondensatoreffektiviteten. For å sjekke unødig varmetap kan det være lurt å sjekke tetningslistene.

3. Oppvaskmaskinen bør alltid fylles opp, og uansett unngå mest mulig oppvask for hånd. Oppvaskmaskinen bruker kun 10–14 liter vann pr. gang. Det er vanskelig å vaske opp og skylle selv en mindre mengde oppvask med så lite vann.[singlepic id=5666 w=520 h=340 float=right]

4. Ved matlagning, bruk stekepanner og kasseroller som er tilpasset varmekilden. Dette sikrer rask oppvarmingstid og effektiv energibruk.

5. Ettervarme på kokeplaten kan utnyttes ved skru av maten like før maten er ferdig.

Vaskerommet

6. Bruk den lavest egnede temperaturen når du vasker klær i vaskemaskin. Da sparer man energi. Med dagens vaskemaskin- og vaskemiddelteknologi, blir de fleste klærne rene ved lavere temperaturer.

7. Klær bør sentrifugeres ved høy hastighet. Ingen ting påvirker tørketiden og energikonsumet så mye som fuktigheten i det vasketøyet som skal tørkes.

8. Tørketrommelen bør fylles opp. Man taper mindre energi per kilo med en full ladning. Hvis trommelen har ulike tekstiler, velges en mindre tørr innstilling for å unngå overtørking av blandede stoffer og syntetiske stoffer, som tørker hurtigere. Ved anskaffelse av ny tørketrommel med varmegjenvinningsteknologi oppnås også 40 prosent lavere energiforbruk enn ved en standard tørketrommel med energiklasse A.

9. Hold døren til vaskerommet åpent ved sentrifugering. Dersom rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødig mye energi.

10. Generelt: Bruk ENØK knappen for både oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel så lenge smussgraden ikke krever mer tidkrevende program.

Save and share this post