Electrolux Newsroom Norway

Ny design putter kjøkkenet i ryggsekken

Photos

Hvor ofte har du ikke tenkt at du gjerne skulle hatt en oppvaskmaskin på telttur, en kokeplate som ikke trenger strøm – eller hva med et armbånd som kan varme opp termoskoppen med kroppsenergien din? Alt dette er innovative forslag som har kommet inn i Electrolux’ designkonkurranse under temaet «Intelligent mobility».

Skjermbilde 2011-06-27 kl. 10.55.10Det er ikke bare ute i naturen at de 25 futuristiske forslagene til nye mobile kjøkkenredskaper kan brukes. De er også designet for å tilby fleksibilitet og å spare tid for brukerne hjemme på eget kjøkken.

– Konkurransen Electrolux Design Lab har mottatt mange spennende bidrag på det som har vært den vanskeligste briefen siden den årlige konkurransen startet for ni år siden, sier Henrik Otto, Senior Vice President of Global Design hos Electrolux.

– De 25 beste bidragene er belønnet for måten de har tilnærmet seg oppgaven på – kombinasjonen av nytenkning og kreativitet er inspirerende. På dette stadiet i konkurransen presenterer vi de 25 bidragene som viser de mest interessante løsningene for fremtidens livsstilstrender, og som på best måte har inkludert «intelligent mobilitet» i produktdesignet sitt, sier Otto.

Se og last opp bilder av de spektakulære semifinalebidragene her:

Skjermbilde 2011-06-27 kl. 10.57.32Oppvaskmaskin på tur
Det er flere av bidragene som har tatt for seg oppvaskproblematikken når man er ute i det fri, og en av de som umiddelbart fanger oppmerksomheten er løsningen «Ecowash Dinner Set» fra New Zealand. Den enkle, men fascinerende lille maskinen er designet for bruk på ferier der du ikke har strøm tilgjengelig – som på hytta, i båten på telttur og så videre. Den er liten, rundt og hånddrevet. Man setter oppvasken i maskinen, tilsetter vann og oppvaskmiddel, sveiver på håndtaket – og interiøret roterer for å vaske innholdet enkelt og effektivt. Når man er ferdig, åpner man en luke for å slippe ut vannet, og hvis man deretter fortsetter å sveive på håndtaket vil maskinen fungere som en tørketrommel med sentrifugerende kraft. Tidsbesparende, enkelt og ikke minst miljøvennlig.

Skjermbilde 2011-06-27 kl. 10.58.57Bruk kroppen
Et annet bidrag som er verdt å trekke frem er den geniale ideen «EMS Cooker» fra Tsjekkia. Det er designet som et armbånd som rett og slett bruker kinetisk energi fra kroppen din til å generere varme. Armbåndet kan rulles ut og brukes som en kokeplate, eller man kan feste det rundt kaffekanna eller tekoppen for å holde på varmen. Jo mer du beveger deg, jo mer varme kan du bruke. I en stillesittende hverdag kan det derfor brukes som et påskudd for å bevege seg litt mer. Så venter det en varm kaffekopp som belønning.

Skjermbilde 2011-06-27 kl. 10.59.35Sprettende smoothie
Er du heller glad i kaldere drikker, kan «Smoobo Blender» være noe for deg. Løsningen, også fra New Zealand, har det mest fargerike designet i konkurransen. Det er en lilla gummiball som lager smoothie ved at du spretter den i gulvet som en sprettball. Man putter sine favorittingredienser i ballen, lukker luken hardt igjen, og begynner å sprette den rundt. Idet ballen sprettes i gulvet aktiveres kinetiske batterier som får rotorbladene til å spinne. Etter et par minutters ball-lek har du dermed en perfekt smoothie. Bare pass på kjøkkeninventaret; gummiknotter på overflaten får ballen til å sprette i uforutsigbare retninger.

Intelligent mobilitet
Det er nyutdannede designere og industridesignstudenter på bachlor- og masternivå som har blitt invitert til å delta i konkurransen som i år holdes for niende gang av Electrolux Design Lab. I år handler konkurransen om intelligent mobilitet, og Electrolux har oppfordret deltakerne til å sende inn ideer som tar for seg hvordan folk forbereder mat, rengjør og tar oppvasken, både i og utenfor hjemmet.

Høstfinale i Europa
Electrolux kårer åtte finalister som blir inviterte til å presentere konseptene sine for en designjury i en europeisk by til høsten. Vinnerkriteriene er intuitiv design, innovasjon og forbrukerinnsikt. Førstepremien er et utdanningsstipend på 5000 euro og en halvårlig, lønnet traineestilling ved et av Electrolux sine globale designsentra. Pengepremier på henholdsvis 3000 og 2000 euro vanker til andre- og tredjeplassebidraget.

En nærmere omtale av semifinalebidragene finner du her

Save and share this post