Electrolux Newsroom Norway

Teknologiske dingser i fremtidens hjem

Photos

– Roboter, holografi og intelligente maskiner

Innovasjon kommer i enda sterkere grad til å prege våre liv fremover og bidra til økt levestandard. Mye av teknologien kommer som svar på noen av våre store utfordringer både på lokalt og globalt plan med befolkningsvekst og økt tilflytting inn til de store byene. Her er følger noen smarte fremtidskonsepter som gjenspeiler de nye samfunnstrendene; urbanisering, miljø, fedme og småhusholdninger.

De innovative konseptene for fremtidens husholdninger er alle finalister i den verdensomspennende futuristiske designkonkurransen Electrolux Design Lab som i år arrangeres for 11. gang.

Fly away… hjemme i stua. Selvhelbredelse. En altoppslukende pause i hverdagen.

Indre og ytre påkjenninger som stress og forurensning utgjør en trussel, men kan være vanskelig å unngå. Ikke desto mindre forårsaker de både psykiske og fysiske sykdommer. Med dette som bakteppe, og inspirert av forebyggende aktiviteter som yoga, trening og meditasjon, er «Breathing Wall» utviklet med tanke på å gjenskape gode sanseopplevelser. Akkurat som psykologer ofte bruker tilbakeblikk gjennom farger, bilder og samtaler for å få innblikk i vår psykiske tilstand, er Breathing Wall basert på ideen om at gode minner og tilbakeblikk kan gi oss en viktig daglig innsprøytning av selvhelbredelse. Mannen bak Breathing Wall, kaller det «høykvalitetspauser». Ved å taste inn informasjon på panelet, vil Breathing Wall gjenskape atmosfæren fra et lykkelig øyeblikk gjennom blant annet temperatur, fuktighet, lukt og belysning, og på en slik måte at alle våre fem sanser blir aktivert. Les mer om hvordan Breathing Wall vil virke.

Vaskingen skjer av seg selv! Eller: 908 flyvende roboter gjør jobben.

Flere mennesker vil bo urbant, og byene er i stadig vekst. Dette tvinger frem mer effektiv plassutnyttelse i våre boliger. Vi vil sannsynligvis ikke ha plass eller lyst til å ha å ha store maskiner i privathusholdningen, men like fullt skal klær vaskes, gulv rengjøres, tallerkener vaskes opp. «Mab» er et forslag til hvordan rengjøring kan skje av selv, og vil kanskje være et «fredstiltak» i travle familier der ingen liker å vaske og tørke støv. Mab er et automatisk rengjøringssystem bestående av hundrevis av mikro-roboter. De 908 mikro-robotene flyr ut fra en base og vasker overflaten ved hjelp av en dråpe vann tilsatt et vaskemiddel som gir overflatespenning. Dråpen fanger opp partikler av støv og skitt, og når det er gjort, flyr roboten tilbake til basen der vannet blir renset før det kan brukes på nytt. Robotene utfører også den viktige oppgaven med å forsyne basen med energi ved å samle solenergi i vingene sine. Basen kontrollerer mikro-robotene basert på informasjon de gir fra miljøet de flyr rundt i. Les mer om tanken bak Mab.

Din personlige kostholdsveileder hjemme på kjøkkenet. Unngå overspising og kast mindre mat.

Matavfall er blant de store utfordringene vi står overfor. Ifølge FN, ender 30% av produsert mat som avfall i stedet for å bli spist. I EU produserer hver innbygger 90 kg matavfall per år, og globalt sett anslås mengden å være 1,3 milliarder tonn per år. Kjøkkenet «Hub» skal hjelpe oss å kaste mindre mat og spise sunt. Hub har en ernæringsplate for hver person i husholdningen, som forteller hvor mye du bør spise av for eksempel frukt, grønnsaker, korn, kjøtt, fisk og meieriprodukter i henhold til ditt kaloriforbruk, alder, aktivitetsnivå osv. Deretter viser Hub hva status er i kjøleskap og skuffer. Et diagram viser hvor mye mat det finnes, og hvor nærme den er utløpsdato, slik at man fort får oversikt over hva man bør bruke opp først. Tips til retter og tilberedning følger også med, og til sist kan man selvsagt kjøpe mat over nettet direkte fra kjøkkenbenken. Les mer om Hub.

Matlaging i virtuelt selskap. Ny måte å møtes på. Spis middag med en som er langt borte.

Kunne du tenke deg å lære å lage indisk mat av en inder? Eller lage mat sammen med en ernæringsveileder? Hva med å lage mat med kjæresten din hjemme når du selv er på reise? «Global Chef» kan være fremtidens svar på alle disse ønskene. Det er utviklet med bakgrunn i at antallet én-persons-husholdninger vokser. I Norge er andelen av alle husholdninger som bare har én beboer 40 %, i Sverige 47 %, Storbritannia og Frankrike 34 %. Demografisk forskning viser at antallet enslige husholdninger er i stadig vekst også i land som Kina og India.

Global Chef er et høyteknologisk redskap bygget opp av holografi og en media-plattform som setter deg i forbindelse med mennesker over hele kloden som du kan lage mat sammen med. Ved hjelp av holografi vil det virke som om den du lager mat sammen med, faktisk er på kjøkkenet ditt. For å finne ut om alle ingrediensene er tilgjengelig, kan du enten koble Global Chef til kjøleskapet – som holder styr på hvor mange råvarer som finnes – eller scanne matvarer på smartflaten som Global Chef er utstyrt med. Den regner ut nødvendig mengde av de ulike råvarene for oppskriften du har valgt. Les mer om denne holografiske kjøkkenhjelpen.

Disse åtte konseptene er finalister i Electrolux Design Lab 2013:

1. «3F» av Germain Verbrackel fra Frankrike

2. «Breathing Wall» av Jeabyun Yeon fra Korea

3. «Nutrima» av Janne Palovuori fra Finland

4. «OZ-1» av Wei Kiat Law fra Singapore

5. «Kitchen Hub» av Francisco Barboza Grasa fra Spania/Italia

6. «Mab» av Adrian Perez Zapata fra Colombia

7. «Global Chef» av Dawid Dawod fra  Sverige

8. «Atomium» av Luiza Silva fra Brasil

 

Se, hør, les og lær mer om Design Lab: YouTube, Facebook, Twitter, Flickr,  Pinterest

 

Save and share this post