Electrolux Newsroom Norway

Kan du sove med støvsugeren på?

Photos

Støvsugerstøy regnes som en av de mest irriterende lydene i huset*. Som en del av Electrolux’ arbeid med å eliminere lydforurensning i boliger, har selskapet testet hvorvidt man kan sove ved siden av en støvsuger som er slått på.

Søvtest#1Electrolux’ forbrukerinnsikt og forskning viser at våre renholdsvaner er i sterk endring. Mens det tidligere var mer vanlig med faste «rengjøringstider», utføres dagens rengjøring når muligheten byr seg. Småbarnsforeldre ønsker gjerne å gjøre rent når barna sover, men de fleste kvier seg naturlig nok til å støvsuge barnerommet når barna endelig har sovnet. Det var bakgrunnen for at Electrolux ønsket å teste hvordan søvnmønsteret vårt ble påvirket mens selskapets mest stillegående støvsuger, UltraSilencer, var i bruk.

– Studien var viktig for å samle nødvendig forbrukerinnsikt slik at vi kan utvikle husholdningsapparater som samsvarer med hvordan folk faktisk lever. Testen vi har utført viser at denne stillegående støvsugeren er «søvnkompatibel», og kan derfor brukes i nærheten av der barna sover, sier produktsjef Nina E. Lorentzen i Electrolux FloorCare Norge.

Om testen på søvnklinikken

To testpersoner tilbrakte to netter på SDS Kliniken i Gøteborg, sovende kun 1,25 meter fra UltraSilencer støvsugeren fra Electrolux. Ved hjelp av EEG-, EOG- og EMG-utstyr, samt en sensorpad (en såkalt polysomnografi) ble variabler som hjerneaktivitet, øyebevegelser og hjertefrekvens målt. Reaksjonene ble deretter registrert og analysert av søvnklinikkens uavhengige forskere. Forsøkene viste at totalt falt de to personene i søvn med støvsugeren på i to av tre forsøk. De forble også sovende i 18 av 21 forsøk når støvsugeren ble slått av og på, altså i 85 prosent av tilfellene.

Vi utsettes for stadig mer støysøvtest#2
– En viktig pådriver for slike kliniske tester er at etterspørrselen etter «roligere» boliger er i sterk økning. Demografiske analyser viser at i løpet av 2011 vil mer enn halvparten av verdens befolkning bo i storbyer. Denne kompakte bosituasjonen, tett på lyder fra naboer og støy fra trafikk- og byliv, skaper både uregelmessige arbeidstider og stress. Det er vanskelig i et stressende og støyende 24/7-samfunn å gjøre noe med den eksterne støyen. Desto viktigere blir det da å eliminere mye av den støyen du kan påvirke i ditt eget hjem, sier søvnspesialist Gaby Badre ved SDS Kliniken i Gøteborg.

– Disse trendene er svært viktige å være være oppmerksom på når vi utvikler våre støvsugere. Det holder ikke bare med et rent hjem, vi må også skape et rent lydmiljø. Derfor har vi utviklet dette produktet, som med en patentert teknologi er markedets mest stillegående støvsuger. Den har et lydnivå som tilsvarer en normal samtale, sier Lorentzen i Electrolux.

* Støvsugerlyden som den mest irriterende lyden fra husholdningen er hentet fra AEG-Electrolux Noise Report 2007. Rapporten var basert på resultatene av svarene fra 2000 respondenter i 10 ulike land, noe som gjør den til en av de største undersøkelsene av sitt slag i Europa noensinne. Rapporten ble godkjent av det britiske Noise Association.

Skjermbilde 2011-03-31 kl. 12.09.21

Save and share this post