Electrolux Newsroom Norway

Smarte fremtidsideer for trangbodde hjem

Photos

En stadig større andel av verdens ni milliarder mennesker flytter inn til de store byene, og trenden ser ut til å fortsette. Morgendagens bomiljøer vil bli mer ”trangbodd” og dette stiller store krav til effektive og funksjonelle løsninger for et tilfredsstillende bomiljø. For de som allerede bor trangt, er det kun en av fire som sier de lever i funksjonelt innredede boliger.

Det viser en fersk trendundersøkelse gjennomført for Electrolux. 

– Samfunnet står foran store utfordringer når det gjelder fremtidens boligsituasjon. Mange vil oppleve at de ikke lenger har plass til en rekke separate produkter med hver sin spesialfunksjon. Forholdene må legges til rette for smarte designløsninger som gjør hverdagen enklere, også i kompakte bomiljøer, sier markedssjef Lena Wånemark, i Electrolux.

Smarte produkter

Kompakte bomiljøer krever nye kreative løsninger, både hva angår interiør rengjøringsmetoder, og hvitevarer. De må bli mer effektive, kunne integreres og tilpasses fremtidens boløsninger. Det er kanskje ikke plass til en stor støvsuger? Eller en diger komfyr og oppvaskmaskin.

– Når kun 24 prosent av alle nordmenn, bosatt i små leiligheter under 35 kvadrat, har praktisk innredede leiligheter, viser dette at vi har en vei å gå med å informere om smarte og kompakte produkter som allerede finnes på markedet. Både integrerte og fristående produkter tilbys også i mindre format enn standardstørrelse, sier Wånemark.

Veggmontert oppvaskmaskin?

Electrolux arrangerer hver år den futuristiske designkonkurransen, ”Electrolux Design Lab” hvor tusenvis av fremtidssynte designstudenter over hele verden leverer innovative designkonsepter som viser hvordan man kan løse fremtidens forbrukerutfordringer. Et av årets fokusområder i konkurransen er forenklede løsninger for effektiv rengjøring i urbane bomiljøer. Og behovet er åpenbart til stede. I undersøkelsen svarer nemlig over halvparten av de spurte at de verdsetter teknologiske hjelpemidler som gjør rengjøringsoppgavene i hjemmet enklere.

Tenk om man kunne flyttet oppvaskmaskinen på veggen? Toma Brundzaites fra Ungarn er en av flere som har klekket ut en idè som passer som hånd i hanske til trangbodde hjem.

Med designkonseptet ”Bifolita” kan man spare mye plass ved å montere den doble oppvaskmaskinen på veggen. Den gjør det mulig å stable skitne tallerkener og bruke den andre delen som oppbevaringshylle samtidig. Hva så med vanntilførsel? Denne oppvaskmaskinen bruker ikke vann men,  ultrasonisk bølgeteknologi i rengjøringsprosessen. En genial og bærekrattig idè, ikke minst i deler av verden hvor vann er en knapp ressurs.

En annen genial rengjøringsløsning for kompakte leiligheter er sør-koreanske Gyu Ha Chois Robo TAPcleaner, som er en robotstøvsuger som rengjør spesifikke rom. Med en fjernkontroll som festes til skoen styrer eieren om den skal rengjøre automatisk eller manuelt, og rengjøringen blir plutselig like mye en dans som støvsuging. Slik kan rengjøring bli både underholdende og effektivt på samme tid.

Save and share this post