Electrolux Newsroom Norway

1 av 2 har brent seg på strykejernet

Photos

Stryking av klær er ikke ufarlig skal vi tro resultatene fra en landsdekkende undersøkelse gjennomført for hvitevareselskapet Electrolux. Halvparten av alle nordmenn har nemlig brent seg på strykejernet. Mange glemmer også å koble fra strømmen etter bruk. Dette øker faren for brann i hjemmet. Glemsel og dårlige sikkerhetsfunksjoner må ta mye av skylden, hevder kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux.
Skjermbilde 2012-08-15 kl. 9.55.20 AM

Etter den søte kløe kommer den sure svie! Mange er tilbake fra sommerferie med kofferten full av skittentøy som skal vaskes og strykes. Men det er all grunn til å mane til aktsomhet. Uforsiktig omgang med strykejernet kan føre til både brannskader og i verste fall brann i hjemmet. Tall fra forsikringsbransjen viser også at uaktsomhet i forbindelse med bruk av elektrisk utstyr er den mest hyppige brannårsaken i norske hjem.

Glemmer å koble fra strømmen

I følge undersøkelsen svarer en av fire at de har glemt å ta ut stikkontakten fra strykejernet etter bruk. Dermed blir strykejernet stående varmt over tid. Dette bidrar til økt brannrisiko.

Spesielt blant de yngste mellom 18-29 år er det mange (34 prosent) som har glemt å koble fra strømmen etter bruk. De eldste over 65 år er mer påpasselig. Her er tilsvarende andel kun 15 prosent.

– For gamle strykejern er ofte stikkontakten ”av og på” funksjonen. Da blir det spesielt viktig å koble fra strømmen etter bruk. I dag finnes det strykejern som slår seg av automatisk med tidsintervall når den ikke er i bruk. Dette vil forhåpentligvis redusere omfanget av både brann og brannskader i norske hjem, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux Norge.

Brenner seg på strykejernet

I følge undersøkelsen har en av to også opplevd å brenne seg på strykejernet. Av disse oppgir hele 17 prosent at dette skjer ofte. Kvinner er mer utsatt enn menn.

– Det er nok fortsatt relativt flere kvinner enn menn som stryker klær, og dette forklarer nok kjønnsforskjellene. Det er likevel urovekkende at så mange blir utsatt for brannskaderisiko i det daglige husarbeidet. Eldre strykejern har tradisjonelt hatt for dårlig beskyttelse mot varmgang. Flere av dagens modeller er imidlertid utstyrt med bedre sikkerhetsfunksjoner, sier Lorentzen.

Skjermbilde 2012-08-15 kl. 9.55.49 AMNytt strykejern reduserer brannrisiko

Lanseringen av Electrolux ”5Safety” gjør strykning av tøy sikrere i norske hjem.

Strykejernet har treveis automatisk avstenging. Dersom man går fra et jern som står på hælen, vil det automatisk slå seg av etter 8 minutter. Dersom jernet blir stående stille med sålen ned, vil det slå seg av etter 30 sekunder. Det samme gjelder dersom jernet skulle falle på siden. Når jernet slår seg av varsler det med lyd og lys. Når man løfter på jernet er det er i gang igjen.

Strykejernet kommer også med ekstra stor gummihæl. Slik står den stødig på underlaget, og velter ikke så lett dersom du skulle være så uheldig å skumpe borti strykebrettet.

For å sikre et godt og fast grep på jernet, er det også utstyrt med et stort gummiert håndtak. Da unngår man “glipper”, og faren for å miste jernet eller brenne seg, reduseres.

– Det er viktig å ta brannrisiko i hjemmet på alvor, og dette strykejernet er et viktig bidrag i så måte, sier Lorentzen.

Save and share this post