Electrolux Newsroom Norway

Nordmenns nye hurtighjelp på kjøkkenet?

Photos


Over halvparten av oss bruker stavmikser når vi lager mat. Til tross for det store utvalget av kjøkkenredskaper på markedet, forskjellige vaner, og spredte preferanser innen mat og matlaging, har stavmikseren blitt en populær ”hurtighjelp” for norske husholdninger.

Barnefamilie eller single feinschmeckere, lite etter stort kjøkken, ung eller eldre, det spiller ingen rolle – stavmikseren er i bruk på hvert andre kjøkken i norske husholdninger.

I en forbrukerundersøkelse svarer 55,1 prosent at de bruker stavmikser i matlagingen. Andelen blant kvinner er høyest. Her oppgir hele 64,6 prosent at de benytter stavmikser” i matlagingen.


Som en kjøkkenmaskin 

– Stavmikseren er en snedig hjelper som kan gjøre mange oppgaver på kort tid, sier  matentusiast og skribent Andreas Viestad om det populære kjøkkenredskapet. Den kan kutte en stor løk på få sekunder, uten at du verken får løksmak på skjærefjøla eller tårer i øynene. Dette er et eksempel på hvordan den gjør matlaging et hakk enklere.

Samtidig som stavmikseren gjør mange av de samme tingene som en stor kjøkkenmaskin, er den mye billigere og tar bare en brøkdel av plassen.

– Men ikke minst er den enkel å rengjøre, sier Viestad.

I undersøkelsen svarer likevel halvparten av de som har stavmikser hjemme at de har opplevd at maten setter seg fast mellom knivene. Dette er en kjent utfordring for noen modeller med svakere motorkraft.

– Har man dette problemet bør man velge en stavmikser med kraftig motor og knivblader av god kvalitet. Moderne stavmiksere knuser is, hakker løk, moser grønnsaker, lager puré, blander babymat, pisker krem, og fjerner klumper i sausen, uten at maten setter seg fast i knivene, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux Norge.

Det første redskapet

Mange studenter får med seg en stavmikser som sin første ”kjøkkenmaskin” når de flytter hjemmefra. Stavmikseren er på plass før man har en skikkelig husholdning, og er en viktig bestanddel når kjøkkenet er lite og budsjettet er stramt. Selv om man verken har råd eller plass til en blender eller kjøkkenmaskin, kan man ved hjelp av en stavmikser trylle frem mange deilige og «proffe» matretter til vennene sine på hybelen. Bruk av stavmikser gjør matlaging enklere og kan være et godt virkemiddel for yngre og studenter som vegrer seg for å lage mat selv.

I undersøkelsen oppgir nemlig 11,1 prosent av de spurte at de aldri lager mat. Størst andel finner man i aldersgruppen 18-29 år. Her oppgir hele 22,8 prosent at de aldri lager mat. Det er også vesentlig flere menn (16,8 prosent) enn kvinner (5,2 prosent) som aldri lager mat.

Electrolux Ultramix Pro

Stavmikseren Ultramix Pro er nylig lansert i Norge og er inspirert av Electrolux’ produktlinje for profesjonelle kokker og gjort tilgjengelig på forbrukermarkedet. Motoren er på hele 700 Watt og foten har tre knivbladet i stedet for tradisjonelt to. Dette gjør mikseren svært effektiv og proff. Foten er laget i metall og er 26 cm lang slik at den kommer til i store gryter og former.

Save and share this post