Electrolux Newsroom Norway

Bærbar oppvasktørker eller solavkjølende veske?

Photos

Hvilke åtte semifinalister går til finalen i årets Electrolux Design Lab, hvor vinneren får et utdanningsstipend på 5000 euro og en halvårlig, lønnet traineestilling ved et av Electrolux sine globale designsentra? Andre og tredjeplass er heller ikke så verst: Pengepremier på henholdsvis 3000 og 2000 euro.

Tidligere har vi presentert tre av de 25 innovative semifinalistene. I ukene fremover presenteres de øvrige 22 bidragene, her er det åtte første:

1. Breeze Portable Dish Dryer, CanadaBreeze

Designer: Andrew Parsons fra Humber College

Breeze er en bærbar oppvasktørker som er enkel å oppbevare. Med denne kan du raskt tørke de elementene du må vaske for hånd, og unngår dermed bakterieansamling som fort kan oppstå når du bruker samme klut til å tørke oppvask. En digital pulsmotor konsentrerer luften til en tynn stripe som tørker tallerkenen når den føres gjennom apparatet. Luften beveger seg i en hastighet tilsvarende 644 km/t, og dette gjør at tallerkenen blir helt tørr og kan settes direkte inn i skapet.

2. GULL Air Purifyer, PolenThe Gull

Designer: Tomasz Siemek fra GWSP – Gliwicka Wyzsza Szkola Przedsiebiorczosci

GULL er designmessig inspirert av fugler og vinger. Denne høytflyvende oppfinnelsen er en effektiv luftrenser som fjerner uønsket lukt og forurensning i rommet. GULL bruker sitronolje til å fjerne opptil 99,96 prosent av forurensningene og uønskede bakterier. Samtidig sprer den en behagelig og mild duft til omgivelsene. Den kan henges i taket eller plasseres stående i rommet. GULL tar liten plass og er drevet av kinetisk bevegelsesenergi som aktiveres når du snurrer på den, eller ved at den «blafrer» med sine egne vinger.

3. Heat Grenade, New ZealandHeat Grenade

Designer: Sam Evans fra Massey University

Heat Grenade er et bærbart matlagingsapparat i lekkert design beregnet for bruk i krisesituasjoner, og er drevet av papirtynne batterier. Disse batteriene lades av vann som absorberes fra luften. Når Heat Grenade er lukket og ikke i bruk, er den formet som et ovalt aluminiumegg, men når du åpner det via en knapp på toppen, vil den folde ut som en blomst. Den forvandles da til en induksjonsovn med en overflate av svart glass, og et kontrollpanel kommer til syne fra undersiden. Dette er den mest stilfulle «nødkit» man kan tenke seg!

4. Honeycomb Modular Induction Tiles, AustraliaHoneyComb

Designer: Alfred Ching fra University of New South Wales

Honeycomb har et design som består av flere moduler. Det er et induksjonsbasert matlagingssystem, ideelt for både store og små boenheter. Det sekskantede modulsystemet kan kobles sammen i forskjellige varianter og bygges de sammen skapes en matlagingssone. En fjernkontroll kontrollerer modulene trådløst via Bluetooth. Modulenes overflate er behandlet med høyglans hvit farge passer i alle hjem. Honeycomb kan stables i høyden og er lett å oppbevare når den ikke er i bruk.

5. Intelligent Mobility Scale Bag, TsjekkiaScale Bag

Designer: Karel Vránek fra Academy of Arts, Architecture and Design i Praha

Denne vesken er laget for de som er mye ute på farten og kan enkelt omgjøres til mange ulike størrelser for praktisk matoppbevaring. Når solen skinner på posen produseres solenergi som bidrar til å kjøle ned matvarene på innsiden. Dette er ideelt for å holde maten kjølig over tid. Posen kan brettes inn i mindre størrelser eller lages i større format for bedre plassutnyttelse ved større innkjøp.

6. Mixer 2050 – The Marble, BrasilMixer 2050

Designer: Eduardo Walls Nauiack fra Pontificia Universidade Católica do Paraná – PUCPR

Dette ser ut som glatte golfballer, men er faktisk en kjøkkenmikser. Her er det bare å ta de ingrediensene man ønsker å blande og legge dem i en bolle. Man kan plassere en eller flere baller i bollen, og de vil sprette rundt og blande innholdet for deg. Rist på ballen for å angi hvor lang tid den skal sprette. Rister du hardt tilsvarer dette ett minutt på miksetiden. Rister du forsiktig tillegges 15 sekunder. Rotorbladene i gummi benytter nanoteknologi og gjør dem fleksible når ballene ikke er i bruk, men hard som stål i drift. Dette gir god sikkerhet, og ballene kan rengjøres enkelt og effektivt. Plassering av flere baller i en skål gir også en fin designmessig detalj på kjøkkenet.

7. Mobile Induction Heat Plate, FinlandMobile Induction Heat Plate

Designer: Tommi Moilanen fra Aalto University’s School of Art and Design

Den smarte induksjonskokeplaten er et smidig konsept som tar liten plass for de som ofte er på farten. Kokeplaten kan plasseres overalt og man benytter en smarttelefonen som barnesikret fjernkontroll. Smartphone app’en er designet for bruk knyttet til intelligent matemballasje der NFC etiketter gir veiledning for matlagingen. App’en har også et minne som intuitivt husker alt du har laget tidligere. Induksjonsplatens design er laget i svart og hvitglanset farge med håndtak i tre. Den er lett å bære med seg og kan henges opp når batteriet lades. Denne kokeplaten er «hot» på alle plan!

8. Mobile Kitchen Kit, USAMobile Kitchen Kit

Designer: Elizabeth Reuter fra Purdue University

Dette mobile kjøkkentursettet inneholder alt du trenger for å lage mat, og tar nesten ikke plass i ryggsekken. Lokket fungerer som skjærebrett og i settet følger en liten fleksibel induksjonsplate, filter, stekespade, tresleiv, skjærekniv, filetkniv, stekepanne og kasserolle. Praktisk talt alt du måtte trenge å lage mat på er samlet i en liten «turkit» som kan bringes med overalt og som krever minimalt med oppbevaringsplass.

Save and share this post