Electrolux Newsroom Norway

Nordmenn har blitt «foodiefreaks»

Photos

KjøkkenstemningStek til mange

Nordmenn involverer seg på kjøkkenet som aldri før. Halvparten av oss elsker å lage mat og over 40 prosent av de spurte er mer interessert i matlaging nå enn de var for fem år siden.

Og vi viser gjerne frem våre kokkekunster for venner og familie. Hele 6 av 10 inviterer middagsgjester hjem månedlig eller oftere og gjestene deltar på kjøkkenet som aldri før. Det viser en fersk trendundersøkelse som Electrolux har utført.

Matlaging har gått fra å være en pliktoppgave i hjemmet på lik linje med øvrig husarbeid, til å bli en form for selvutfoldelse, eksperimentelle opplevelser, kreativitet og en populær måte å tilbringe kvalitetstid sammen med venner og familie.Kjøkkenstemning

Økt interesse for matlaging
Undersøkelsen viser at interessen for matlaging er stadig økende i Norge. Hele 53 prosent svarer at de liker godt eller svært godt å lage mat. Kanskje noe overraskende er det små forskjeller mellom kvinner og menn. 37 prosent av de spurte svarer at de er mer interessert i matlaging i dag enn de var for fem år siden og andelen er noe høyere for menn (41 prosent) enn for kvinner (34 prosent). Interessant er det også at andelen som har blitt mer interessert i matlaging er høyest blant de yngste aldersgruppene.

– Nordmenn har blitt «foodiefreaks». Kulinariske opplevelser opptar oss mer og mer, mye på grunn av økt tilgang til spennende råvarer, og økt fokus på mat, sunnhet og helse gjennom både tradisjonelle og nye medier. Mange nordmenn investerer også store summer i kjøkkenet sitt, og dagens kjøkkenprodukter byr på utallige muligheter, som også har lokket flere menn inn på kjøkkenet, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux Norge.

Gjestene overtar grytene
Matlaging har i høy grad også blitt en sosial «happening». Tidligere var det uhørt at middagsgjestene skulle henge rundt på kjøkkenet, i dag er det helt motsatt. Felles matlaging har for alvor blitt en trend i Norge, og hele fire av ti nordmenn svarer at de involverer gjestene når de lager mat.

– En unik matopplevelse involverer både gode ingredienser og engasjement rundt selve matlagingen. Det har stadig flere nordmenn innsett, og i tillegg til at gjestene bidrar på kjøkkenet, ber mange dem om råd fra sine gjester, både til planleggingen og tilberedingen av menyen, eller til borddekkingen, sier markedssjef Lena Wånemark, i Electrolux.

Viktigste inspirasjonskilde
Og hvor henter vi inspirasjonen fra? Tradisjonelle medier som TV og aviser troner fortsatt øverst som nordmenns viktigste inspirasjonskilde for mat og matlaging. Hele 28,1 prosent av de spurte rangerer disse kanalene som de viktigste. Dernest følger kokebøker (16,7 prosent), matblader (16,2 prosent) tips fra venner og bekjente (15,2 prosent) og matblogger (7,8 prosent).

– Tradisjonelle medier som aviser og TV har definitivt en stor påvirkningskraft på nordmenns interesse for mat. Økt fokus på lokale råvarer, kjente kokker, og inspirerende oppskrifter preger spaltene i dagspressen, og etermediene har satset tungt på engasjerende og underholdende matprogrammer som Smaken av Norge, Masterchef, 4-stjerners middag etc. Samtidig vil nok andelen som henter inspirasjon fra matbloggere vokse i årene fremover, sier Wånemark.

           

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført 19 februar og 1038 respondenter ble spurt over telefon.

Save and share this post