Electrolux Newsroom Norway

Sansenes betydning i matlagingen

Eros Picco har de siste månedene vært gjestekokk ved den spektakulære og unike popup-restauranten Electrolux Cube i Milano. Her har han tryllet frem kulinariske fortreffeligheter og skapt unike opplevelser for restaurantens eksklusive gjester. En av hemmelighetene bak de unike matopplevelsene er å forstå hvordan ulike sanser både inspirerer og påvirker kokkens arbeid på kjøkkenet.

Screen Shot 2012-04-19 at 4.23.17 PMAlle sansene er viktige i en stjernekokks hverdag og benyttes både før og under tilbereding av mat på kjøkkenet.

– Alle de fem sansene er viktige, også i fasen før matlagingen starter. Sansene benyttes til å forstå hvorvidt ingrediensene lukter godt, eller om den har riktig konsistens ved berøring. På denne måten vet jeg om maten kan tilberedes eller ikke. Det er umulig å nevne en favorittsans. Bortsett fra hørsel, er alle de fire andre sansene helt avgjørende for mitt arbeid, sier Picco.

Stjernekokken mener alle sansene er like viktige i selve kokeprosessen. Synet benyttes gjerne for å vekke gjestenes nysgjerrighet med bruk av interessante farger, gjerne etter sesong. Om sommeren brukes gjerne sterke farger som røde tomater eller grønn basilikum. Når vinteren kommer foretrekkes mindre fremtredende farger som kastanjebrun eller gult. Følelser er helt sentralt i matopplevelsen. Når gjestene bruker bestikket må de kunne leke med maten; forstå hvorvidt det de skal spise er mykt, sprøtt,  tørt eller fluffy. Lukt pirrer smaksløkene. For å forsterke sanseopplevelsen kan kokkene benytte et lokk over tallerkenen når den aromatiske retten skal serveres. Lokket tas først av tallerkenen ved bordet. Slik kan man overraske gjestene med alle de deilige og sterke duftene som utspiller seg umiddelbart fra tallerkenen. Lyd benyttes gjerne for å skape gjenkjennelse til retten gjestene skal spise. Et eksempel er å servere en brasende pannerett til gjestene. Til slutt, men kanskje det viktigste, smak, som til syvende og sist er det som gjør oss i stand til å nyte retten som skal spises.

Den åpne kjøkkenløsningen ved Electrolux Cube bidrar til å påvirke hvordan man arbeider med sensuelle opplevelser for sine gjester.

– Ved åpne kjøkkenløsninger vil sansene bli mer naturlig påvirket og involvert. Gjestenes bruk av de fem sansene vil forsterkes. Vi har direkte kontakt med våre gjester gjennom bruk av sansene syn, lukt og hørsel. Åpne løsninger gjør at gjestene i større grad kan danne seg en reell oppfatning av hva de vil få servert, eksempelvis når smøret smeltes, eller hvis man tilfører en god hvitvin i risen til en Risotto. Duften av vin fordamper og gjestene kan umiddelbart kjenne de aromatiske luktene, sier Picco.

Design som pirrer luktesansen, hørelsen og smaksløkene

Sanser er også tema for årets Electrolux Design lab konkurranse, hvor industri- og designstudenter over hele verden inviteres til å presentere innovative ideer for fremtidens husholdningsapparater. Tema for årets konkurranse er design som stimulerer flere sanseopplevelser. I den kreative prosessen utfordres studentene til å la seg inspirere av profesjonelle opplevelsesskapere. Dette kan være kokker, men også andre som arkitekter, interiørdesignere, eller hotelldesignere.

Save and share this post