Electrolux Newsroom Norway

Norske hjem støver ned

Photos

En av fire familier sliter med astma og allergiplager. En årsak kan være at støvtørking forsømmes i den daglige rengjøringen i norske hjem. Møbler og interiør er de stedene som folk synes er vankeligst å holde rent. Andre krinkler og kroker gir også supre vekstvilkår for norske hybelkaniner. Dette viser en fersk undersøkelse som Infact News har gjennomført for Electrolux Norge.

Nina_Lorentzen_3Med våren er årets allergisesong i full anmarsj, men det er ikke bare pollenstøv som kan skape problemer for mange. Nedstøvede hjem kan gi allergi- og astmaplager året rundt.

– Dårlig inneklima anses som en viktig kilde til astma og allergiplager i mange norske hjem. Mange er flinke til å rengjøre store flater som gulv, benkeplater og spisebord, men glemmer ofte å tørke støv på vanskelig tilgjengelige steder som møbler, lister, lamper, bokhyller og annet interiør. Her samles det mye støv, sier produktsjef Nina Lorentzen i Electrolux Floorcare Norge.

I følge undersøkelsen svarer en av fire at noen i husstanden sliter med astma- og allergiplager.
–  Dette er skremmende høye tall og viser at vi må ta støvproblemet og dårlig inneklima på alvor, sier Lorentzen.

I undersøkelsen ble folk spurt om hvilke rengjøringsoppgaver som blir dårligst ivaretatt. Støvtørking troner suverent på topp, etterfulgt av gulvvask, vask av benker og bord og støvsuging.

– Mange bruker kun en fuktig støvklut når man tørker støv. Denne må gjerne skylles og rengjøres flere ganger underveis på grunn av mye smussansamling. Mange steder kommer man heller ikke til. Dette er tungvint, og gjør det vanskeligere å ta opp kampen mot hybelkaninene, sier Lorentzen.

Møbler og interiør gir hybelkaninen best vekstvilkår
Hvilke steder i huset er så vanskeligst å holde rent? Utvilsomt møbler og interiør. Hele en av tre oppgir at disse stedene er vanskeligst å rengjøre. Andre lure ”støvfeller” som lister, vindusposter og karmer følger på de neste plassene i den innbyrdes rangeringen. Bordflater er derimot enklest å holde rent, i følge undersøkelsen.

– Mange er ikke klar over hvor mye støv som faktisk samles opp i hjemmets mange krinkler og kroker. Det er først når man flytter på tingene eller tar ut bøkene fra bokhyllen at man ser resultatet av manglende rengjøring på slike steder, sier Lorentzen.

Skjermbilde 2011-04-08 kl. 08.57.47Ny forbrukerinnsikt om hjemmets støvutfordringer har ført til at Electrolux, gjennom varemerket Volta, nå lanserer en teknologisk nyvinning på det norske markedet. En støvsuger med integrert støvbørste. ”Dust & Gone” heter nyskapningen. Teleskopbørsten kan benyttes overalt, også i høyden. Når børsten settes tilbake i støvsugeren, rengjøres den automatisk.

– Bedre tekniske hjelpemidler vil forhåpentligvis gjøre det enklere og mer lystbetont å ta opp kampen mot hybelkaninene på steder i huset man ofte glemmer eller ikke kommer til, sier Lorentzen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført 23. mars og 1006 personer ble spurt over telefon.

Save and share this post