Electrolux Newsroom Norway

Bærbar vaskemaskin til topps i Electrolux Design Lab 2011

Photos

Slovenske Adrian Mankovecký fra Akademiet for kunst og design i Bratislava, stakk av med seieren i årets Electrolux Design Lab konkurranse. Vinnerkonseptet, “Portable Spot Cleaner”, utkonkurrerte hele 1300 bidrag fra over 50 land.

Skjermbilde 2011-09-08 kl. 09.21.22Portable Spot Cleaner er en etterlengtet og unik oppfinnelse for alle som reiser mye. Den har fire forhåndsdefinerte vaskeprogram som gjør at man kan vaske tøy raskt og enkelt når man er på reise. Maskinen gjør jobben ved hjelp av negative ioner og damp, og den er drevet av krystallbaserte høyenergibatterier som konverterer sukker til energi.

Finalen fant sted i Business Design Center i London, hvor de åtte finalistene presenterte sine innovative designkonsepter for juryen.

6035578986_3eb803d369_mJuryen var imponert over Adrian Mankoveckýs kreative og innsiktsfulle tenkning. I juryens begrunnelse vektlegges kandidatens solide forbrukerinnsikt og miljøtenkning, siden produktet er svært energieffektivt og bidrar til lavere strømforbruk.

– Vi ønsker Adrian Mankovecký velkommen når han starter i sin traineestilling ved Electrolux Design Centre i Stockholm. Samtidig er det er viktig å understreke at vi var imponert og inspirert av alle årets finalister. Nivået har i år vært meget høyt, sier Henrik Otto, juryformann og Senior Vice President of Global Design hos Skjermbilde-2011-08-08-kl.-09.55.17-300x207Electrolux.

Andre plassen gikk til ”Ribbon” og Enzo Kocak fra Monash University i Melbourne, Australia. Juryens begrunnelse var følgende: “Ribbon har et stilrent design og er svært intuitivt i bruk. Selv om konseptet er kjent er det likevel annerledes nok til å bli virkelig nyskapende “.

Skjermbilde-2011-08-08-kl.-09.56.16-300x214Den siste pallplassen gikk til Smoobo av Roseanne de Briun fra Massey University, New Zealand. Smoobo blenderen ble fremhevet som et svært forfriskende konsept, og det sosiale aspektet ved produktet overgår mange av dagens husholdningsapparater.

People ‘s Choice Award gikk til Onda Portable Microwave av amerikanske Matthew Schwartz, etter at over 17 000 stemmer hadde blitt talt opp.

Intelligent Mobility
I sitt niende år, har Electrolux Design Lab gitt unge designere over hele verden muligheten til å teste seg selv, og få verdifull innsikt i kommersielt produktdesign.

– I år var temaet for konkurransen “intelligent mobilitet”. Vi søkte spesielt etter konsepter som ville inspirere forbrukerne, samtidig som man utnyttet eksisterende teknologi. “Denne utfordringen handlet ikke bare om å lage husholdningsapparater som er fysisk bærbare, men også om å tilby fleksibilitet og frigjøring av tid, sier Otto.

Deltagerne måtte også ha Electrolux´egen historie i tankene, ettersom innleveringene burde reflektere verdiene til skandinavisk design, både i forhold til miljø, brukervennlighet, og estetiske design.

Første steg mot en designkarriere

Ett av formålene med konkurransen er å tilby en innovativ arena for nye talenter og produkter til husholdningsmarkedet. Vinnerkriteriene i årets konkurranse var intuitivt design, innovasjon og forbrukerinnsikt. Juryen bestod av den danske designeren Cecilie Manz, det prisbelønte arkitektparet Hayes og James Slade, og Electrolux’ sjefsdesigner Henrik Otto.

Førstepremien var et utdanningsstipend på 5000 euro og en halvårlig, lønnet traineestilling ved et av Electrolux sine globale designsentre. Pengepremier på henholdsvis 3000 og 2000 euro vanker til andre- og tredjeplassebidraget.

Save and share this post