Electrolux Newsroom Norway

Hjemmelaget mat har blitt lagsport

Photos

Tidligere var det uhørt at middagsgjestene skulle spise med fingrene og henge rundt på kjøkkenet – i dag er det helt motsatt. En unik matopplevelse involverer både de riktige ingrediensene og engasjement rundt selve tilberedingsprosessen. I restaurantene er det kjøkkensjefen som setter sammen laget, men nå er det også vanlig at verten gjør det samme i sitt eget hjem, og får bidragsytere til å spille sammen – både under forberedelsene og mens maten spises.

Kino-ovn#1Å servere selskapsmat hjemme handler ikke om å gjenskape restaurantmat, men det er likevel mye inspirasjon å hente fra det profesjonelle kjøkkenet. ”Transparent cooking” – er et trendy tilbud som gjør at gjestene kan følge med i hele tilberedningsprosessen. Denne trenden har nå for alvor inntatt våre hjem, både når det gjelder planlegging av meny, matlaging, og borddekking. Dette kommer frem i i den globale trendrapporten Electrolux Chef´s Table Confidentials som avslører verdens hotteste mat- og kjøkkentrender. Rapporten er utarbeidet i samarbeid internasjonale anerkjente stjernekokker som Alan Ducasse, Mathias Dahlgren og Tetsuya Wakuda, alle høyt dekorert med flere Michelin stjerner i sine restauranter.

Alan_Ducasse– Et avgjørende suksesskriterium i et profesjonelt kjøkken er å lage maten sammen. Våre matkreasjoner er ikke et reusultat av en enkeltperson, men av hele teamets innsats. Uten teamet vil sluttresultatet aldri bli bra. Èn person vil aldri kunne gjøre hele jobben alene, sier stjernekokken Alain Ducasse, som har fått intet mindre enn 19 Michelin-stjerner.

Matlaging er en lagsport – her er reglene

I følge resultatene fra europeisk forbrukerundersøkelse foretatt av Electrolux, lager 60 prosent mat av sosiale årsaker. Matlaging har derfor i høy grad blitt en sosial happening, hvor gjestene kan og bør delta. I vår moderne hverdag har det også oppstått en ny etikette som krever egne roller og spilleregler. Nedenfor følger noen enkle tips for å skape den riktige sosiale rammen og en felles opplevelse rundt matlaging hjemme.

1. Stress ned

Å invitere til et bestemt tidspunkt betyr ikke at maten skal være klar når gjestene kommer. Tidspunktet er en veiledning til gjestene om når de skal komme. Møt de heller avslappet og med overblikk over hvilke oppgaver som gjenstår før maten skal serveres og involver gjerne gjestene i disse oppgavene.

2. Planlegg sammen

Å bestemme meny og ingredienser er ikke beslutninger som du trenger å ta alene. Del dine tanker med dine gjester, kollegaer og venner. Søk kreative inpulser til nye retter og tilberedningsmetoder – og utvid din egen kjøkkenhorisont!

3. Stil og kjøkkenutstyr

Det er ikke uhøflig å be sine gjester om å hjelpe til med matlagingen. I dag er det mange som forventer at gjestene deltar og blir en del av kveldens sosiale happening. Sørg for at du har ekstra forklær, skjærebrett og kjøkkenkniver – og vis gjestene dine skuffer og skap, og hvordan man setter på oppvaskmaskinen.

4. Fortell historien

Moderne matlaging handler også om å utveksle ideer, historier, tips og triks. Som kjøkkensjef kan du være avsenderen på de gode historiene. Hvorfor bruker du nettopp denne typen tomater? Hvorfor er kalvekjøttet kjøpt hos din lokale slakter? Hvorfor bruker du dampovn?

5. 1001 måter å servere på

Å spise en tre retters-meny ved bordet er ikke lenger standardoppskriften på en vellykket kveld. Å spise samtidig som maten tilberedes, å nyte deilig fingermat, eller å invitere til buffé, er alle gode serveringskonsepter.

Kjøkkenlagsport#2Lær av de profesjonelle

I et profesjonelt kjøkken arbeider teamet etter et brigadesystem:

  1. Chef de cuisine – kjøkkensjefen har ansvaret for alt relatert til kjøkkenet. Det inkluderer meny, innkjøp av råvarer, og ledelsen på kjøkkenet.
  2. Nestkommanderende er sous-chef de cuisine, som er kjøkkensjefens forlengede arm.
  3. Det er også en eller flere chefs de partie, som har ansvaret for hver sin spesifikke del av kjøkkenet.
  4. Til slutt kommer saucier, (sausekokk), legumier (grønnsakskokken) soissonnier (fiskekokken), pâtissier(dessertkokken), som selvsagt har sine helt spesielle roller i kjøkkenet.

Når mange skal samles til et privat middagsselskap er det ofte verten som har rollen som Chef de cuisine, mens sous-chefen er en ”betrodd gjest”, som tar en større del av planleggingen enn de andre gjestene. Rollene som Chefs de partie tildeles gjestene som ønsker å hjelpe til med grønnsakene, desserten, eller passe ovnen mens elgsteken godgjør seg til riktig kjernetemperatur.

Få ideer til middagsselskaper her: www.dinnerexplorer.com

Save and share this post