Electrolux Newsroom Norway

Sverige til topps i Nordic Friendly Challenge

Photos

Electrolux nordiske vennskapskamp på Gastro Nord ble avgjort i en spennende kamp mellom de finske, norske og svenske kokkelandslagene. Det svenske laget vant dommernes hjerter og tittelen vinnere av Nordic Friendly Challenge 2012.

electrolux-friendly-challange-vinnare-2012

Fire kokker og lagledere fra respektive landslag kjempet under torsdags ettermiddagen om tittelene i Electrolux Kokkelandskamp. Den internasjonelle, meriterte juryen hadde med representanter fra hele norden og besto av Gert Klötzke, Robert Oppeneder, Malin Söderström, Jørn Lie, Pekka Terävä, Karl Viggó Vigfússon, Jarmo Huuhtanen og Kristin Kristinsson. Juryen bedømte lagenes prestasjoner og retter utifra WACS (Worlds Association of Chefs Society) nye regelverk, samme regler som for Culinary Olympics.

Juryens motivering

“Tävlingen visar på utomordentlig nordisk kvalitet och jämnhet där vinnarna i det svenska laget fick 83 poäng av 100 möjliga och trean fick 79 poäng. Det svenska laget segrar på jämnhet i alla fyra bedömningskategorier. Detta i kombination med bra färg, form och höga nordiska smaker. Utslagsgivande var lagets fantastiska teamwork i köket.”

Den svenske handelsministeren og nordisk samordningsminister Ewa Björling delte ut prisen til det fornøyde svenske kokkelandslaget:

– Även om det är en vänskapstävling, så är en tävling en tävling, säger Krister Dahl, lagledere for det svenske kokkelandslaget. I og med vinsten i dag stärker vi vi-känslan som ju er det svenska lagets signum. Det var en mycket jämn tävling och det vi vann på var vår team spirit. Det är extra roligt eftersom det er något vi jobber med väldigt hårt med, sier Krister Dahl.

Vinnermeny:

Forrett

Spiseldad oxfilé med smörkokt sparris, äggkräm och tryffelvinägrett

Varmrett

Brynt gös och pilgrimsmussla med ramslök och toppmurklor, picklad rotselleri och smörsås med färskpotatis och forellrom

Dessert

Chokladpastej med hallontapioka, färska bär och rabarberkräm

Save and share this post