Electrolux Newsroom Norway

Undertrykk og sug i 100 år

Photos

Tenk deg en støvsuger som veier 14 kilo og koster godt og vel 10.000 kroner. Dette var realiteten da de første støvsugerne beregnet for hjemmebruk, så dagens lys. Mye har skjedd siden da. I år markeres 100 årsjubileet for undertrykk og sug.

Det har skjedd mye på støvsugerfronten fra ilddåpen i 1912 da Electrolux sin første støvsuger LUX 1 ble lansert og frem til dag. I dag er enkle, effektive støvsugere en selvfølge. Men for husmødrene på 50-tallet, var nyvinningen nærmest for magisk å regne. Støv og skitt forsvinner som ved et trylleslag, kan vi lese i reklamen fra den gang

Electrolux har vært i front for den teknologiske utviklingen for støvsugere, både når det gjelder design, ytelse og innovasjon av hjemmets viktigste rengjøringsprodukt gjennom hele tidsperioden tilbake til 1912.

LUX 1

De få støvsugerne som var på markedet tidlig i det 20. århundre var store og uhåndterlige. De var umulig å bære, og knapt nok mulig å flytte på i det hele tatt. På denne tiden var Electrolux’ grunnlegger Axel Wenner-Gren på besøk i Wien, hvor han oppdaget en amerikansk støvsuger i et butikkvindu. Han så umiddelbart hvilke muligheter støvsugere kunne gi for husholdninger, hvis de bare ble gjort mindre, bedre og ikke minst rimeligere.

I 1912 hadde han realisert sin visjon med lanseringen av modellen «LUX 1» (selskapet Electrolux ble grunnlagt i Stockholm syv år senere i 1919). Selv om LUX 1 var et stort fremskritt i utviklingen av moderne støvsugere, veide den fremdeles 14 kg og kostet 300 svenske kroner, noe som tilsvarer i overkant av 10.000 norske kroner i dag. Det banebrytende innovasjonsarbeidet som ble gjort den gang, skulle likevel få stor betydning for senere tids teknologiske nyvinninger på støvsugerfronten.

LUX 1 ble en suksess i europeiske husholdninger og institusjoner, og ble også benyttet til å fjerne støvdottene på det svenske slottet.

– For 100 år siden startet en utvikling som har forandret måten vi gjør rent i våre hjem. I dag kan vi se tilbake på et århundre med fantastiske nyvinninger som har gjort renholdet enklere og bedre i 350 millioner hjem over hele verden, sier Nina Lorentzen, produktsjef i Electrolux Norge.

Model V

Bare ni år senere, i 1921, overrasket Wenner-Gren alle med å snu støvsugeren på siden og sette den på skinner. En slags støvsugerkjelke! Dermed ble støvsugeren enklere å dra rundt. Dette viste seg å bli nok en vellykket produktlansering.

Luxomatic

Ikke før på 60-tallet, med lanseringen av Luxomatic, ble støvsugerskinnene erstattet av hjul. Luxomatic var også den første støvsugeren med ledningskveiler, papirstøvsugerpose og støvindikator. Nå hadde den moderne støvsugeren blitt en vanlig husholdningsartikkel i de aller fleste hjem.

I den senere tid har Electrolux lansert to banebrytende innovasjoner, som et direkte svar på den moderne families behov for rengjøring: automatisert og oppladbar støvsuging.

Trilobite

I 2001 ble robotstøvsugeren ”Trilobite” lansert.  Den lille tassen representerte et teknologisk kvantesprang for rengjøring. For første gang kunne man lage mat, gjøre lekser eller spille piano mens huset ble støvsugd. Eller la huset bli rengjort mens en selv var på jobb.

Ergorapido

I 2004 ble oppladbare Ergorapido lansert. Ergorapido har blitt den mest solgte oppladbare støvsugeren i Europa og en av selskapets største salgssuksesser. I følge en fersk landsdekkende undersøkelse besitter en av tre norske husholdninger en oppladbar støvsuger i dag. (Bilde Ergorapido)

Miljøfokus og energisparing har vært viktig for Electrolux i alle år. I 2011 lanserte selskapet UltraOne Green, en støvsuger som bruker halvparten av energien vanlige støvsugere bruker, og som er bygget opp av 70% resirkulerte materialer, blant annet resirkulert plast. (Bilde UltraOne Green). Det ble også laget en ”special edition” bestående av 6 unike modeller i 100% resirkulert materiale, som kanskje viser hvilken vei den fremtidige utviklingen av støvsugere vil gå. (2 bilder: Vac from the Sea miljøstøvsugere)

100 år med innovasjon- milepæler

1912 – LUX 1, en mindre og mer effektiv støvsuger ble lansert. En suksess blant de mer bemidlede husholdninger, også brukt på det svenske slott.

1921: Modell V, den første støvsugeren på skinner ble lansert. Dette var den første husholdningsstøvsugeren tilpasset for bruk i vanlige boliger.

1964: Luxomatic Z90 ble lansert. Nå med hjul, den første av en ny generasjon av støvsugere, med funksjoner som ledningskveiler, papirstøvposer og en støvindikator.

2001: Trilobite, verdens første masseproduserte robotstøvsuger. Kun 13 cm høy og med diameter 35 cm.

2004: Ergorapido 2-i-1, den oppladbare støvsugeren med integrert håndstøvsuger. Med lekkert design kunne man få en støvsuger som kunne stå fremme til daglig.

2007:  Rapido – den første håndholdte støvsugeren på hjul. Enkelte design som gjorde at forbrukerne kunne støvsuge overflater mer skånsomt enn tidligere.

2008: Green Range ble innført for flere av Electrolux støvsugermodeller. Samme år lanseres selskapets mest robuste støvsuger, UltraOne, som har vunnet en rekke forbrukertester, blant annet på bakgrunn av ytelse, enklere manøvrering, elegant design, og lavt lydnivå.

Save and share this post