Electrolux Newsroom Norway

Print ut en «fiskelastebil» og spis den!

Photos

Kresne barn som verken vil spise fisk eller grønnsaker, kan snart være en saga blott. 3D matprinter gjør middagen til en fest for store og små. Hvorfor spise kjedelige torskestykker når den samme fisken kan se ut som Spiderman, en lastebil eller en seilbåt? Science fiction tenker du kanskje, men sannheten er at 3D matprinter kan bli en av fremtidens kjøkkenløsninger. Velkommen til finalen i Electrolux Design Lab 2013!

Onsdag 16. oktober kåres vinneren i den globale og futuristiske designkonkurransen, Electrolux Design Lab, hvor fokus i år er fremtidens husholdningsløsninger i trangbodde hjem. Over 1700 designspirer fra hele verden har sendt inn kreative bidrag, og foruten den oppsiktsvekkende 3D matprinteren som printer ut matretter etter dine tegninger, finner du i finalen blant annet en ferskvareassistent, en personlig ernæringsveileder og virtuelle kjøkkenassistenter.

Kort om noen av finalistene:

Atomium
Designer: Luiza Silva, Brasil
Med dette konseptet kan du i fremtiden printe ut lørdagsbiffen! Atomium er en 3D matprinter som tryller frem de lekreste retter basert på brukernes ønsker om smak, konsistens og matens form. Det eneste man trenger å gjøre er å tegne ut en skisse for hvordan du ønsker at retten kan se ut. Deretter gjør matprinteren resten av jobben for å skape det perfekte estetiske uttrykket på tallerkenen.

Atomium gjenkjenner skissen ved å skanne den, og deretter «skrive» den ut ved å velge molekylære ingredienser som sørger for en ernæringsmessig perfekt balanse i henhold til brukerens fysiske forutsetninger og helse. Produktet kan også stimulere barna til å lage egne, kreative og sunne retter. En digital avlesing av brukerens fingeravtrykk sørger for at personlige data knyttet til egen helse og ernæringsmessige behov kobles til riktig person. Les mer om Atomium her.

Global Chef
Designer: David Dawod, Sverige

Singelliv trenger ikke bety at man må lage maten alene. Global Chef introduserer et nytt konsept som innbyr til sosial matlaging for enslige, dog i et virtuelt selskap. Kunne du tenke deg å lære å lage indisk mat av en inder? Eller lage mat sammen med en ernæringsveileder? Hva med å lage mat med kjæresten din hjemme når du selv er på reise? «Global Chef» kan være fremtidens svar på alle disse ønskene. Det er utviklet med bakgrunn i at antallet én-persons-husholdninger vokser. Global Chef er et høyteknologisk redskap bygget opp av holografi og en media-plattform som setter deg i forbindelse med mennesker over hele kloden som du kan lage mat sammen med. Ved hjelp av holografi vil det virke som om den du lager mat sammen med, faktisk er på kjøkkenet ditt. Les mer om Global Chef her.

Nutrima
Designer: Janne Palovuori, Finland

Det handler om sunne og friske råvarer! Nutrima er en bærbar og bøyelig kjøkkenvekt som ikke bare veier, men også analyserer matens næringsinnhold. Den sjekker hvor fersk matvaren er, og om varene er «rene» for kjemikalier og miljøgifter. Nutrima viser deg hvor mye karbohydrater, proteiner og fett en råvare inneholder, samt antall kalorier, som gjør det mulig å velge den beste matvaren ut fra brukerens egne behov. Perfekt for både lavkarbo-tilhengere, og for de som vil styre unna fettholdig mat! Les mer om Nutrima her.

 

Kitchen Hub
Designer: Francisko Barboza Grasa, Italia

Dette kan bli din personlige kostholdsveileder hjemme på kjøkkenet. Unngå overspising og kast mindre mat. Kitchen Hub skal hjelpe oss å kaste mindre mat og spise sunnere. Løsningen består av fire applikasjoner. Den første forteller hvor mye du bør spise av for eksempel frukt, grønnsaker, korn, kjøtt, fisk og meieriprodukter i henhold til ditt kaloriforbruk, alder, aktivitetsnivå osv. Den viser også hvilke matvarer som er tilgjengelig i ditt kjøleskap, skuffer og skap. Et eget diagram viser også hvilke råvare som nærmer seg utløpsdato. Slik får man fort oversikt over hva man bør spise først og sist. Sist men ikke minst følger løpende oppskriftstips for råvarene du faktisk har tilgjengelig i huset. Smart i en hektisk hverdag hvor tiden er knapp til kreativ matlaging! Les mer om Kitchen Hub her.

Save and share this post