Electrolux Newsroom Norway

Electrolux Designlab 2011- Her er årets finalister

Photos

Step-dansende støvsuging, blendersjonglering, bærbar tøyrenser eller en bærbar mikroovn som styres fra din smarttelefon. Dette er noen av fremtidskonseptene fra finalistene i årets globale designkonkurranse, Electrolux Designlab 2011.

Hvordan ser fremtidens husholdningsprodukter ut, i en verden hvor alle er på farten? Under temaet ”Intelligent Mobility”, hvor bruk av eksisterende teknologi er et av de viktigste kriteriene, presenteres verdens mest innovative designkonsepter i London 7 september. Anledningen er finalen i Electrolux Designlab 2011.

Temaet har utfordret designstudenter over hele verden til å skape innovative løsninger med fokus på intelligent mobilitet som kan benyttes både i og utenfor hjemmet. Over 1300 bidrag fra 50 land ble sendt inn til årets konkurranse. De åtte finalistene kommer fra Australia, Sør Korea, Canada, Finland, Ungarn, New Zealand, Slovakia og USA.

– De åtte finalistene har vist innsikt og innovasjon i en ytterst utfordrende konkurranse. Nå er det opp til den enkelte finalist å overbevise juryen hvorfor akkurat deres konsept skal gå seirende ut av årets konkurranse, sier Henrik Otto, juryformann og Senior Vice for Global Design i Electrolux.

De 8 finalistene:

1. Robo TAP Cleaner, Sør-Korea
Designer: Gyu Ha Choi fra Handong Global University

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.46.37Robo TAP er en smart videreutvikling av robotstøvsugeren som brukes for å rengjøre et spesifikt rom. Et IPS-system, på linje med en enkel fjernkontroll, gjør at den automatiske rengjøringen kan avbrytes og brukeren kan selv ta kontroll med rengjøringen ved en liten fjernkontroll som festes til en sko eller tøffel. To tråkk på en skitten flekk dirigerer Robo TAP til det aktuelle området. Ytterligere to tråkk kansellerer rengjøringen og tre tråkk fører Robo TAP tilbake til automatisk modus. Det er like morsomt å styre den som å tråkke, og rengjøringen blir mye enklere. Her kan du late som du er Fred Astaire, samtidig som du rengjør huset.

2. Mobile Induction Heat Plate, Finland
Designer: Tommi Moilanen fra Aalto University’s School of Art and Design

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.47.37Den smarte induksjonskokeplaten er et smidig konsept som tar liten plass for de som ofte er på farten. Kokeplaten kan plasseres overalt og man benytter en smarttelefonen som barnesikret fjernkontroll. Smartphone app’en er designet for bruk knyttet til intelligent matemballasje der NFC etiketter gir veiledning for matlagingen. App’en har også et minne som intuitivt husker alt du har laget tidligere. Induksjonsplatens design er laget i svart og hvitglanset farge med håndtak i tre. Den er lett å bære med seg og kan henges opp når batteriet lades. Denne kokeplaten er «hot» på alle plan!

3. Onda Portable Microwave, USA
Designer: Matthew Schwartz fra California State University Long Beach

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.49.40Onda mikrobølgeovn er bærbar og er en smart vri på et husholdningsapparat som ble innført i boliger allerede i 1955. Akkurat som i tradisjonelle mikrobølgeovner plasseres ferdiglaget mat i en emballasje som deretter varmes opp av mikrobølger. Onda er et håndholdt apparat som gnis på emballasjen. Aluminiumsinteriøret skaper deretter en kretskopling når emballasjen åpnes. Enheten er drevet av papirbatterier. Dette er en smart, enkel, bærbar og miljøvennlig mikrobølgeovn. Onda kommer i en rekke ulike farger.

4. Portable Spot Cleaner, Slovakia
Designer: Adrian Mankovecky fra Academy of Fine Arts and Design Bratislava

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.52.40En etterlengtet oppfinnelse for alle som reiser mye, enten du er backpacker eller forretningsreisende. Den har fire forhåndsdefinerte vaskeprogram som gjør at man kan vaske tøy raskt og enkelt når man er på reise. Trekk fra hverandre de to delene og legg dem på hver side av plagget hvor flekken eller lukten du vil fjerne, sitter. Velg så et passende program. Maskinen gjør jobben ved hjelp av negative ioner og damp. Den er drevet av krystallbaserte høyenergibatterier som konverterer sukker til energi, og du kan bruke den hvor som helst i hele verden.

5. Ribbon, Australia
Designer: Enzo Kocak fra Monash University

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.55.17Ribbon er en alt-i-ett kokeplate, oppvarmingsenhet og kjøler for bærbar bruk. Dens unike design og fleksibilitet gjør det mulig å forme den rundt en kjele som inneholder mat eller drikke, og som du ønsker å varme opp eller kjøle ned. Den svarte siden gir varme og den hvite siden kjøler. Du kan rulle den sammen, brette den opp og til og med sette sammen flere komponenter og bruke den som en kokeplate. Kontrollpanelet er plassert på siden og er enkel å bruke. Det termoelektriske batteriet kan lades opp. Når den ikke er i bruk, konverterer cellene overskuddsvarmen tilbake til elektrisitet.

6. Salvé Bagel Toaster, Canada
Designer: Kent Madden fra Carleton University

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.53.56Den nye bærbare bagel toasteren er spesielt designet for de som egentlig ikke har tid til å spise frokost om morgenen. Plasser en bagel i toasteren så begynner den automatisk å rotere. Når du er klar for å spise, er det bare å ta ut bagelen og nyte måltidet. Bageltoasteren er energieffektiv og er drevet av en krystallbasert høyenergibatteri som konverterer sukker til energi. Nå er det ingen unnskyldning for å gå glipp av dagens viktigste måltid!

7. Smoobo Blender, New Zealand
Designer: Roseanne de Bruin fra Massey University

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.56.16Er du glad i kalde drikker, kan «Smoobo Blender» være noe for deg. Løsningen, også fra New Zealand, har det mest fargerike designet i konkurransen. Det er en lilla gummiball som lager smoothie ved at du spretter den i gulvet som en sprettball. Man putter sine favorittingredienser i ballen, lukker luken hardt igjen, og begynner å sprette den rundt. Idet ballen sprettes i gulvet aktiveres kinetiske batterier som får rotorbladene til å spinne. Etter et par minutters ball-lek har du dermed en perfekt smoothie. Bare pass på kjøkkeninventaret; gummiknotter på overflaten får ballen til å sprette i uforutsigbare retninger.

8. Sous-Vide Cell cooker, Canada
Designer: Adam Miklosi fra University of West Ungarn- Institute of Applied Arts

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.57.48Sous-Vide Cellcooker er inspirert av “slow food cooking” som har blitt en trend i det profesjonelle kjøkkenet. Sous-Vide lager delikat og sunn mat når du selv ønsker det og leveres komplett med en personlig Internett- og smarttelefon programvare som hjelper deg til å planlegge ukemenyen i forkant. Dette vil gjøre det enklere å handle ingrediensene. Disse er pakket og forseglet i lufttette poser og oppbevares i et vannbad (72 timer er ikke uvanlig tilberedningstid) med en nøyaktig temperatur på 60 ° C, en vesentlig lavere temperatur enn ved tradisjonell matlaging. Ideen er å opprettholde smak og konsistens i ingrediensene og samtidig oppnå en bedre kontroll med matlagingen.

Finalen på Room Home Intelligence Conference i London

De åtte finalistene vil presentere sine konsepter på Business Design Centre i London 7 september 2011. Juryen vil bedømme bidragene på bakgrunn av intuitivt design, innovasjon og forbrukerinnsikt. Vinneren mottar et 6 måneder langt hospiteringsopphold ved et av Electrolux globale designsentre, i tillegg til pengepremie på 5000 Euro. Andre- og tredjeplass premieres med henholdsvis 3000 Euro og 2000 Euro.

Se presentasjonsfilm av finalistene:

Skjermbilde 2011-08-08 kl. 09.39.26

Save and share this post