Electrolux Newsroom Norway

«Global Chef» – Sunnere kosthold gjennom holografi

Photos

Kunne du tenke deg å lære å lage indisk mat av en inder? Eller lage mat sammen med en ernæringsveileder eller fransk kokk? Hva med å lage mat med kjæresten din hjemme når du selv er på reise? I fremtiden kan vi møtes virtuelt og lage mat sammen med folk fra hele verden – hjemme på vårt eget kjøkken.

Det unike fremtidskonseptet «Global Chef» setter folk i stand til å lage mat sammen uavhengig av avstand. Enten det er med en venn, en fremmed eller en profesjonell kokk, skapes en sosial opplevelse med mål om å blåse liv i kjøkkenkunnskapene. Konseptet er utviklet av studenten David Dawod ved Designhögskolan ved Universitet i Umeå i Sverige. Ideen er belønnet med semifinaleplass i den globale, futuristiske designkonkurransen, Electrolux Designlab 2013.

Det unike konseptet er et høyteknologisk redskap bygget opp av holografi og en sosiale media-plattform som setter deg i forbindelse med mennesker over hele kloden som du kan lage mat sammen med. Ved hjelp av holografi vil det virke som om den du lager mat sammen med, faktisk er på kjøkkenet ditt.

For å finne ut om alle ingrediensene er tilgjengelig, kan du enten koble Global Chef til kjøleskapet – som holder styr på hvor mange råvarer som finnes – eller scanne matvarer på smartflaten som Global Chef er utstyrt med. Den smarte overflaten regner ut nødvendig mengde av de ulike råvarene for den oppskriften du ønsker å bruke.

– I disse tider hvor Facebook og Instagram er allemannseie og skaper kontakt mellom folk fra alle verdenshjørner, kommer det ikke som en overraskelse at noen har tenkt lenger. Trådløst nett og hypermoderne teknologi gjør det mulig å la sosiale medier omfatte så mye mer enn å dele tekst, bilder og musikk, også matlaging, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux Norge.

Inspirasjon til sunnere og bedre mat
Bakgrunn og inspirasjon, kommer av det faktum at antallet én-persons-husholdninger vokser. I Norge er andelen av alle husholdninger som bare har én beboer 40 %, i Sverige 47 %, Storbritannia og Frankrike 34 %. Demografisk forskning viser at antallet enslige husholdninger er i stadig vekst også i land som Kina og India.

– Med Global Chef vil matlaging ikke lenger føles som en byrde, men i stedet en mulighet for personlig utvikling og glede. Det ville utløse de samme følelsene som en treningsøkt med en privat instruktør eller et middagsselskap. Jeg ville trolig begynne å spise sunnere og bedre mat. Hvis vi kan gjøre forretningsmøter mer effektive gjennom ny teknologi, hvorfor ikke utvide denne tenkemåten og gjøre mat og matlaging mer effektiv og lystbetont? spør mannen bak idéen, David Dawod.

Gjennom intervjuer og sammenligninger som er gjort mellom én-persons- og familiehusholdninger, ble det funnet signifikante forskjeller mellom de to gruppene når det gjaldt faktorer som å spise på restaurant, hurtigmat, take-away og matlaging hjemme. De som bor alene spiser mer hurtigmat og lager sjeldnere sine egne måltider hjemme i forhold til dem som bor flere sammen.

CNN har tatt i bruk holografi i noen av sine sendinger. Se hvordan det fungerer her: http://bit.ly/2J9L7U

 

Save and share this post