Electrolux Newsroom Norway

Kjølig mat i 70 år!

Photos

Lenge har man trodd at Storbritannias eldste kjøleskapet som fortsatt er i bruk er fra 1958, men denne rekorden har blitt grundig slått av en 70 års jubilant med bosted i Derbyshire.

fridge-008-lrJim Williamson fra Derbyshire i Storbritannia er den stolte eieren av kjøleskapet, Electrolux L380, som ble produsert i England i 1941. Han tok kontakt med Electrolux for å høre om de var interessert i å ta en titt på kjøleskapet hans.

Michelle Bates, kundeansvarlig hos Electrolux var fra seg av glede da hun hørte historien hans.  – Det er helt utrolig at et apparat som ble produsert ved starten av andre verdenskrig fortsatt er i bruk, sier hun.

Kjøleskapet har oppholdt seg i en bungalowe i mange år, og ettersom Williamson nå planlegger å selge bungalowen, var tanken å gi det gamle kjøleskapet til et museum eller noen andre som ønsket å gi det et godt hjem.

– Det var min tante, Kathleen Wilson, som fikk tak i kjøleskapet. Hun jobbet for The Electricity Board, i London, og fikk muligheten til å sette seg på ventelisten for to kjøleskap. Ett til seg selv, og ett til min mor, Betty Williamson, forteller Jim Williamson.

fridge-002-lrFrem til begynnelsen av 1960-tallet holdt kjøleskapet hus hos Jim Williamsons foreldre, men da de begynte å leie en bungalowe i Derbyshire, fant de ut at de skulle flytte den der. Og siden har den stått der.

– Jeg arvet bungalowen, og har inntil nå leid den ut. Planen var at jeg og min kone skulle bo i den når vi pensjonerte oss, men vi har funnet ut at den rett og slett er for gammel, og derfor har vi lagt den ut for salg. Vi håper at kjøleskapet kan få fortsette å holde mat kjølig, så vi gir den gjerne til en organisasjon eller et museum som kan ha interesse av å ta i mot den, sier han videre.

En av Electroluxs historikere forteller videre at kjøleskapet, Electrolux L380, ble produsert mellom 1934-1941, rommer 109 liter, er 1304 mm høyt, 634 mm bredt, og 638 mm dypt.

Det er stor forskjell på energibruken til nye og gamle kjøleskap. Mens dette 70 år gamle kjøleskapet bruker 900kw pr år bruker et nåtidens kjøleskap med 50 prosent større kapasitet, bare 94 kilowatt per år. Det vil si at det bare bruker 10 prosent av elektrisitetsforbruket til Electrolux L380.

Dette er hovedgrunnen til at det er anbefalt å kvitte seg med apparater som er mer enn 10 år gamle, ettersom det er positivt både for økonomien og miljøet.

Save and share this post