Electrolux Newsroom Norway

Nordmenn er uvitende om eget inneklima

Photos

Et dårlig inneklima kan ha store konsekvenser for helsetilstanden og forårsake alt fra astma og allergier til hodepine og konsentrasjonsproblemer. Men nordmenn flest er godt fornøyd med eget inneklima. Uvitenhet, tror markedssjef Lena Wånemark i Electrolux.

Det viser en landsdekkende undersøkelse gjennomført for Electrolux.

I år er innovative designideer for å bedre inneklima i urbane strøk et fokusområde i den prestisjefylte og globale designkonkurransen, Electrolux DesignLab.

Så lenge luft er usynlig, er det ikke alltid så enkelt å avdekke om inneklima faktisk er godt eller dårlig. Nordmenn flest er faktisk riktig så fornøyd med sitt eget inneklima i følge en fersk undersøkelse utført av Electrolux – hele 66 prosent svarer at de er godt eller svært godt fornøyd med inneklimaet i hjemmet sitt.

Men spesielt på vinterstid, hvor vi i Norge ikke har samme utluftningsmuligheter som i sommerhalvåret, er det høyere verdier av fuktnivå, muggsoppsporer, bakterier og støvmidd i norske hjem.

–Det er nok ikke alle som er klar over at de har et dårlig inneklima hjemme før de eventuelt merker det på helsetilstanden sin. Luft er jo ikke noe man fysisk ser. Inneklima er imidlertid en viktig påvirkningsfaktor den generelle atmosfæren innendørs, og er en usynlig påvirkningsfaktor for folks velvære, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux Norge.

– I en tid hvor vi står ovenfor store klimaendringer med økende luftforurensing, spesielt i de store byene, vil vårt inneklima kunne bli et “fristed” for negativ miljøpåvirkning utenfra, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux Norge.

Dette er derfor en av flere utfordringer som årets designstudenter skal forsøke å løse, og kanskje kan de hente inspirasjon fra noen tidligere designstudenter som allerede har klekket ut noen smarte løsninger for bedre innemiljø.

Flyvende luftrenser og et modulbasert økosystem?

Jan Ankiersztajn fra Polen, vant fjorårets konkurranse med et unikt konsept bestående av små svevende baller på størrelse med bordtennisballer, som renser og filtrerer luften. De holder seg flytende ved hjelp av helium og daler ned til gulvet når de er klare til å bli skiftet ut med nye ”støvjegere”.

Hvis filtreringen ikke er nok kommer «Aeroball» også i ulike duftvarianter. Slik kan man utnytte boligens ”friareal”, luften, på en unik måte.  Samtidig sprer den glede til våre omgivelser. Med en vakker og estetisk utforming endrer Aeroballvår oppfatning av en tradisjonell luftrenser.

Den indiske designeren Ankit Kumar fikk mye oppmerksomhet for sitt GAIA Root konsept i 2010. Designideen er et slags selvdrevet, ‘personlig økosystem´ som henger på veggen og skaper energi fra en levende vegg av planter, noe som gir luftsirkulasjon, luftrensing og temperaturkontroll. Veggen er modulbasert slik at den kan monteres i hjem av ulike størrelser, mens den sørger for ren luft, samtidig som den tar opp minimalt med plass.

Et annet bidrag vi kanskje får se i fremtiden, som kan kompensere for begrenset ventilasjon i norske vinterhjem, er et finsk bidrag fra Rami Santala i 2010. Santala utviklet en kunstig plante, «Foliage», som fungerer på samme måte som en vanlig plante du kan ha på vindushyllen i stua. Planten produserer ren og kjølig luft ved hjelp av solenergi.

 

Save and share this post